Jonas Ness: “Darkland Fire on kaugeim sihtkoht, kuhu olen muusika pärast reisinud”

Kirjutas takashi
06-12-2012


Muusikal on liikumapanev jõud. Ameerika Ühendriikides Põhja-Dakota osariigis maaklerifirmas töötav Jonas Ness pakib aastas korra või paar kohvrid, et tulla Euroopasse mõnele festivalile oma lemmikbände kuulama. Seekord otsustas ta kõigi Euroopas toimuvate heatasemeliste festivalide vahel valides tulla 8. detsembril Rakverre rahvusvahelisele neofolk/dark folk/industrial muusika festivalile Darkland Fire III.

Milline koht on muusikal teie elus?
Nii muusika esitamine kui kuulamine aitab mul leida meeleolu, milles tahan olla, või vastab tujule, milles ma juba olen.
Muusika on minu jaoks alati väljendus, vabanemine ja põgenemine. Ma kasvasin üles kodus, kus muusika mängis kogu aeg ja kus inimesed alati köögis tantsisid.

Tean, et teile meeldib neofolk ja industrial muusika, aga millised muusikastiilid veel on olulised?
Mulle meeldib veel 1950ndate rockabilly, barokk, 1980ndate new-wave, yé-yé popi artistid, nagu France Gall ja Sylvie Vartan, Rootsi popp, nagu Marching Band ja Säkert, ning Jaapani bändid, nagu Veltpunch ja Number Girl. Ja muidugi pole iial pääsu mu noorusaja varajasest pungist ja metal’ist.

Kas teie jaoks on tähtsam mahukas muusikakollektsioon või käia võimalikult paljudel kontsertidel? Või on need teie jaoks võrdselt tähtsad?
Ma hindan minimalismi, aga ei ole lihtne hoida oma muusikakogu väiksena. Ma ei käi paljudel kontsertidel ja seetõttu toetun üsna tugevalt oma plaadikogule.
Kontserdid on alati vedamise asi … ja ennustamatud. Muusikud toetuvad sageli liialt publiku energiale ja esinemiskoha atmosfäärile ning esinemine ei ole alati selline, nagu peaks.
Aga siiski, kogemus ja tunded, mis kontsertidel saab, on erilised ja unikaalsed. Kuid leian, et midagi erilist on ka muusika kuulamises oma magamistoas.

Elate Põhja-Dakotas. Miks te käite Euroopas kontsertidel?
Isegi mõned ameeriklased ei tea, et Põhja-Dakota on Ameerika ühendriikide osa. Meil siin ei toimu palju kontserte.
Mu pere on Skandinaaviast ja ma elasin Islandil, Fääri saartel ja Norras. Käisin Islandil ja Norras elades paljudel kontsertidel. Fääri saartel oli neile pääsemisega raskusi. Siiski on Fääri saartel paremad kontserdid ja festivalid kui Põhja-Dakotas.

USAs on üsna elav muusikaelu. Miks teile ikkagi meeldib külastada Euroopa festivale?
Tegelikult USAs ei olegi nii palju muusikafestivale, mitte nagu Euroopas. Kuigi igal USA osariigil on oma muusika subkultuur, mis on tõesti lahe.
Kuid paljud bändid, mida kuulan, esinevad ainult Euroopas. On isegi mõned Ameerika artistid, kes esinevad üksnes Euroopas. Enamik muusikasõpru Ühendriikides teab, et Euroopa festivalid on unikaalsed. Nii et jah, kui ma tahan näha oma lemmikbändi, tähendab see tavaliselt seda, et pean pakkima kohvrid ja lendama Euroopasse.

Kas on festivale, mida külastate regulaarselt?
Ei, minu festivalidel käimine on väga juhuslik ja ennustamatu. Kõige esimene festival, kus käisin, oli Popp í Reykjavík Islandil 1998. aastal. Ma lihtsalt juhtusin seal olema sõpru ja peret külastamas.

Mitut festivali aastas külastate?
Mitte paljusid. Kaht, kui mul veab.

Kui tulete Euroopasse, kas viibite siin ainult festivali aja või pikemalt, et ringi vaadata?
Kindlasti plaanin sõpradega suhtlemiseks ja seiklemiseks lisaaega. Ma ei ela eriti kultuuriliselt ega intellektuaalselt stimuleerivas kohas, nii et soovin oma reisidest saada maksimumi.

Osalete ka festivalil Darkland Fire Rakveres. Kuidas te sellest festivalist teada saite?
Esimest korda kuulsin Darkland Fire’st Rootsi bändilt Solblot, kes oli seal varem esinenud. Põnev oli kuulda, et Eestis on seda laadi muusika huvilisi. Siis olin kevadel Leipzigis festivalil Wave-Gotik-Treffen ja keegi pistis mulle pihku Darkland Fire flaieri. Tundus põnev, et see juhtus jälle, ja siis teadsin, et ei jäta sinna minemata. Eesti on mulle alati huvi pakkunud ja Darkland Fire festival pakub huvitava boonuse siia reisimiseks. Olen rääkinud sellest paljudele, muidugi enamik minu Ameerika sõpru isegi ei tea, millises maailma osas Eesti asub! Peaksin neile lihtsalt ütlema, et Eesti on Aafrikas.

Millised Darkland Fire’l esinevad bändid teile kõige enam huvi pakuvad?
Kogu esinejate valik on väga unikaalne. Osa neist artistidest ei esine just tihti. Tipphetkedeks on mulle H.E.R.R., Desiderii Marginis, ja Allerseelen. Darkrad on eriline ülesastumine minu jaoks. Üritasin tema esinemist näha kevadel Leipzigis, aga turvamehed klubis ütlesid, et ma olen liiga purjus, ja ei lasknud mind sisse.
Samuti olen rõõmus, et Empusae ja Flint Glass esinevad koos. Lahe, et hiljuti lisandus ka Sinine. Ma olen põnevil, et näha teisigi bände, mida pole varem kuulnud.
Kokku võttes leian, et see on hämmastav, et nii palju erinevaid muusikuid tuleb Rakverre jagama meiega oma muusikat. Vaatan ringi, et kuulda uut muusikat ja kohtuda uute inimestega.

Kas Darkland Fire on kõige kaugem festival, kus olete käinud? Kui kaugel Rakvere teie kodust asub?
Jah, Darkland Fire on kaugeim sihtkoht, kuhu kunagi olen muusika pärast reisinud. Ma ei tea, kui pikk see vahemaa on. Aga see on totaalselt seda väärt. Olen 35aastane ja mul pole lapsi ega naist, mulle tõesti ei meeldi koht, kus ma elan, ning seetõttu on minu jaoks oluline põgeneda siit praegu ja teha asju, mis hoiavad mu elu huvitavana, nagu läbida muusikafestivali tõttu kogu see tee Eestisse.

Sain aru, et jääte Eestisse mõneks päevaks. Milliseid kohti Lääne-Virumaal kavatsete külastada?
Rendin mõneks päevaks auto ja mu sõber Jana ühineb minuga, et avastada Eesti maapiirkondi. Üritan mitte ära eksida. Ma olen tõesti huvitatud Lääne-Virumaa kultuurilisest ajaloost. Tahan rohkem teada saada lugusid inimestest, kohtadest ja folkloorist.
Arvan, et Toolse varemed on külastamiseks lahe koht. Tahan näha Sagadi mõisat, Hara saart ja avastada mõningaid teisi paiku Lahemaa rahvuspargi läheduses. Ma ei usu, et mul oleks aega või kannatust külastada mõnd muuseumi. Olen rohkem õueinimene ja mulle pakuvad enam huvi maastikud, looduskeskkond ja elusloodus. Samuti on plaanis sõita Paldiskisse ja ringi kolada mõnes vanas Vene sõjaväe asukohas. Usun, et leiame militaarvaremed ja lagunenud ehitised, mis on esteetiliselt rahuldust pakkuvad. Olgu nii või teisiti, aga loodan, et ilm lubab meil pääseda kohtadesse, mida näha tahame, ja loodan, et saan rendiauto tagasi tuua ühes tükis.

Mida te teate Eesti muusikast?
Kui elasin Islandil, siis kohtusin paari eestlasega ja nad tutvustasid mulle Vennaskonda ja Allan Vainola mõningaid teisi projekte, nagu Alumiinium ja Metro Luminal. Kui olen Rakveres, siis loodan, et mul tekib võimalus kohata selliseid muuskafriike nagu ma ise, kes saavad mulle rohkem tutvustada tänapäevast eesti muusikat ja rääkida erinevatest siinsetest muusikasuundumustest.
Olen kultuuriliselt seotud oma pere järgi Skandinaavia päritoluga ja seetõttu meeldib mulle väga Põhjamaade folk. Olen uudishimulik, saamaks teada Põhjamaade ja Eesti folkmuusika sarnasusi ja erinevusi.
Loodetavasti õnnestub üsna varsti Eestisse tagasi tulla ja kogeda ka mõnd Eesti artistidega festivali.

Festivali teema: http://www.rada7.ee/yritus/59140/

Veel artikleid