Roma Amor : „Laske end hällitada tumeduses… koos Amoriga.“

Kirjutas takashi
01-08-2012


Laupäeval 4. augustil 2012 astuvad Lääne-Virumaal Muuga mõisa saalis kontserdil „Tumeromantika õhtu Muuga mõisas“ üles chanson noir / dark cabaret / neofolk muusikat esitav Roma Amor Itaaliast ja neo-medieval / ethereal electro duo Dandelion Wine Austraaliast. Candela ja Euski Roma Amorist avasid pisut oma duo muusika tagamaid.

Kuidas tekkis idee bändiks Roma Amor?
Kui me kohtusime, siis mõistsime, et me mõlemad tunneme vajadust esitada sellist muusikat, mida me tõesti armastame ja mida kuigi palju kuulda ei saanud… Meile meeldis lugu Roomast, et iidsetel aegadel oli keelatud sõna Roma välja öelda. Linnal olid mõned varjunimed: üks oli Flora, teine Valentia, kuid enamik õpetlasi leidsid varjunimeks olevat Amor, mis on Roma tagurpidi. Mõte sõnast, millel on kaks poolt, üks ilmalikum ja teine pühalikum, on meid algusest peale intrigeerinud. Huvitav on, et ka serbia keeles on Roma ja Amor peegelsõnad: Rim (Rooma) ja Mir (rahu, armastus). Lisaks on sõna Amor (armastus) oluline osa meie muusikast kõigis oma aspektides, eriti selle süngemates külgedes, nii et see nimi sümboliseerib ka meie laulutekstide sisu. Samuti meeldib meile laul “Roma Amor” bändilt Married Monk.

Eestis pole varem chanson noir muusikat esitavat bändi esinenud. Kuidas kirjeldaksid Roma Amori muusikat inimestele, kes pole varem selle stiiliga kokku puutunud?
“Dark cabaret” või “Chanson noir” on nimetus, mida kasutatakse tavaliselt, et määratleda muusikastiili, mis jääb folgi ja melanhoolse šansooni vahele, kasutades sügavat vokaali ja selliseid pille nagu akordion, klassikaline kitarr ja klaver koos teiste väiksemate muusikariistadega. See on muusika, mis seostub kabaree ja vanade tavernidega (“osterie” itaalia keeles), kus lauldakse laule armastatud inimestele, kes püsivad üleval öö lõpuni. Lõpuks on Roma Amor sulam erinevatest tundeergastest stiilidest: noir-cabaret, dark music, folk ning itaalia ja prantsuse šansoonid.

Roma Amori käesoleva aasta alguses ilmunud kolmas album „Occhi Neri“ on märksa väljapeetum ja delikaatsem kui varasem looming. Kuidas sa seda kommenteerid?
Alustasime salvestusi austusavaldusega oma muusadele, siis liikusime edasi oma piirkonna, Romagna legendide ja kangelannade lugude juurde albumiga ”Femmina”. “Femmina”, mis itaalia keeles tähendab naissugu, on maailm, kus on pilte naiste maaelust ja meie piirkonna kultuurist, mis on alati segu paganlikust ja kristlikust, kus on kohal lummavad naiskujud nõidadest ja koletistest kuni emade, neidude ja väikeste tüdrukuteni: hällilauludest rituaalideni, loitsudest laste vemmalvärssideni. Seejärel jõudsime “Occhi Neri” juurde, mille puhul oli peamine kavatsus rääkida nostalgilisemat liiki armastusest. Sellepärast püüdsimegi taasluua mõned stseenid romantilisest möödanikust. Itaalia ja prantsuse keele tundlikkus paistis kõige paremini esindavat vajadust nukrameelsete meenutuste järele, peeglit hetkedele, mil mõned laululoojad avasid tee uut liiki lauludele, milles tunnetest räägiti poeesia salakeeles.

Esimesel albumil olid ka mõned inglisekeelsed lood, viimasel enam mitte. Kas ongi edaspidi plaanis teha vaid itaalia ja prantsuse keelset muusikat?
Ei, me oleme alati keeltele avatud, olenevalt atmosfäärist, mida soovime luua… Prantsuse ja itaalia keel olid iseenesestmõistetavad “Occhi Neri” kokkupanemisel ning meie albumil “Femmina” on ka meie dialekt, mis kätkeb endas elu füüsilist ja esivanematelt päritud poolt. Aga meie järgmine album, mis peaks ilmuma septembris 10-tollise vinüülina, on ainult inglise keeles, sest saime inspiratsiooni briti 80ndate-90ndate dark-popist.

Millised on Roma Amor`i muusikastiili mõjutajad?
On palju muusikat, mis meie stiili mõjutab: eriti Almond ja Brel on kaks nime, mis tõukasid meid moodustama koosseisu Roma Amor. Euski on pikka aega olnud Almondi fänn. Brel ei vaja kindlasti tutvustamist: ta on lugude jutustamise meister ja suur poeet, kes inspireeris paljusid meie lemmikartiste Scott Walkerist Bowieni, Gavin Fridayst Fabrizio De André ja Marc Almondini…

Millised on Roma Amor´i lähimad edasised loomingulised plaanid?
Ootame oma viiest loost koosneva 10“ vinüüli ilmumist. Sellel plaadil teeme koostööd Devis “devils” Granzieraga, kes kuulub Itaalia industraalmuusika ringkondadesse ja aitas meid oma süntesaatoritega, mis on meie jaoks väga intrigeeriv ja me ootame pikisilmi plaadi väljaandmist. Palju rohkem me ei ütle, oleme sellest ideest lihtsalt nii põnevil!

Millisena Sa näed post-industrial muusika arengut tulevikus?
Industriaalmuusika skene on arenenud, segunedes erinevat liiki muusikastiilidega, nagu folk, metal, noise, dance, cabaret jne. See on põhjus, miks üha enam ja enam industriaalmuusikaga seotud inimestest huvituvad sellistest bändidest nagu Roma Amor. Meie arvates on see väga rikastav ja võib ergutada selle skene loomingulisust ka tulevikus.

Mida Sa tead Eestist ja Eesti muusikast?
Me ei ole kunagi varem saanud Eestit külastada ja leiame, et see on meie jaoks väga ilus võimalus: uute kohtade avastamine on alati maagiline. Meile meeldivad koorid ja teame, et Eestis on sellel alal väga pikk traditsioon: hiljuti esines meie kodulinnas Ravennas Eesti koor, mis esitas vaimulikku muusikat. Muidugi teame Arvo Pärti, eriti tema albumit “Alina”, mis oli esimene, mida me kuulsime ja olime kohe lummatud. Üldiselt püüame tavaliselt jagada infot ja avastada uut muusikat, kui me kuhugi satume, ja võimalusel anname seda kuulata inimestele, keda tunneme: oleks imeline raadio lahti teha ja kuulda kord muusikat, mis ei ole pärit tavalistest paikadest…

Mida arvate Rakvere aukodaniku ja siin noorusaja veetnud heliloojast Arvo Pärdist?
Meile üldse tõesti meeldib minimalistlik muusika ja me kuulame seda (Oma õpingute lõpul kirjutas Candela sellest ka lõputöö) ning Arvo on suurepärane vaimulik minimalist: teadsime, et ta on eestlane, kuid ei teadnud tema elust Eesti erinevates osades …kindlasti püüame tema kohta rohkem teada saada: see on see, mida reisimine annab!

Millised on Sinu ootused esinemisele Muuga mõisas?
Kogeda ilusat õhtut publikuga ja kõigi inimestega, kes seal töötavad… emotsioonide jagamine on see, mis meid mängima toob, ülejäänu on midagi, mis jääb hetke kanda, ilma konkreetset olukorda kalkuleerimata.

Millise sõnumiga Sina kutsuksid muusikasõpru Roma Amor´i ja Dandelion Wine kontserdile Muuga mõisa?
4. augusti õhtul paneb Roma Amor teid sisse hingama pisut vana Pariisi, Rooma, Madriidi hõngu… laske end hällitada tumeduses… koos Amoriga.

Veel artikleid