King Dude algajatele

Kirjutas Rene13
Sildid
16-07-2018


Sügisel, 13. oktoobril, Sveta Baaris üles astuv kõige sõbralikum lutsiferikummardaja siin hädaorus – King Dude, on alates aastast 2010 teinud rada võpsikus, kuhu väga tihti ei satuta. Reeglina nii laiahaardeliselt neofolki või vähemalt sellega mingit pidi paarunud või sellest kasvanud muusikat ette ei võeta. Puhas žanriesindaja King Dude muidugi ei ole, esiteks on temas juba mitu mõõtu Ameerikat üle normi. Kahe albumi pärast paneb see artist oma pillid kotti. Ülevaade, koos valitud lugudega, millega siiamaani hakkama on saadud.

2010 – Tonight’s Special Death – “Born In Blood”
Nagu suusõnaline ajalugu seda mäletab, haaras King Dude pärast metali varnariputamist oma isa vana akustilise Martini, millel oli pragune pea ja suvalised jupid ning hakkas Death In June’i eeskujul neofolki uhama. Tema varase loomingu sisuline fookus on rohkem folkhorrori traditsioonis, aga nagu kuulda võib, kõlapilt on siiski terava akustilise saatel jorisemine.
Esimene album ja sellele eelnenud ja järgnenud lühiplaadid kõlavad paraja katsefaasina.

Born, born, born, born in blood, child
Born, born, born, born in blood

Linetantsu potensiaal: ★

2011 – Love – “Lucifer’s The Light Of The World”
Esimene väga korralik lugu, selle kohta saab juba öelda, et midagi on küpsema hakanud. Tervel albumil on lood rohkem liigendatud ja neofolgile on tulnud juurde americanat, maalähedasi riime ja äraspidiselt manitsevat gospelit. Lingitud lugu on midagi sellist, mida võinuks kahtlusehetkedel lõkke ääres ümiseda musta kanda eelistanud Adam Cartwright “Bonanzast”.

God came down from heaven,
Said what have you two done?
Snake said if that’s the kind of God you’re gonna be
Maybe heaven ain’t so much fun.

Linetantsu potensiaal: ★ ★ ★

2012 – Burning Daylight – “Jesus In The Courtyard”
Sellest albumist alates läks King Dude elama, lood on alguse, lõpu ja keskpaigaga. See on väga hea hea tume poplugu ajaloole tundmatust kümnendist, kus oli kaheksakümnendatele ainuomast maailmalõputunnet koos tagasivaatamisega viiekümnendatele, aga hirmu ei tekitanud tuumasõda, vaid midagi rohkem vanatestamendilikku, kus King Dude oli ühel konsterdil folgile lisanud elektri, pärast mida teda juudaseks sõimati ja The Ramrods’i veisehääle sämplitega “Ghost Riders in the Sky” oli nii suur hitt, et kõik tahtsid selle moodi kõlada.

Satan’s in the cornfield starting fires
Jesus in the courtyard telling lies
Oh Lord, Oh Lord

Linetantsu potensiaal: ★ ★

2014 – Fear – “Bottomless Pit”
Minu hinnangul üsna kesine album välja arvata lugu “Bottomless Pit”. Hea tahtmise juures võib selle juures tabada sarnasusi Blur’i palaga “Girls And Boys”, mis on pandud kõlama nagu see oleks mõeldud õlise stripiklubi lavale, või äkki lausa nahkmeeste tantsuõhtule, kus sinu onu ja vend laupäeva õhtuti salaja käivad. Kui sellise võrdluse juurde jääda, on selle loo näol tegemist hea võimalusega mitteinitsieeritud kuulajal King Dude loominguga tutvumise alustamiseks. Kergesti ligipääsetav ja haarava refrääniga pala.

You know he knows that she knows that they know where to go, below
They’re going down to a bottomless pit
And they like what they find it’s designed to be fine for their kind
They’re going down to a bottomless pit

Linetantsu potensiaal: ★ ★ ★

2014 – Sing More Songs Together​.​.​. – “Be Free”
Splitte, duette ja koostöid on King Dude avaldanud omajagu. Läbi on käinud nii Julee Cruise, Urfaust, Drab Majesty, Solanaceae kui Myrkur. Neist kõige etem on kahtlemata teine duettide plaat Chelsea Wolfe’ga, mis on kui hauatagune versioon mõnest Nancy & Lee koostööst. Laiale ekraanile mõeldud roostevabast žiletist draama.

If you wanna be free, don’t think about me
Don’t you look in my eyes
Don’t you hang around me
No more, oh

Linetantsu potensiaal: 0

2015 – Songs of Flesh & Blood – In The Key of Light – “Rosemary”
See on juba midagi hoopis teistsugust – üldse mitte iseloomulik lugu sellelt albumilt – särisev rokenroll boogie, mille kõhualune on valmistatud 2000ndate alguse parimast gothabillyst. Särisevaid asju on erinevaid, teistest meeldivamad on särisev vorst, okaspuulõke, lühis, metallitööd ja rokenroll. Säraküünalde osas on tunded kahetised.

Rosemary’s gonna suicide on the light

Linetantsu potensiaal: ★

2016 – Sex – “Sex Dungeon (USA)”
Kommentaarid on üleliigsed. Pala räägib enda eest. Selle looga on bänd jõudnud sisult ja vormilt täiuseni.

Alright, OK
OK
OK
OK
x3

Linetantsu potensiaal: WTF on linetants? Olukord nõuab pogot!

– – – – – – –

13. oktoober 2018 – King Dude @ Sveta Baar

https://kingdude.bandcamp.com/
https://store.actualpain.org/

Veel artikleid