Saaremaal maandub elamusfestival I Land Sound

Kirjutas moritz
Sildid
03-07-2017


13-15. juulini toimub Saaremaal, Illiku laiu peal elamusfestival “I Land Sound”. Tegime juttu Taavet Bristoliga, kes on ürituse üks peakorraldajatest. Taavet on varem vedanud Katlamaja Pärnus ning on üritusteseeria Eufoonia üks resident DJ-dest.

Hei! Räägi pisut, mis loom see “I Land Sound” on ja mille poolest erineb teistest suvistest festivalidest?

I Land Sound (ai länd saund – tõlk. mina maa heli/ mina maandun heliga) on elamusfestival, mis koondab 23 üleriigilise tähtsusega kultuuriklubi, peoseeriat ja liikumist, kes pakuvad muusikalisi ja seltskondlike elamusi Eestimaa erinevates paikades, sõltumata vanusest.

Päevasel ajal on peale ujumise, sõpradega koosolemise ja muusika kuulamise võimalik näha oma ala parimate kunstnike tööprotsessi ja tulemust, kaasa lüüa erinevates töötubades, kuulata huvitavaid loenguid või humoorikaid püstijala koomikuid ja ennenägematuid visuaalkunsti meistriteoseid (3D hologrammid ja mikroskoop projektorid). Festivali alal toimub dokumentaalfilmide minifestival, mille programm selgub peagi. Lisaks soovime kaasata võimalikult palju ka kohaliku kogukonna võimalusi, et oleks esindatud üle Eesti tuntud Saaremaa tooted, käsitöö ja kohalik toit Orissaare kodukohvikutes.

Mida see elamusfestival tähendab? Kas Õllesummer on elamusfestival? Aga Hard Rock Laager?

Elamusfestival on festival, mis pakub konkreetsele sihtgrupile elamuse, mida meenutada terve elu. Kui Õllesummer on sinu jaoks selline üritus, siis on ta elamusfestival. Alguses oli ka meie laual muusikafestivali mõte, aga kuna koondame sama suure osa kunsti, installatsioone, visuaale, dekoreerimist, toidu- ja joogikultuuri, põnevat käsitööd, ehteid, riideid, workshoppe ja huumorit, siis valisime ennast kirjeldavaks sõnaks elamusfestival.

Mis teema selle nimega siis on ikkagi? "Ma maandun helidel"? "Ma maa heli"? "Mina maandan helisid"? Palume selgitust!

“I Land Sound” on tuletatud mitmest lausest. Kui vaadata festivali logo, siis on seal teadlikult jäetud üks täht ristsõnasse/doominosse panemata, et külastajates tekitada meeldivat avastamisrõõmu ja võimalust see täht sinna ise juurde mõelda. Kaks lauset, mis meie enda meeskonna laualt läbi käis olid järgmised: Illiku Land Sound ehk saare nimest tuletatud. Teise mõttena “I Land Sound” kui ühe isiku/Dj/muusiku/kunstniku võimalus maanduda millegagi, mis on talle tähtis. Tulevikus saame neid sõnapaare kasutada ka viisil I Land…. Sound/Pilt/Film/Kohvik jne. Ja kolmandaks siis tuletis “Island Soundist” ehk saare sound. Kindlasti astume vastu mitmele grammatilisele reeglile, kuid see ei morjenda meid üldse, sest maailmas on niigi liiga palju reegleid ja seadusi, mis üha enam kitsendavad inimeste luba elada, mõelda ja olla. Ehk annab meiegi nimi inimestele julgust teha asju "niipidi" nagu nemad õigeks peavad, mitte nii nagu arvab üldsus ja peavool. Sest ka meie festival on pigem mõeldud inimestele, kes julgevad ja soovivad olla teistsugused, maailmas kus "vigade" tegemine nõuab julgust ja mis lõppude lõpuks on arengutee.

Varasemates tekstides figureeris ka "Paaditehas", kuidas sellest Piiditehas sai ning mis selle koha kontseptsioon on? Kuidas alguse sai, mis seal aastaringselt toimub?

Hooned kuulusid endisele paadivabrikule, mis aastaid tagasi oma uksed sulges. Tegemist on Orissaare sadama territooriumiga, mille tarbeks paadivabrik toimis. 8 aastat tagasi tehti antud majas esimene sündmus, millest kujunesid toredad koosviibimised igal järgneval suvel. Aastaringselt seal püsitegevust ei toimu. Nii nagu väikesadamates ikka, on talv rahulik aeg. Nii seisavad ka antud hooned talvisel perioodil vajalike tehnosüsteemide puudumise tõttu. Piidivabrik on kasvanud välja endisest paadivabrikust (tänu samale hoonele) ja sealt ka see nimi. Piidivabrikut on siiani vedanud väga tubli hulk Orissaare kohalikke noori ja antud meelelahutusasutus on saanud komeedina paljude Eesti inimeste kohustuslikuks suve sihtmärgiks oma maalilise looduse ja toredate sündmuste tõttu.

Tundub, et põhirõhk on kodumaistel artistidel. Kuidas välisesinejatega, saladus veel?

Meie eesmärk on ikkagi kokku tuua Eesti alternatiivse elektroonilise muusika parim teadaolev osa ja olla selle üle uhke. Igal ühel meist on kindlasti kogemus mõnest välisartistiga sündmusest, kus kalli headlineri sett ei avaldanud mingit muljet ja Eesti parimad tegid jälle puhta vuugi. Kuulsad välismaa artistid tulevad tihti siia kindla peale asja tegema ning outcome ei pruugi olla vastavuses talle seatud ootustega. “I Land Soundiga” tahaks anda edasi sõnumi, et meil Eestis tehakse väga kõrgel tasemel DJ-sette ning kui koondada kokku üritused, kogu see kitsas ring inimesi ja kõik nende sõbrad, liita nad kokku keset suve maagiliselt ilusal Illiku Laiul, siis need ongi parimad hetked sinu elust. Praegu on kindlad välisartistid: Bogdan Taran & Lomov, Karen Barseghian, Joni Lindroos, Denis Okoth, Yeti, Cosmonaut. Ülejäänute osas ei võtaks hetkel sõna, kuna läbirääkimised käivad.

Kuidas hindad Eesti muusikaelu hetkeseisu? Peosarju on festivaliga seotud terve rodu – mis on hästi ja kas midagi on justkui puudu?

Eesti muusikaelus on kõik väga hästi. Sattudes meie Baltikumi naabrite juurde, on alati hea meel olla tagasi Eestis. Ainus, mis ehk kurvastab, on meie alternatiivsete muusikasõprade hulk. Enamasti on ühel üritusel korralikult rahvast ja ülejäänud üritused jäävad kas nulli või miinusesse. Selline vaikelu aga ei lase siia tuua põnevaid ja kulukaid artiste, kes rikastaks Eesti muusikaelu. Natuke isoleeritud oleme enda väiksuses. Samas on tänu sellele tekkinud I Land Sound, mis üheks nädalavahetuseks koondab terve Eesti maitseka ööelu ühele kindlale eraldatud poolsaarele, kus väga ilusas kohas saab sõpradega muusika saatel oma argielu unustada ja võtta suvest parim. Isoleeritusest saab väga põnev kogukond.

Nimeta üks muusikapala, mis sinu jaoks kirjeldab festivali olemust? Võib ka mitu.

Dave Storm, Shur-I-Kan – Losing You.
Et veelkord öelda kõva häälega, et meil siin Eestis on väike, aga väga äge kultuurielu: härra Taavi Tuisk (Dave Storm) isiklikult tuleb meie festivalile ka live esitust tegema koos vajalike samplerite ja süntidega.

Palju maksab pilet ja kust/millal neid soetada saab? Päevapiletid + passid?

3-päevane pass maksab eelmüügis hetkel 35€. Kohapeal hakkab see maksma 50 €. Eelmüügis saab maksta pangalinkide ja krediitkaartidega. Kohapeal ka sularahas. Täpsem info piletite ja saadavuse kohta kodulehel.

Kas oma paadiga võib tulla?

Kuna üritus toimub Saaremaal, Orissaare väikesadamas, siis kõik paadid, mis ei vaja sügavamat vett kui 1,5m, on teretulnud.

Koduleht.
Sündmus @ R7.
Sündmus @ FB.

Veel artikleid