Beebilõust – kas oma sisemine mõistatus või on mõistatus ta sisu?*

Kirjutas MC STan B
22-10-2011

Täna ilmus Eesti räppari Beebilõusta debüütplaat „32 kuupi“ ning selle avasingel „Mendid“ on juba jõudnud ka natuke furoori tekitada. Otsustasingi sel puhul Beebilõusta ehk Andrus Elbingut usutleda ning uurida veidi tema uue plaadi kui ka luuleloomingu tagamaid.

Palju õnne debüütplaadi ilmumise puhul! Ma vaatasin, et tekstid olid sul pika aja jooksul kirjutatud (aastatel 2002-2011), aga debüütplaadini jõudsin alles nüüd. Ma tean, et sa oled räpiga tegelenud juba aastast 1998, kui sa olid Saaremaal grupis HaDeC ja hiljem Verba ab Intras. Kuidas sa jõudsid selleni, et on vaja debüütplaat välja anda?

See oli kogu aeg plaanis või no, tegelikult algul polnud plaanis, kui me Okym’iga koos bändi tegema. Kui ma tulin (vangist) välja, siis tekste oli palju igasuguseid kogunenud.Okym hakkas oma solokraami kokku panema. Ma mõtlesin ka, et Raimond on veel sees ning Verba ab Intra asja ei saa kokku panna ning nii ma soolokraamini jõudsingi.

Sa oled ilmutanud kaks luulekogu: „Siin Beebilõust, tere!“ ja „Resotsialiseerumine“. Kas mõned tekstid kattuvad? Kuidas sa valiku tegid?
Tunde järgi suht.

Ma avastasin,et plaadi peal oli sul ka kontseptsioon. Sa võtsid kokku ühe perioodi oma elust, nii noorpõlvest, vangis veedetud ajast, elust pärast vangi.Oli see taotluslik?
Nii ta oli. Eks ma üritasin niimoodi teha, et kuulaja saaks aru, et plaat jutustab ka midagi. See pole tüüpiline räpiplaat, kus on lugu teiste räpparite sõimamisest; lugu, kuidas ma kirjutan; lugu, kuidas ma räpin; lugu naistest ja siis ma ei tea, mingi lugu poliitikast. Ta ei ole selline, vaid jutustab loo.

Kas sa nõustuksid selle väitega, et see on üks stiilipuhtamaid Eesti gangsta-räpi plaate?
Ei nõustu. Ma nimetaks seda rohkem pätiräpiks. Eestis ei ole gangstasid. Et Eestis gangsta-räpp oleks, siis peaksid Ansip ja Savisaar räppima.

Kui sul ilmus singel „Mendid“, mis jõudis ka „Eesti Top 7“ tippu, siis kuulajad jagunesid kahte leeri, umbes nagu Aabrahami „Miski on lillaga“. Ühed kiitsid, teised ütlesid, et väga lapsik ja labane. Kuidas ise kommenteeriksid seda singlit?
Mis seal ikka kommenteerida. Mu arust ei ole lapsik. Mu enamik tekste on lihtsad. Kõik peab olema arusaadavas keeles. Ma vaatasin ise ka kommentaare ning jagunetigi kahte leeri: meeldib või ei meeldi. Ei olnud sellist „nii ja naatamist“

Su luuletused on ilmunud sellistes mainekates ajakirjades nagu „Looming“ ja „Vikerkaar“ ajakirjades, aga mis kõige huvitavam, et ka ühes mandariinikeelses ajakirjas. Kuidas see sinna sattus?
Ma ei tea. Vilen Künnapu kaudu läks. Nad tegid kultuurilehte mingite vendadega ja nii ta sinna sattus. Ma ei saa küll aru, mis seal kirjas on. Leht on mul olemas, lugeda aga kahjuks ei saa.

Mis sind üldse luuleni tõi?
Tegelt hakkas asi räpist pihta, räpi kirjutamisest. Ma ei mõelnud luuletuste peale üldse. Mingi hetk toimus murrang. Algul oli kõik siuke pätivärk. Eks ta luulekogudest ka läbi käib, aga seal on ka helgemaid asju. Võib-olla see, kui muutused hakkasid toimuma mus endas, siis hakkas tulema luulet.

Kas Vilen Künnapu ka soovitas sulle luuletajaid, kelleni sa ise poleks jõudnudki?
Ta tõi mulle Juhan Liivi parimate teoste kogumiku „Oleksin ma luuletaja.“ See mulle väga meeldis. Ta on nimetanud luuletajaid küll, aga ma olen ise Eesti luulet vähe lugenud.

Ma ise oleksin arvanud vastupidist, sest su tekstid on üles ehituselt küllaltki mitmekesised.
Raamatuid hakkasin lugema. Muidu pole neid eriti lugenud, vangis hakkasin. Seal ei olnud midagi teha. Raamat oli see asi ka, mis viis sind hetkeks vanglaelust eemale. Eks raamatute lugemine arendab mõtlemist.

Meil kahjuks lähevad paljud vangid vabanades mõne aja pärast uuesti kinni. Kuidas sul õnnestus keskenduda luulele,tatoveerimisele, et sellest hoiduda?
Eks on päris palju olukordi olnud. (Mõtleb veidi.) Sellepärast hakkasingi keskenduma, et hoiduda. Üks kord oli kamm meil, kus läks löömaks. See oli umbes aasta tagasi. Siis ma tundsin, et ma olen juba nii kõrgele sellest kõigest tõusnud ja see oli kui tagasilangus. See oli nii valus ja vastik ja ma mõtlesin: „Ei“ ja noh, ma hoian ennast.

Kas räpp ja luule on sulle ka teraapiline?
Mingil määral on jah. Suurel määral tunde järgi kirjutad ja mõistus tuleb ka mängu.

Sa võtsid plaadiga ühe etapi elust kokku, kas tulevikus hakkad teistele teemadele keskenduma? Või peab ootama ja vaatama, mis tulevik toob?
Peab nägema. Ei, mul on uusi tekste ka. Need on suht vanad tekstid, kaks lugu on sel aastal kirjutatud. Muud on viis aastat tagasi kirjutatud. Eks näha ole.

Sinust tehti ka dokumentaalfilm. Kuidas sa Eesti lugudesse sattusid?
Võeti ühendust. Öeldi, et meil on selline projekt nagu „Eesti lood“ ja et teeks filmi. Aga ma mõtlen.. Margit Lillak tegi selle, kust ta enne teadis minu seda lugu? Nad vist käisid vanglas filmimas. Ma ei mäleta, mille jaoks ja sealt ma jäin talle sealt meelde.

Jäid sa filmiga rahule?
Vaata, see, kes filmi tegi, Margit Lillak, vajutas väga õigeid nuppe. Aga mul endal on seda filmi raske vaadata, just lõppu. Midagi veel kripeldab, pole veel päris vabaks saanud.
.
Sul tuleb kohe kaks kontserti. Täna Check One, Two’l ja novembris soojendad B-real’i. Kui suur asi on sulle B-real’i soojendada?
(Muigab.) Väga suur. Psycho Realm ka seal. Teda ma olen rohkem kuulanud.

Võtab käe värisema?Kinnikiilumist ei karda?
Ei, siukest asja ei karda. See on vägev. Onyx’it soojendasime Palat 15ga. Onyx’i plaadid olid omal ajal ribadeks kuulatud.

On sul tänaseks mingeid üllatusi plaanis?
Okym tuleb lavale, aga rohkem pole üllatusi kavas. Enamus lugusid olin teinud juba Eest Hip-hop Festivalil, kus oli juba pooleldi albumi esitlus. Live-programm on juba tükk aega koos, aga iga live’le ma keskendun eraldi. Mul on lood. Vahel teen mõne pooleks ja üllatan millegagi.

Traditsiooniliste küsimuste aeg: Mida oled viimasel ajal kuulanud?
Kõike. Scarface’i soundtrack’i laadisin alla hiljuti. Deflonicsit. Hakkasin uuesti beat’e tegema ja jõudsin 60ndate-70ndate muusikani. Ma kuulan kõike, mis mulle meeldib. AC/DC’d. Ma ei ole selline, et kuulan ainult hardcore räppi.

Mis on su lemmik rada 7? Kui aga meelde ei tule, siis äkki midagi, mis seostub numbriga 7?
Okym Riim. (Beebilõust joonistab Okym Riimi logo, mis koosneb kolmest 7st).

* Pealkiri on tsitaat plaadi avaloost.

Veel artikleid