Kuula: EiK – "uinak"

Kirjutas Rada7.ee
Sildid
21-03-2017


"uinak" on alternatiivse, luulelise ja spoken word’iliku räppmuusikaviljeleja EiKi teine stuudioalbum, mis hõlmab endas kümmet lõpuni viimistletud pala, mille ühise joonena võib kohata sügavat unenäolisust, mitmemetafooriliselt ümmargusi ja luuleliselt üle võlli aetud tekste ning mõnusaid mõtiskelusid kõige selle üle, mida üks indiviid elu jooksul kogeda võib. See on omamoodi ärapanek Eestis tüüpiliseks saanud üksluisele olelusvõitlusele räppmuusika gängsterite igikestval tandemil, kujutades omalt poolt pigem diplomaatiliselt rahulikke ja sügavamaid teemasid, kõike läbi ühe eksinud teismelise silmade.

Valmimisprotsessi avapauk andis oma esimese ilmingu 2016. aasta suvel, kui autor asus kirjutama sõnu singlile "Ületujutus". Kõik sai alguse kell 4:04 öösel, seistes paljajalu jahedatel rannakividel, häälega, mis meenutas juba pisut kadunud Eino Baskinit, kuna terve öö oli joostud jalanõudeta ringi, villane pleed ümber õlgade, jõllitades veripunast päikesetõusu, mille esimese silmapilgutuse saatel hakkasid puud taas mühama ja lainetel kadus eest summuti.

"Kui minna aga kogumiku tegeliku tekkelooni, siis tuleks kaasateinud artistide hulgast kõige kõvema nimena kindlasti välja tuua näiteks Chalice’i, kes tegi laulu “Tühjad väljad” tausta, juhendas mind lindistamisel diktsiooni- ning flow-alaselt ja laulis samale palale ka refräänid sisse. Samas aga on oma panusega raudselt kõige tähtsam Sammalhabe (alias Kuera), kelle käe all valmis üle poole plaadi unistest instrumentaalidest, kes läbi higi ja pisarate miksis ja masterdas üksinda enamiku kogumiku tracklist’ist ja valas veelgi õli tulle oma kaasahaarava vokaaliga loos “8bit”. Kindlasti vajab äramärkimist ka Kolmnurk, kes värskendas heliteost lugude “Ületujutus” ja “KuuNST” taustadega ning on tarmukalt kaasa rühkinud juba algusaegadest saati. Huvitava abikäena läks viimase loo “Piltmõistatus” lõppu elektroonikaartist ekke hüdrofonisalvestus (hüdrofon ehk veealuste helilainete salvestusseade). Lisaks andsid erilise vürtsi projektile noored heli- ja sõnakunstnikud Erik Joonas Juhandi, Mattias Tirmaste, Emmi Kõiv ning Susanna-Reti Räim," seletab EiK.

Tänud kuulamast! Eelkuulamine on selleks korraks läbi. Kohtumiseni kontsertidel!

Plaadi esmaesitlus leiab aset 23. märtsil Kultuuriklubis Kelm, lisaks toimub veel teine ettekanne 25. märtsil Tartus, Genialistide Klubis. Edaspidi võib kuulama tulla 30-minutilisi kontserte Tallinn Music Weeki raames näiteks Solaris Keskuses Mademoiselle’i laval või Kelmis 30. märtsil, Rada7.ee spektaakli raames Sinilinnus 31. märtsil, Tallinna Botaanikaaia Palmimajas või Hip Hop Night’il 1. aprillil. Suveks on juba kavasse lisandunud Eesti Hip Hop Festival.

Lisaviiteid:

Facebook: https://www.facebook.com/eikluuletab/
Instagram: https://www.instagram.com/luuletaja/
Soundcloud: https://soundcloud.com/eikluuletab
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSJLomGqSEH6n860KBLzUhg
Spotify: https://open.spotify.com/artist/3U0NdaCegcpzmmrIFradRB

Veel artikleid