100 kõige paremat Eesti punklugu

Kirjutas Indrek Spungin
19-02-2018


Suure juubelipeo "100 aastat Eesti punki" eel on hea hetk korraks aeg maha võtta ja sorteerida natuke fonoteegis, et valida välja sada kõige paremat Eesti punklugu läbi aegade.

Isutekitamiseks ja meelteärgitamiseks avaldame mõned muusikainimeste tabelid. Kui sulle tundub, et tabelile sinu peas on liiga tehtud, siis köhi välja oma lemmikud, nii saamegi kokku kõige tõelähedasema ülevaate Eesti pungi pärlitest läbi aegade.

Kõigi sekkujate vahel loosime välja pileteid juubelikontserdile "100 aastat Eesti punki", mis toimub 23. veebruaril Tallinnas, klubis Factory. Kontserdil astuvad üles Singer Vinger, J.M.K.E ja Psychoterror.

Kõigist kättesaadavatest nimetatud lugudest oleme teinud ka Youtube’i-pleilisti. Pane inspiratsiooniks käima ning käi artikli alla välja oma nägemus parimatest.

Erik Morna, R2 muusikajuht
Erik Morna suunamas Tallinn Music Weeki seminariprogrammi hittpaneeli “Check My Demo”.Erik Morna suunamas Tallinn Music Weeki seminariprogrammi hittpaneeli “Check My Demo”.Foto: Hanna Lehari
1. Psychoterror – Esteet kusipea
See on üks vähestest lugudest, mille tekst mul peas on olnud. Vahel tundub, et läksin mingi hetk lausa selle laulu sisse elama. Mõnikord olin ise see esteet, teinekord tundus, et hoopis see teine. Psychoterror on alati olnud selline mõnusalt hirmu piiril logisev aparaat. Viimasel ajal ümisen sellist lugu nagu "Ameerika". Aga ka Freddy rubla-aja bändi Anonüümne AK hitti "Ebanormaalne".

2. J.M.K.E. – Aidsist
Tutvusin J.M.K.E. muusikaga ajal, mil olin muuhulgas suur progefänn. Ja see mätsis väga hästi kokku, sest ma saan aru, et Villule meeldib ehitada eriti keerulisi asju, kuna muidu oleks igav. Ühel esmaspäeva õhtul, kui olin Raadio 2-s umbes kolmandat päeva tööl olnud, viisin suure õhinaga selle loo Avo Raupi ja Mihkel Raua saatesse "Laulutester". Nemad ka elevil, mängisid ilma kuulamata ette. Ja siis hiljem natuke aega üritasid minuga mitte rääkida.
"Valge liblika suvi" ja "Koer" ja "Number 1" ja "Tulevik on tunni aja pärast" ja nii edasi, on mul raske uskuda, et J.M.K.E. plaatidel on mõni filler.

3. Zriamuli – Kabistaja
Kui ma esimest korda Sauele sattusin, ootasid mind raudteejaamas kohalikud pätid, kes soovisid meie seltskonda vabastada kõigist ilusatest naistest. Teisel korral jäin juba sinna elama ja sain aru, et selles linnakeses tegutseb helistuudio, kus ansambli Sõjajalg trummar Uku Toomet lindistab näiteks Röövel Ööbikut, sain teada, et seal kusagil on ka vägeva ansambli Zriamuli pesa. Need neli naist tegid hiljem ka plaadi nimega "192 kg". Küsimus kuulsustele: "Winny Puhh, mitu korda kuulasite?"

4. Velikije Luki – Tallinn põleb
Mingi aeg aastatel 87-88 olin suur Luki fänn, käisin nende laividel nii tihti kui vähegi sain, kuigi mulle tundub, et just sellepärast, et nad polnudki nii väga punk. Põhimõtteliselt käisin Imre Orro kitarri kuulamas ja Ivar Kondi kitarri vaatamas. Noh, ja Munk oli elamus omaette. Nii et "Laul Nõukogude aatomist" ja "Süütud väiksed loomad" ja "Õnn on elada me maal" on ka olnud päris tähtis kraam mu jaoks. Tõsi, kui lõpuks kassett ilmus, "Jõuluks koju", siis seda kuulasin umbes ühe korra.

5. Revolution J – Mis kell on?
Kui 80ndate Eesti punki tehti Musima ja Jolana pannidega, siis järgmisel aastakümnel tulid nendega konkureerima Casio ja Pentium. Ja see proto-päkapikudisko ja käsitöötehno ja nii edasi olid sama mässumeelsed ja andsid sama palju energiat kui kitarridega punk. Andrus Tamm (puhka rahus!) ja Tim Rannu ehk MC Gospelräpp ja DJ Timotheus tegid kristlikku hiphoppi ja jõudsid – sest 90ndate keskel oli kõik võimalik! – ka ETV prime timei. Kassett "Roosteliblikas" ja selle laserlaiendus "cd_uss" on igati väärt kraam.

6. Öökülm – Viskit
See on samuti räpp ja hiphop, aga minu jaoks sama hea kui punk. Kui 80ndatel oleks igas peres olnud arvutid ja sämplerid ja lameekraanil "Võsareporteri" saade, oleks see lugu teiste autorite poolt juba ammu ära tehtud. Ah jaa, kuna kõik on seotud, siis jah, need "Võsareporteri" sämplid ja viited selles loos. Käisin koolis Mustamäel ja mulle tundus, et meie õpilased olid pooleks kas sportlased või futumehed või teadlased. Igal juhul üsna viisaka välimusega, eks. Oli ainult üks punkar – Peeter Võsa.

7. Vaiko Eplik ja Eliit – Seks on lahe
Musimast ja Jolanast rääkides unustasin kõige õudsama sotsmaa basskitarri nimega Orfeus. Ja mul on tunne, et just selle plärin kõlab siin loos, sisuliselt ühe noortele suunatud pangakaardi reklaamlaulus. Taavi Tammearu laulab siin, pille mängib Vaiko, kes paar aastat enne sooloplaati tegi täitsa korralikku punki ansambliga Koer. Tore oli olla kontserdil, kus publikule pühendatakse lood "Pihkupeksja" ja "Te olete värdjad" ning võetakse arvesse, et need sõnad tulevad mitmesajakordselt saalist lavale tagasi.

8. Generator M – Käed
Hendrik Sal-Salleri sõjaväkke saatmise lege-kontserdile ei julgenud ma minna, kuna olin vähetreenitud ja 13. Aga tema ja Geneka triumfi otseülekannet ETV konkursil "Kaks takti ette" vaatasin küll. Olla oli hea, kuigi nende asemel võitis minu meelest hämaratel asjaoludel Spiraal ehk tulevane Mahavok. GM oli väga hea bänd, vähe, kusjuures, oli punk-triosid, aga triod on tihti need kõige tõhusamad. "Disko pole oluline" on samuti superlugu. Vaimustusin sellest just samal ajal, mil välismaa mõttes hakkasin Boney M-i pealt New Orderile üle minema.

9. Vennaskond – Kõik on hea
Mul on miljon lemmikut Vennaskonna lugu, aga esimesena meenub ikka see. Pluss aastal 1993 üritus Vennaskond 100, mille ajal ma mõtlesin, misasja, kuidas saab olla, et Kino Sõpruse otsas lehvib must lipp! Ja miks ma ikkagi ei läinud aftekale! Ah jaa, mingi hetk veel enne kui Vennaskond pagulusest tagasi tuli, sain väga hea kasseti, kus olid "Ltn. Schmidt" albumi lood pluss veel sinna lõppu kühveldatud demosid ja muud. "Surm Pariisis" väärib seda Eesti Punk 100 nimestikku siin. Ja muidugi "Jumal kaitse kuningat", mille sain kassetil "Young Rockers", olles ise paguluses.

10. Kurjam – Kuumalaine Stroomi rannas
See bänd on mu jaoks põhimõtteliselt nagu huumori- ja satiiriajakiri. Kusjuures selline vaimukamat sorti. Esimest korda kohtusin Marko Siguse ja kompanii lugudega "Surnupesuvesi" ja "Head ja halvad toidud" 90ndate lõpus raadios tööl olles. Hiljem, raadiost eemal, jõudis läbi hämara interneti kohale see palja ülakehaga lugu "Mees sa ei tea kui kiiresti ma löön" (mille n-ö Rullnoxid kahjuks ära labastasid). Ja siis kui uuesti raadiosse tulin, tervitas mind see klassikaline tööviljakuse nurjamise hümn pluss veel ports klassikat nagu "Joodikud on andekad" ja "Raske lapsepõlv".

11. Maie Parrik – Viies ratas
Ei-ei, mitte Operatsioon Õ variant. Kuigi OpÕ oli igati noobel ansambel ka ilma särava naisvokalistita. Siiski, näiteks "Ajakirjaniku laul" või "Jalgrattasõit" poleks päris see. Maie Parrik – kui ta 90ndatel tuntuks sai, oli rohkem rock’n’roll kui noorte poiste bänd. Kui ta helistas Raadiomaja valvelauast R2 überdiskoritele, et: "Mul on mõned uued lood." Ja kui mõni diskor ütles siis, et: "Vahva! Jätke kassett valvelauda. Ma hiljem kuulan." Siis Maie ütles muidugi: "Mul pole siin mingit kassetti, mul on akordion, ma mängin laulud teile ette!"

12. ABS – Yxindus
Enne kui Tarmost sai Kojamees, oli ta Lasnamäe kutt hüüdnimega Pele, kes lasi purjetamise trennist jalga selleks, et hakata muusikuks. Ja veel enne kui temast sai Adam Anti kehastus Eestis, tekkis temal ja teisel purjetajal Marco Rüütlil oma bänd. See polnud veel see Linnahallis poleeritud Kulo, vaid kusagil koolimaja koridoris ühe mikrofoniga lindistatud ABS ja see kõlas jube inspireerivalt. Nii et kolm nooremat purjetajat arvasid, et kui nii on asjad tänapäeval, siis teeme meie ka oma bändi.

13. Propeller – Eila veel
Noodipuldi-punk ahoi. See võis muidugi olla proffide nali või hoopis proffide kunst ellu jääda või siis punk. "Heli nälg", see megasuur paroodiafestival ühe laulu sees, see oli raju, aga "Eila veel", see oli palju lihtsam ja nagu hiljem selgus, palju diibim. Kulus mitu aastat, enne kui jõudis kohale, et no shit, biitlite "Yesterday" kaver!

14. Röövel Ööbik – Ne’er Let 60 (Mamma Mia)
Mu esimene muusika-alane vaidlus oli umbes 3. klassis. Mu semu, kes hetk hiljem polnud mu semu enam, ütles, et ABBA on parim, mina aga olin Boney M-i poolt. ABBA oli loogiliselt võttes muidugi parem, füüsilises mõttes siiski üsna hale. Alles aastaid hiljem sain aru, mis neil puudu oli. Röövel Ööbik tegi ka "Honey Honey" kaveri. Ma ei imesta, kui tegid salaja mõne veel.

Lauri Leis, ansambli Psychoterror bassimees

Mõnda siin loetletud teostest on mul õnnestunud erinevais koosseisudes laval esitada ja paar neist oma versioonis ka salvestada. Kõik mainitud palad peale „Rootsi vangla” on pärit 1980ndaist. Ka hilisematel bändidel on häid lugusid, aga kümne loo piirang sunnib piirduma klassikutega.

1. Generaator M – Käed
Eesti kõigi aegade ägedaim punklugu – kes vaidleb vastu?

2. Vennaskond – Vennaskonna hümn
Esimene lugu, mille akordid kitarril ära õppisin (vist G,A,D?) Need vanad live-versioonid on nii rajud, et stuudios polnud seda lugu lihtsalt enam mõtet salvestada.

3. Propeller – Pankrott
Kes ütles, et Propeller on pseudopunk?

4. Singer Vinger – Kalkar
Singer Vinger suudab oma lugusid esitada peaaegu robotliku täpsusega (kui mitte arvestada Volmerit). See on pungis haruldane või lausa ebapungilik.

5. J.M.K.E. – Rumal nali
Varajase J.M.K.E. üks ehedam pärl, millest kumab kergelt läbi Villu vana lemmik Dead Kennedys. Puhas elekter.

6. Punk T – Punk on lahe
PunkT tegutsemisaeg oli lühike, aga nende „Punk on lahe” on surematu meistriteos.

7. Velikije Luki – Üleeestiline vägivald
See lugu ei propageeri vägivalda, vaid kirjeldab ENSV punkarile hästi tuttavat olukorda – seda, mis tunne on tappa saada.

8. ABS – Üksindus
ABS-i 1985. aastal kusagil maakultuurimajas salvestatud sessioon, millelt pärit ka „Üksindus”, vääriks vinüüli. Eesti esimene kujuteldav funky-punk album.

9. PMV – Käed
PMV oli punkaritele liiga heavy ja hevikatele liiga punk. Eesti grungebändide esiisa.

10. Delirium Brothers – Rootsi vangla
Teel Mätta Fondi salvestussessioonile leidnud Rott Balti jaamast tüübi, kes väitis, et ta oskab mängida kõiki pille. Rott vedas ta stuudiosse ja vähem kui tunniga oli „Rootsi vangla” salves. Hiljem see tüüp laenas Villult Lempsu akustilise kidra ja sestpeale pole teda enam nähtud.

Vaiko Eplik, muusik
Vaiko koos JaanigaVaiko koos JaanigaFoto: Marko Pütsep
1. J.M.K.E – Viplala
Villu on geenius. Eelmine ”salakassett”, millest vist isegi arvustust pole seni ilmunud, on kindlasti üks ta parimaid. Nüüd jääb üle ainult uus kätte saada…

2. J.M.K.E – Ära situ mu hinge
Villu slaavlikud, jaburad tsirkusemeloodiad evivad siin hümnilikke kvaliteete! Albumilt "Jäneste Invasioon", mida ei saa mitte kuskilt ametlikult osta, kuulata juba umbes 20 aastat. Ostan originaalkasseti!

3. Psychoterror – Sügis 86
Uimsi nihilistlikud kitarrikäigud ja imeline tekst Freddy’lt. Milline kombinatsioon!

4. Psühhoterror – Esteet kusipea (unplugged)
Mega lugu, mega arranžeeringus. Hea näide sellest, et hea laulukirjutusoskus võimaldab mis tahes töötlemist.

5. Rapla Omega – Närvid läbi
Rapla pungi sünd. Mõnusalt närviline itaalia polka.

6. Onu Bella ja Öörahu – Mina tahan panna
Bellat tuleb imetleda, puuduvat lüli Zappa ja pungi vahel tuleb otsida Tartust.

7. Vennaskond – Ma armastan Ameerikat
Mida Ramonesilikum, seda rohkem Vennaskond mulle istub.

8. Velikije Luki – See vist ongi Armastus
Siuke galantne indie-crossover.

9. Generaator M – Käed
Noor Saller oli sitaks hea! Imelik, et ta nüüd…

10. Zriamuli – Kabistaja
Rohkem naistebände palun! See ja "Mesi" on neilt aegumatud Eesti pungi standardid.

Freddy Grenzmann, ansambli Psychoterror laulja
Foto: Zbanski Kino
Vingeid Eesti punklugusid on sitaks! Aga käesoleval hetkel tulid meelde need ja päike sirab aknast, ei lase pikemalt kirjutada. Tsau!

1. Generaator M – Ootame onu surma
Lugu igal ajal aktuaalne!

2. Punk-T – Punk on lahe!
Mõnusalt hoogne hümn.

3. Osakond 79 – Prügimägi
Liigutav.

4. ABS – Tõuk (ei meenu täpne nimetus).
Samuti väga liigutav laul. Oskan seda ka ise kitarrel plännida, kui juhtun tujus olema.

5. J.M.K.E. – Mu vanaisa oli desertöör
Paikapanev tekst ja lahe käik.

6. Alice Tisler – Roimar
Ägens!

7. Verine pühapäev – Me tunneme ju teineteist
Šefi vanakooli pungi tundega lugu.

8. Röövel ööbik – Sõjakomissariaat
Pisut avangaardi!

9. PMV – Tänapäeva Illimar (ma tegelt ei mäleta loo õiget nime jälle)
Pärnu õhk ja Pärnu õlu. Meloodia.

10. Vennaskond – Musta mantliga mees
Romantika!

Cram, ansambli No Big Silence laulja

1. Peoleo – Sõjamees Vietnamis
Minu arvates esimene Eesti punklugu.

2. Generaator M – Käed
Esimene WTF is this emotsioon. 11-12-aastasena.

3. Päratrust (Turist) – Oi Bljääd
Esimene WTF live elamus.

4. J.M.K.E. – Jeesus Maria! Karjatas Eit

5. Velikije Luki – To Mr Reagan

6. Vennaskond – Musta lipu valguses
Aastate 1986-1987 kõige olulisem lugu.

7. Uuestisünd – Keegi veel

8. Psychoterror – Ära Argentiinasse

9. Winny Puhh – Nuudlid ja hapupiim

10. Kurjam – 1227

FS, luuletaja, Mtut Pdi Nktud Maailma hääl
Foto: Kadri Sammel
(Lood on alfabeetilises järjekorras esitajate järgi. Ei viitsinud kohti loosida ja hierarhia pole anarhia sõber)

1. Ave Luna – „Kui mustavad udud“
Kui ma paarkümmend aastat hiljem Ave Luna 88. aasta Keila punkfestivali salvestust kuulasin, tõusid ihukarvad käe peal püsti. Pead läbis sama mõte, mis 90ndate algul The Sisters Of Mercy kassette kuulates – ega lint ei venita? Ei venitanud kummalgi juhul, mõnele inimesele on lihtsalt antud võimsat vokaali. Xmal Deutschlandi mõjud, mida lauljatar Ave ise pole kunagi varjanud, olid omal ajal igati edumeelsed (ja nagu elu näitab, on seda siiani, võtame või Belgrado).
Väga võimsa potentsiaaliga bänd, eelkõige vokaali osas. Oleks veel vähemalt 3 aastat tegutsenud, oleks olnud nii hea et ei kujuta ette.

2. Generator M – „Ootame onu surma“
Selline hea minek ja sound, kuula ja imesta.

3. Hot Kommunist – „Pilvede all“
See ei ole vist enam punk, see on palju rohkem kui punk. Aga natuke on ikka punk ka. Võimas.

4. JMKE – „Valge liblika suvi“
JMKE-lt oleks tahtnud tegelikult rohkem kui ühe loo listi panna. „Mu vanaisa oli desertöör“ kõlab siiani väga rajult ja „Nad ei tea mu nime“, mille video nüüd ka youtube’is, aga paarkümmend aastat vaid ilusates mälestustes linastus, teeb nostalgiliseks sõna parimas tähenduses. „Viimane põlvkond“ võiks olla Eesti hümn. Jne. Aga kui valida üks – „Valge liblika suvi“ on lihtsalt eriline.

5. Onu Bella & Öörahu – „Maailmaga vaenujalal“
Ma ei saanud omal ajal aru, kui hea lugu see on. Eks ma vihkasin saksofoni ka. Olin loll. Kuulake seda meloodiat! Ja sõnu.

6. Psychoterror – „Streik“
See lugu jälle ei ole enam päris punk, aga mis siis. Terror on tegelikult ju ikka punk, niipea kui Freddy lavale tuleb ja laul ise on pööraselt hea tantsulugu.

7. SS Robot – „Masu“
Punk pole surnud.

8. Uuestisünd – „Keegi veel“
Taas lugu, mis aastakümneid kummitas, enne kui seda uuesti kuulda sain. Mängis kõik see aeg mu peas. Ma pole objektiivne? Kas punk on?

9. Velikije Luki – „Tallinn põleb“
Ei vaja kommentaare.

10. Vennaskond – „Appi! Ma vajan armastust!!!“
No kes ei vajaks.

Müül, astronoomiagiid

See ei ole rangelt nummerdatud paremusjärjestus ja näiteks lugu nr. 17 ei ole kindlasti 10 kriipsu võrra kehvem kui lugu nr. 7. Jne. Need on lihtsalt 20 muusikapala, mis mul on aastate jooksul ilmselt enim kõrvus kumisenud ja tagunud.

1. Generaator M – Käed
Kui ma seda lugu esimest korda kuulsin, mõjus see nagu aatompomm. Ühtlasi oli see esimene kord elus, kui nägin telekast ehtsat punkbändi (ETV "2 takti ette" konkurss bändidele, 1981 või 1982a). Olin siis 10 või 11 aastat vana ja kogetud aatompommiplahvatus pani asjad edasiseks eluks paika.

2. Propeller – Pankrott
OK, räägitakse, et nad olevat lihtsalt enda lõbuks pulli teinud, mitte tõsimeelset punki. Sellegipoolest kuulub Propelleri "Pankrott" mu meelest raudselt Eesti pungi kullafondi. Sama kõva on nende "Mona Lisa naeratus". Ei suutnud otsustada, kumb neist tabelisse panna. Viskasin "kulli ja kirja". "Pankrott" võitis.

3. J.M.K.E. – Kuniks elul on antud veel olla
Kuulates tekitab alati külmavärinaid, kui kuulan. Geniaalne ja kuratlikult hingepugev teos.

4. Psychoterror – Mikrokosmos
Väga raske juhtum, sest Eesti 100 parima punkloo hulka võiks Terrorit mahtuda päris palju. Väga pika sõelumise järel torkasin oma tabelisse Mikrokosmose.

5. Röövel Ööbik – Kaks külameest
Viimati kuulasin seda veidrat pala vist 25 aastat tagasi, aga praegu avastasin, et isegi sõnad on tänaseni peas. Äge.

6. ABS – Yxindus
Üks väheseid lugusid, mis on suutnud juba 30 aastat järjest kõrvus kummitada.

7. Anonüümne AK – Ebanormaalne
Kui kellelgi tuleks pähe valida Eesti pungi hümn, esitaksin selle pala konkursile.

8. Punk T – Punk on lahe
Kui kellelgi tuleks pähe valida Eesti pungi hümn, esitaksin ka selle pala konkursile.

9. Pohmellus Band – On vanglas olla hea
Pohmellus Bandi lood rääkisid peamiselt alkoholitarbimisest ja muust säärasest, aga samas muusikaliselt erakordselt äge ja huvitav kollektiiv. Arvatavasti üks salapärasemaid ja müstilisemaid bände Eesti pungiajaloos. Sest mul ei ole mitte kunagi õnnestunud kohata inimesi kes oskaksid öelda, kes selles kollektiivis mängisid ja kus see kollektiiv õigupoolest tegutses. Sain 1985. aastal kusagilt nende 10 looga lindistuse, mille pooleldi ribadeks kuulasin ja aastaid hiljem kahjuks ära kaotasin. Olen nõus loovutama kolm tilka verd, kui õnnestuks see endale taas salvestada. Äkki keegi saab aidata? Ja äkki keegi teab, kes need inimesed olid?

10. Pahad Päevad – Punk ei sure (Punk`s Not Dead!)
Väga veider, aga ei meenu ühtegi teist sama pealkirjaga lugu Eesti bändidelt läbi aegade. Prohvetliku sõnumiga pala, kuna punk ei ole ikka veel surnud.

11. PMV – Käed
Aegumatu klassik ehk nagu öeldakse: kalliskivile sammal ei kasva. Parimaid bände Eestis läbi aegade.

12. Totally Obnoxious – Out Of The Blue
Viimastel aastatel on pannud jala väga tihti tatsuma.

13. Kurjam – Vanainimese närvid
Parim olustikukirjeldus Eesti pungis. Võimalik, et ka kogu Eesti muusikaajaloos. Kuulake ise kui ei usu.

14. Vennaskond – Viimane jõuluöö
Kõige ilusam Eesti punklugu. Samamoodi kuratlikult hingepugev nagu J.M.K.E. "Kuniks elul on antud veel olla".

15. Osakond 79 – Prügimägi
Ma vist ei liialda väites, et Ülari "Mätas" Ollik oli üks šefima häälega punkvokaliste Eestis. Puhka rahus, kamraad…

16. ÜRO – Militsionääri prohvetlik ennustus
Kuuldavasti spontaanselt stuudios tekkinud ja salvestatud pala, mis osutus suurepäraseks taieseks.

17. Velikije Luki – Tallinn põleb
Ajas kustumatu leek.

18. St. Cheatersburg – Панки в городе
Ühel hetkel tuli ja jäigi kummitama.

19. Alice Tisler – Märtrid
30 aastat tagasi tundus mulle mõnikord, et see on parim lugu, mis üldse olla saab. 100 hulka mahutaks ta vast tänagi.

20. Turist – Kasevete aeg
Elu esimene punkbändi live-elamus (Turisti kontsert Kohtla-Järve 1. Keskkoolis 1984a sügisel). Paraku jäi "Kasevete aeg" selle kontserdi ainsaks live-elamuseks, sest mind aeti sealt minema. Olin liiga noor, 13aastane tatikas ja pidu oli mõeldud keskkooliastmele. Ülejäänud unelmate kontserti tuli kuulata koolisaali akende all koos kohalike vene pättide kambaga, kes aeg-ajalt akendest piiluvaid punkareid пидора́с’ideks ja козлы’deks sõimasid. Peksa õnneks ei saanud, sest nad võtsid mind nagu saatusekaaslast – pätte ei lastud peole sisse ja nad juhtusid nägema, kuidas kontserdil korda pidanud meespedagoogi võimas jalahoop tagumikku mind uksest välja tänavale paiskas. Ehk siis ajutiselt olin pättidele nagu "oma klemm" või midagi sellist. Oh, ilus ja lõbus oli see Kasevete aeg…

Veel artikleid