Plektrum vallutab viieks päevaks Tallinna

Kirjutas ivo
12-11-2006

15.–19. novembrini on Tallinn uue meedia lainete vallas, kui kolmandat korda toimuv festival Plektrum ühendab muusika ja visuaalse kunsti ning toob kokku rahvusvahelised esinejad ja tuhanded külastajad.

Festivali esimesed päevad keskenduvad kunstihäppeningidele – töötoad, loengud ja seminarid, mida korraldatakse koostöös kunstiakadeemia multimeedia eriala vilistlastega. Üritust korraldavad inimesed nii Eestist kui ka näiteks Soomest, Ungarist ja Lätist, kelle hulgas on video- ja helikunstnikke, semiootikuid ning meediateoreetikuid. Nädala teisel poolel keskendub programm peaasjalikult muusikasõpradele. Festivali üks korraldajatest Jaagup Jalakas kinnitas, et aastatetagusest kahepäevasest üritusest Von Krahli teatris on kujunenud laiahaardeline festival. „Keskendume lisaks muusikale ka põnevatele subkultuuridele, loenguid annavad ja huvilisi juhendavad asjatundjad nii Eestist kui ka välisriikidest. Mõõtmetelt ja sisult sobib festival reklaamimaks Tallinna kui Euroopa kultuuripealinna 2011. aastal,” lisas Jalakas.

Selle aasta loengud ja presentatsioonid keskenduvad teemadele „City as a stage” ja „From loop to real time”. Festivali mõne märksõna seletab lahti üks korraldajatest – Herkko Labi (HL).

Mis on „City as a stage”?
HL: „Liikudes igapäevases linnaruumis, ei mõtle me kordagi mõnest tunnelist või kaupluseseinast kui võimalikust lavast kunstile, muusikale, kultuurile. Või et see tunnel omas atmosfääris ja inimeste liikumises on teos omaette – uue sajandi ühiskonna tähenduste parim lava ja nende tähenduste edastaja. Me tajume küll arhitektuuri või näiteks Tammsaare skulptuuri kunstina, linnapildi ilmestajana, kuid harva kirjeldame peas vilkuvat reklaami kui uue meedia traditsioonilist vahendit või seisame ristmikul ning täheldame linnaliikluse rütmilisust. „City as a Stage” astubki korraks välja igapäeva linnamelust ning püüab uue meedia vahendite, meetodite ning mõistetega väljastpoolt nähtavat kirjeldada ning analüüsida. Otsime vastust, kuidas linn erinevate meediumite lavana töötab ning püüame ise läbi perfonkside lavale uusi väljundeid pakkuda. Presentatsioonid sealjuures on üldjuhul erinevad praktilised näited räägitavast (fotod, filmid, arvutiprogrammid, interaktiivsed lelud jms).”

Millest räägivad loengud teemal „From loop to real time”?
HL: „„From loop to real time” on üldine teema, mis viitab diakrooniale korduvatest hetkedest aja reaalse liikumiseni. Kui sündis film, siis esimene uskumatu võimalus oli hetkede kordumisvõimalus – vaataja sai minevikus toimunud ajalis-ruumilist liikumist olevikus (või tulevikus) uuesti üle vaadata. Seega võib teema nimetust pidada viiteks uue meedia juurtele, mis loengutes küll vaatluse alla ei tule. Siiski saab üldteema abil rääkida uue meedia erinevatest valdkondadest, kuna need ühel või teisel juhul puutuvad alati kokku aja ja ruumi suhetega ning selle representeerimisvõimalustega uute meediumite abil.”

Palun kirjelda muusikalist valikut neile, kellele nimed tundmatud on.

HL: „Seekordne Plektrumi muusikaprogramm on tähelepanu alla seadnud dubstep’i ja 8-biti. Esimene on UK garage’ist välja kasvanud muusikastiil, drum’n’bass’i mõjutustega, mille peamine rõhk on bassikäikudel ning tihti tunneb sealt ära reggae-rütme. Stiil on hetkel väga populaarne oma sünnikohas Inglismaal ning hakkab järk-järgult jõudma ka teistesse Euroopa riikidesse. 8-bit on muusikastiil, mida tehakse Gameboyde ning isevalmistatud muusikainstrumentidega, materjaliks tavaliselt aegunud arvutid, mängukonsoolid, füüsika tunnist tuttavad instrumendid. Selle muusika tegijad on suhteliselt kitsas ringkond ning stiili iseloomustamiseks võib öelda, et see on arvutimuusika rohujuure tasandil. On täiesti tavaline, et 8-biti muusik tinutab kodus kiipe kokku, et luua uus elektrooniline heli. Lisaks pakub Plektrumi muusikaprogramm ka kvaliteetset chill-out-muusikat ning üle maailma tuntud artistide näol teknot ning elektrot.”

Festivalil toimuvaga saab lähemalt tutvust teha ürituse ametlikul koduleheküljel www.plektrum.ee. Kõik kunstiüritused on külastajatele tasuta!

Veel artikleid