Rada7.ee suvefestivalide teejuht 2018

Kirjutas Rada7.ee
21-05-2018

Puhkav festivalikülastajaPuhkav festivalikülastajaFoto: Marko Pütsep
Ilmade järgi on suvi juba saabunud, iseasi muidugi, kas nii head ilmad praegu tähendavad lumehangesid juunis või erakordselt troopilist suve, aga igal juhul on viimane aeg uurida, mida pakub meile seekord suvefestivalide menüü. Nagu ikka, keskendub Rada7.ee suvefestivalide teejuht peamiselt kohalikele sündmustele, natuke põigates ühele või teisele poole riigipiiri, mõne erandiga ka mõnele lemmikule kaugemal viidates.

Under Festival, 25.-27. mai, Riia
Apparat, Schwefelgelb, Throwing Snow, Shlømo, Podruga jt.
Soojenduseks kohe üks festival tulevaks nädalavahetuseks. Va lätlased on päris esindusliku elektroonilise koosviibimise koostanud, kust ei puudu ka meie kangelased nagu Artur Lääts, Katja Adrikova või Söör Paul.

JUUNI

Kaparock, 2. juuni, Kohila
Ultima Thule, Miljardid, Mick Pedaja, Metsakutsu, Laime Pilniga jt
Kaparock pakub laval seltskonda kohalikke ühe erandiga lõunast ning ahvatleb Tohisoo mõisapargiga. Hea valik kannatamatutele, kes ei suuda ära oodata, mil saaks juba murul aeledes mõnda bändi vaadelda. Tallinnast vaid paarikümne minutine autosõit, aga veel parem – saab mugavalt kohale nii bussi kui rongiga.

Sideways, 8.-10. juuni, Helsingi
MØ, A Perfect Circle, The National, Sleaford Mods, Ben Frost jt
Sideways on üpris uus tegija, aga lajatab alati muljetavaldavate külalistega ning väga hea Soome artistide valikuga. Festival on kolm toimumisaastat järjest olnud välja müüdud, sel korral kolis suuremasse asukohta Helsingi jäähalli ja loomaaia spordipargi ümbrusesse ning paistab, et hetkel isegi nii hilistele ärkajatele veel pääsmeid jagub.
SonarSonarFoto: Mariann Raudmets
Sonar, 14.-16. juuni, Barcelona
LCD Soundsystem, Gorillaz, Diplo, Richie Hawtin, Lorenzo Senni jt
Vaieldamatult üks elektroonilise muusika maitsekamaid ja suurimaid pidupäevi, lihtsalt jõhker esinejate nimekiri. Väga mõnus linnafestival, millest oleme ka pikema ülevaate kirjutanud.

Sõru Jazz, 14.-17. juuni, Sõru
Maria Faust ja Kira Skov, Sawmill Roots Orchestra, Erki Pärnoja, Weekend Guitar Trio, Kirke Karja kvartett
Kelle jaoks aga Barcelonas reivimine tundub veidi liiast, võib sel nädalavahetusel hoopis Hiiumaale ujuda ning Sõru sadama paadikuuris siinkandi jazztalente nautida.

Haapsalu jaanituli, 22.-23. juuni, Haapsalu
Scooter
Olgem ausad, korra aastas ju võiks ikka Scooteri kontserdil ära käia? Eelmise aasta kontserdist kirjutasime kohe lausa pikemalt ja hoopis kaugemalt alustades.
Punk'n Roll 2014Punk’n Roll 2014Foto: Evert Palmets
Punk’n Roll, 29.-30. juuni, Kaiavere
S&M (FIN), Müstika, Knifeman (UKR), Son Come Home
Paar aastat küll nüüd juba eraldi olnud, aga kuna segadust jagub endiselt piisavalt, siis kordame, et varasematel aastatel Tartus toimunud festar oma endise nimega toimub hoopis Kaiaveres ja harjumuspärases kohas Tartu Raadi mõisapargis on koha sisse võtnud festival nimega Punk & Rock. Aga üks korralik segadus ongi ilmselt parajalt punk ka muidugi.

Seto Folk, 29.-30. juuni, Värska
Hoven Droven, Zetod, Curly Strings, Marko Matvere ja Väikeste Lõõtspillide Ühing, Cätlin Mägi jt
Vahele üks folkfestival, kus on võimalik laulda kaasa seto leelot, keerutada jalga tõelisel seto kirmasel, õppida valmistama seto käsitööd ning ergutada maitsemeeli seto toiduga. Lisaks esineb Hoven Droven Rootsist, mille esmakordset kuulamist nimetas Jalmar Vabarna elumuutvaks momendiks. Võibolla pöörate usku.
Hard Rock LaagerHard Rock LaagerFoto: Rene13
Hard Rock Laager, 29.-30. juuni, Vana-Vigala
Parkway Drive, Lacuna Coil, Crowbar, In The Woods…, Talbot jt
Kohalik “raskeimalt rokkiv” festival toimub juba 16. korda, endiselt Vana-Vigala jõekäärus. Suurepärane valik väljasõiduks, et end nahkpükstes päikese käes grillida ja kuuma anda.

JUULI

Õllesummer, 4.-6. juuli, Tallinn
Franz Ferdinand, Pet Shop Boys, Armin van Buuren, Sibyl Vane, Meisterjaan jt
Õllesummer toimub juba 25. korda ning nad toovad igal aastal mitu suuremat nime esinema, mis kõnetavad ka laiemat ringi. Tundub, et Franz Ferdinandile avaldas nii palju muljet, et tulevad sellele festivalile esinema juba teist korda või sai siis korraldajatel fantaasia ja võimalused otsa.

Juu Jääb, 5.-8. juuli, Muhu
Jazztronik, Ann Shirley, Maya Vik, Espen Berg Trio, Maga Bo jt
Muhu jazzifestivalil on nii nii hea, et sel on nii andunud austajad, et festival saab lubada laiska kommunikatsiooni. Meenub ka (nali?), et osad parklast kaugemale ei jõua. Igal juhul räägib nende sotsiaalmeedia veel jõuludest, aga osa infokillukesi leiab siit ja sealt. Aga Rada7.ee aitab välja! Koostasime igalt poolt kokkukraabitud info põhjal võimalikult ülevaatliku sissekande meie sündmuste kalendrisse – kliki sündmuse nimel!

Mägede Hääl, 6.-8. juuli, Kohtla-Nõmme
Psychoterror, Orelipoiss, Indrek Spungin, San Hani, Vesi Päästab jt
Teist aastat Eesti Kaevandusmuuseumi aladel toimuv festivali korraldajad soovivad osutada Ida-Virumaale kui äärmiselt kirevale ja erakordsele paigale ning lubavad pakkuda Ida-Viru parimat, sealjuures lokatsioonieksootikat, muusikaelamust ja miljööd.

Võnge, 7. juuli, Saarde
ARY, Orelipoiss, Rasmus Rändvee, Steps To Synapse, Tartu Popi ja Roki Instituut jt
Endine Acoussion on otsustanud nime vahetada ja toimub seekord hoopis Pärnumaal. Lubatakse rohkelt loodust ja intiimsust.
DevilstoneDevilstoneFoto: Evert Palmets
Devilstone, 12.-15. juuli, Leedu
Preoccupations, Marduk, Dewolff, Sonic Jesus, Rotting Christ jt
Juba mitmendat aastat erakordselt võimas esinejate nimekiri ja kuidagi eriti maitsekalt mõned skened kokku remiksitud. Vaata ja loe eelmise aasta pildilugu.

I Land Sound, 12.-15. juuli, Illiku
Kui kitarrimuusika tundub hirmus või Pandivere liialt eksootiline, siis on hea turvaline minna Saaremaale, kus mängivad pooled kohalikud plaadikeerutajad, kui mitte suurem osa. Kokku 7 lava ja neil on esindatud hirmus hunnik kohalikke peosarju.

Käbliku Beer Camp & Rock’n’Roll festival, 13.-14. juuli, Palutaja
Zahir, Pedigree, Kurjam, Thou Shell of Death, DND jt
No siin paistab entusiasmi igal juhul kuhjaga olevat. Lubatakse, et muretsema ei pea kuiva keele, tühja kõhu ega ka auditoorse ja visuaalse meelelahutuse puudumise pärast. Joogi osas fookus ainult käsitööl – õlled, siidrid, limonaadid.

Pandivere Muusikafestivali Suvekräu, 14. juuli, Venevere
Leæther Strip, Larva, Randolph’s Grin, Aus Tears, Hape jt
Pandivere Muusikafestival kirjeldab end kui vanamoodsate väärtustega modernne külapeo-tüüpi butiikfestival ja tagab formaadi säilimise sellega, et müügis on vaid 300 piletit. Ei saa just iga päev Leæther Stripi taktis kuskil Lääne-Viru seltsimajas õõtsuda.
PositivusPositivusFoto: Kaarel Kärner
Positivus, 20.-22. juuli, Salacgriva
Nick Cave & the Bad Seeds, The Prodigy, Years & Years, Tove Lo, Mura Masa jt
Positivus on viimastel aastatel justkui kuidagi pildilt kõrvale nihkunud, kuid Nick Cave ilmselt ahvatleb nii mõnegi taas autole hääled sisse panema.

Viljandi pärimusmuusika festival, 26.-29. juuli, Viljandi
Metsatöll, Maarja Nuut & HH, Mari Kalkun, Trad.Attack!, Svjata Vatra jt
Selle aasta festivali teemaks on “Sajaga!”, mis peegeldab kõige paremini noort ja pulbitsevat energiat. Kui Eesti esinejad moodustavad nii-öelda kahurväe, siis tasub kõrv peale panna ka põnevale valikule külalistele, keda on tulemas Nigerist Hiinani.

Kalana Saund, 26.-29. juuli, Hiiumaa, Sõru sadam
Ajukaja & Nikolajev, Benzokai, Blasfemen, Cubus Larvik, Dasychira (LAV) jt.
Väike rannafestival, mis on nüüdseks paisunud juba nii suureks, et tuli Kalana rannast Sõru sadamasse üle kolida. Kuna suvel niikuinii on eestlastel kohustuslik vähemalt üks saaretripp teha, siis miks mitte juuli lõpus, mil võimalus ka kaunil rannal tantsujalga keerutada.

Punk & Rock, 27.-28. juuli, Tartu
J.M.K.E., Sõpruse Puiestee, Kurjam, Evestus, Coverage
Paar aastat küll nüüd juba eraldi olnud, aga kuna segadust jagub endiselt piisavalt, siis kordame, et varasematel aastatel Tartus toimunud festar oma endise nimega toimub hoopis Kaiaveres ja harjumuspärases kohas Tartu Raadi mõisapargis on koha sisse võtnud festival nimega Punk & Rock. Aga üks korralik segadus ongi ilmselt parajalt punk ka muidugi.

Sweet Spot, 27.-28. juuli, Tallinn
Roisin Murphy, London Grammar, Gilles Peterson, Mew, Ewert and The Two Dragons jt
Oh õnnistust, kauaoodatud linnafestival Tallinnas, Kultuurikatla pargis. Hoiame pöialt, et sellest kasvab midagi head.

AUGUST

Augustibluus, 2.-5. august, Haapsalu
Bob Margolin, Sugaray Rayford, Compromise Blue 30 feat. Laur Joamets & A-Rühm 20, Black River Bluesman & Bad Mood Hudson, Ismo Haavisto & Andres Roots jt
Veel üks festival tähistamas väärikat 25. Sünnipäeva. Augustibluus toob Haapsalu piiskopilinnuse hoovile artiste bluusi sünnimaalt Ameerika Ühendriikidest, virtuoose Euroopast ning loomulikult põnevaid kodumaiseid eriprojekte.
IntsikurmuIntsikurmuFoto: Evert Palmets
Intsikurmu, 3.-4. august, Põlva
Ghostpoet, Big Freedia, Oligarkh, Pia Fraus, 12EEK Monkey jt
Põlva parim festival pakub ilu ja olu Intsikurmu metsapargis. Ühtlasi kiidame veelkord eelmise aasta algatust pakkuda jooke ainult panditopsides, saab end metsatukas jaurates glamuursena tunda ning see on täiega loodussäästlik pealekauba.

Eesti Hip Hop Festival, 3.-4. august, Elva
Nublu, Hoax, Genka ja Paul Oja, 5miinust, Põhjamaade Hirm jt
Vabariigi parimad rütmile riimijad kogunevad muidugi suviti Elvas, pole kahtlust.
KukemuruKukemuruFoto: Evert Palmets
Kukemuru Ambient, 3.-4. august, Laupa
Argo Vals, Galaktlan, Jayetal, Lauri-Dag Tüür, Kaido Kirikmäe jt.
Siinkandi tegijaim ambientmuusika oleng. Loe ja vaata üleeelmise aasta pildilugu.

Moonland, 3.-5. august, Rummu
Daniel Avery, Legowelt, Underground Resistance, Nastia, Exit Safe Mode jt
Täiesti uus festival ja erinevad korraldajad, ehkki paratamatult viib mõte eelmise aasta technofestivalile samas kohas. Kuid koht on tõesti äge ning on arusaadav, miks huvi ka teistel sarnast kontseptsiooni proovida. Ja erinevalt ITV kambast, peaks Moonlandi korraldajad päris hästi teadma, kuidas siinkandis midagi korraldama peaks. Kui teema tõmbab, siis tasub kindlasti järgi kontrollida.
Flow FestivalFlow FestivalFoto: Mari "Madu" Peterson
Flow Festival, 10.-12. august, Helsingi
St. Vincent, Fever Ray, Kendrik Lamar, Lykke Li, Patti Smith jpt.
Jätkuvalt ülimalt maitseka esinejatevalikuga Helsingi mereäärsel endise tehasekompleksi maa-alal ennast värvilise tivolina laiali rulliv fantastilistest valguslahendustest ja vegan toidust kubisev festival. Laupäevane ja pühapäevane festivalipäev on tavapäraselt mõned nädalad enne festivali välja müüdud, nii et viimasele hetkele ei tasu piletiostu jätta. Sellest tulenevalt saab reedese päeva mõnusast ringi lonkimisest ja uudistamisest laupäevaks peaasjalikult massidest läbitrügimine, aga raskused on ju selleks, et neid võita. Esteri kahe aasta tagustest festivalielamustest saab lugeda siin.

Viru Folk, 10.-12. august, Käsmu
Metsatöll, Justament, Kukerpillid, Auli (LV), Svjata Vatra jt.
Ajalugu on näidanud, et eestlasetel jagub suvel jaksu igal nädalavahetusel mõnelt folgifestivalilt läbi hüpata ja ega Metsatöllust, Kukerpillidest ja Justamendist kunagi ju isu täis ei saa. Seega on ka Viru Folk juba 11. korda oma väravaid avali löömas ning seekord lubatakse peaasjalikult ainult eestimaistel bändidel lavalaudu tallata, sekka mõned Läti torupillimängijad ja veel mõned naabrid, kes on üle piiri lubatud.

Weekend, 16.-18. august, Pärnu
Afrojack, Axwell/\Ingrosso, David Guetta, Hardwell, The Prodigy jt
Tantsumuusika staariparaad Pärnus jätkub. Suurepärane aasta The Prodigy sõpradele – hea tahtmise korral saab neid lähistel lausa kaks korda vaadata.

Skeneraator, 17.-19. august, Ranna
Lucidvox, Octopussy, Eschatos, Estoner, Kannabinõid jt.
Skeneraatoril segunevad suitsune metal, psühhedeelne rock ja käre punk. Festival töötab DIY põhimõttel ühendades Baltimaade ja Soome mitmekesist raskemuusikamaastikku.

Mėnuo Juodaragis, 24.-26. august, kuskil Leedus
Anders “Kuratino” Melts on seda kirjeldanud varasemalt järgmiselt: “Peamiselt folgilembeline ettevõtmine Leedu kõige kaunimates paikades – vahetab oma toimumiskohta iga teatud aja tagant. Alati on mäed, jõed ja järved, mets ja mesi ning palju koeri mängus. Hästi maalähedane ja soe festival. Suureks plussiks on see, et sellist tavalist kääksutamist seal peaaegu, et pole. Enamus folgist on tumedam või eksperimentaalsem. Ka ambienti ja industriaali, tribalit, trip-hopi….ja samas ka folk-metalit ja koorimuusikat. Väga mitmekesine festival. Väga soovitan.” Selle aasta nii koht kui esinejad on veel saladuses, tasub kõrvad lahti hoida.

Veel artikleid