intervjuu – poola hc kuulsus sunrise

Kirjutas paulina
28-04-2003

paulina: jutusta, kuidas sunrise sai loodud? kes alustas bändi loomist? kas varem tundsite teineteist?
see oli daniel, meie endine bassist marcel ja mina. lõime selle umbes 6 aastat tagasi. me oleme kaua sõbrad olnud ning omanud samu ideesid- lihast/uimastidest, vabast eluviisist. tundsime vajadust väljendada oma tundeid populaarse elustiili vastu. meil oli unistus suruda seda meie piirkonna noorsoo peale ning luua suur liikumine, mille põhimõtteks oleks mürgist vaba elustiil, keskendatud loomade õigustele ja keskonna kaitseks. aastate jooksul meie positsioon tugevnes, me ei eitanud oma juuri, vaid tegime kõvasid samme edasi ning ajapikku saimegi sellisteks nagu oleme.

paulina: teie olete poolast, aga mis linnast?
jeah, me oleme ostrowiec’ist, mis paikneb lõuna-kesk-ida poolas, kuid daniel ja mina kolisime varssavisse ning meie trummar ja endine bassist elavad seal. teine kitarrist, kes elab lõunas läks ka sinna, nii et praegu baseerume varssavis.

paulina: kas sunrise on rohkem hardcore või metal? ma pole kunagi teie muusikat kuulnud, olen ainult bandist kuulnud hans’s sobermind leheküljelt.
me kuulame erinevaid muusikastiile, kuid muusikaalselt meid ei inspireeri keegi………….. ma ei tea kas oleme metal või hc band. me mängime bändis sest meil on mõte, mida peame levitama. me töötame koos hc stseeniga ning suurim osa meist omab hc juuri, kuid see ei tähenda, et me pole avatud teiste jaoks.

paulina: kirjelda kuidas tänapaeval sunrise kõlab.
brutaalne, meloodiline. oleme totaalselt inspireeritud rootsi bandidega nagu arch enemy…

paulina: milles on tähtsaim erinevus "sxe bändi" ja "sxe liikmetega" bändi vahel?
teil võib olla bänd sxe liikmetega koosseisus, kes ei räägi oma eluviisi ideedest, sa tead, nad võivad olla sxe, aga siiski ei ole vaja rääkida sellest igalpool. me oleme sxe ja räägime meie eluviisist, tahame näidata teistele, et võib-olla see on midagi, mille sees nad saaksid olla, kuigi pole sellest kunagi kuulnud ning raiskavad oma aega…………………. ei oleks hea kui kõik meie lood oleksid sxe-st, selle sõna kirjanduslikus tähenduses. me ei laula crew’ist ega unity’st. jah, sa võid kuulda neid sxe lugusid, kuid meie selgitus sxe-le on palju laiem kui ……………… sunrise’i mõttes on sxe vastupanek maailma ebaõiglusele.

paulina: ?????????????
see fakt, et oleme straight edge ei tee bändi niisuguseks, mis mängib ainult sxe rahvale. meil on oma veendumused, aga mängime kõigile. meil on idee, millest meie mängimegi kõigile, kes soovivad kuulata, mida tahame neile öelda. inimesed, kes ei ole sxe, toetavad meid mitte sellepärast et meie muusika meeldib neile, vaid selleparast et see on nii loogiline, et on kohe arusaadav millest juttu on.

paulina: kui tähtis on straight-edge sinu jaoks ning kaua oled sxe olnud?
ma olen 7 aastat sxe olnud, kuid ennem olen kogu elu joonud. kui olin 17, sain lõplikult mehelikkuse, et öelda "ei" ning x-ida ennast välja. siis ma lubasin endale olla elu lõppuni uimastidest vaba. ma ei näe ühtegi põhjust sxe-st loobuda, ega pole mõelnud milleks. kui sain sxe, mul hakkas parem minema nagu suhtedki minu ja vanemate vahel on suurepärased tänapäevani. aastaid olen õppinud kuidas oma elu õigesti läbi elada, selle asemel, et teha seda, mida teised inimesed ootavad minult. nii et olla sxe – see on hea tund, mis õpetab elama, olles uhke selle üle, kes sa oled. see tõmbab mind olla vastutustundlik oma keha ning tegude eest, hoides oma aega ning tervist. ma ei tahagi öelda, et kui sa jood või sutsetad ganjat siis oled kasutamatu rämps, see vaide oleks muidugi jama. ma just tahaksin öelda, et alkohol ja teised uimastid on sünonüümid kõlbmatusele. kui ma poleks sxe, siis arvatavasti hakkaksin kõvasti töötama, et nädalavahetusel pingest vabaneda läbustades ööklubis, tarvitades valget pulbrit, juues ja suitsetades iga tüüpi sitta ning ke***des igalpool. pärast tuleks koju,…ärkaksin ja peavaluga läheks tööle ning järgmised 5 paeva töötaksin pahameelega, et nädala lõpus jälle "puhata". minu arvates oleks see jube. olen õnnelik olles sxe, mul pole enam probleeme, mis teistel on. minu täiustamise tee ei lõppe kunagi. olles taimtoitlane, narkotsist vaba, vastutustundlik, sõbralik…kui ma märgin oma käed x-dega, ma seisan kõigi nende asjade eest. varem ma mõtlesin, et sxe on vastus maailma probleemidele. kuid tegelikult see ainult aitab aru saada mis toimub.

paulina: mis toimub sunrise’iga tänapäeval? mis show’d on teil olnud ning kuidas cd-ga child of eternity lood on? millal oli see välja antud ja kuidas rahvas sai selle kätte?
child of eternity tuli välja cd-kujul maikuus 2000 sober mind recordsilt( http://www.sobermindrex.com ) belgias ning poola shing diy industrii( http://www.shingrecords.com ) andis valja vinüülplaadi ja kasseti märtsikuus 2001. see oli täiesti tore. saime palju toredaid retsentsioone punk/hc ja metal ajakirjadelt. ma sain palju õnnitlusi/tervitusi euroopast ja aasiast,…nii et oli lahe. sel momendil harjutame uue bassistiga, kelle nimi on marcin. ta liitus meie bändiga eelmisel nädalal. järgmisel kuul mängime mõned show’d saksamaal, parast czech hc festival, pärast augusti lõppul läheme mööda euroopa turneele. mängime koos ameerika xunconqueredx. peale seda hakkame uusi lugusid looma.

paulina: millega tegelete valjaspool bandi? kas töötate, õpite või veel midagi?
kolm meist töötavad, kaks on töötud ning üks päris tublisti õpib. meie ametid on graafik-disainer, telefonioperator pangas,…..

paulina: teie huvid?
daniel on muusikas, eriti armastab dead can dance, samuti käib kinos ning loeb tonnideviisi raamatuid. adam on totaalselt arvuti graafikas…loob web-lehekülgi, postereid… peter loeb, kuulab muusikat, hästi valmistab toitu, juhib oma tsiklit ning mängib trumme ka teises bändis – afraid of that day, mis on täiesti tore. marcin, ta on muusika looja, mängib erinevaid pille, mängib veel bandis coalition, mis on kaunisti parim. mina loen, vaatan filme, diskuteerin sõpradega. käin ka ujumas, veedan aega oma sõpradega, vanematega nii palju kui saan.

paulina: jutusta poola hardcore stseenist. kui suur see on ning kui tihti üritused toimuvad? mis tüüpi on rahvas? kas on seal suur sxe scene, kas on kõik sõbralikud jne, jne?
ma arvan, et poola hc stseen on kaunis suur… mu arvates see läheb karmimaks kui me räägime sellest vahel. mõned kutid on huvitatud poliitikast,…, mõned on taimtoitlased… meil on sxe inimesi, kes söövad liha, 4 aastat tagasi tal oli insult, pärast sai korda. siin on igalpool suurepäraseid, mõttekaid inimesi ja olen uhke, et ma ei tunne ühtegi teist euroopa riiki nii toreda vegan sxe värgiga. kuid meil ei ole väga palju sxe bande. igaljuhul esialgu ma eelistan kvaliteeti, nii et see on korras. bändid minevikust, võib-olla tunned neid: cymeon x, healing, respect, pain runs deep, agni hotra, salvation, counterweight. tänapäevane juhtiv värk: dezerter, apatia, schizma, 1125, frontside, toxic bonkers, …, second age eriti soovitan varssavi bände: coalition – igas mottes tugev hc, afraid of that day, poker face – meloodiline värk. rohkem infot poola stseeni kohta leiad uurides poola suurimat plaadifirmat/leiblit: http://www.shingrecords.com kontserdid on suurepärased.

paulina: kui vana olid kui hakkasid kontserditel käima?
mu esimene kontsert oli kui olin 11, see oli mingi punk/new wave yritus mu kodulinnas… aga esimene hc show-kui olin 15, tol korral olen esimest korda moshinud.

paulina: millest te praegu laulate? kui isiklikud on laulud sinu jaoks?
mu laulud on väga isiklikud. need on nagu sotsiaalsete probleemide isiklik analüüs. sa tead, ma ei ole masin, mul on oma emotsioonid, tunded, lootused ja vajadused – tingitud ühiskonnast. midagi ei juhtu ilma põhjuseta. asjad, millest ma kirjutan on just kriitiline arvamus iseendast. see on helin liberaalsusele, õnnele, ning elule. iga päev mu peas on tonne mõtteid, mis on inspireeritud läbiloetud raamatutest, raadiouudistest. sa võid ütelda, et enamus mu lauludest on ühest ja samast, las see olla nii, kuid kõik need on kirjutatud erinevatest vaatepunktidest. nad(laulud) kritiseerivad süsteemi ning sisaldavad vastust või soovitust mida teha. kui sa ei soovi mõelda sellest monstrumist, mille nimeks on kapitalism (või kommunism), ta tuleb su juurde ja näitab oma vigast nägu ning küsib rohkem kui sa võid anda. kui ma kasvan, võin näha kui palju on mu elu piiratud ja kui lahe on orjus, mille osa olen ise. tegin silmad lahti ja äaen kui palju olen selle planeediga seotud, et loodusseaduste rikkumine paneb mind piinama, nagu valesti valitud dieet tekitab terviseprobleeme… nii et oma lauludes püüan näidata kui suur osa maailmast on meie teha, meie valikutest ja vajadustest sõltuvad. ma kirjutan valest, mida on aastaid meile räägitud, aga me usume neid, et see oli tõde ega küsi sellest… pärast ostame kõike jama, mida tootjad tahavad meile maha müüa, me usume, et see on tervislik, annab meile jõudu ja õnne.

paulina: kui sunrise mängiks oma unistuse show’d, missugune see oleks, milliste bändidega te mängiks ning kui suur või väike see show oleks?
mina sooviksin näha kõiki inimesi kes armastavad sunrise’i, kogu maailmast, sa tead, näiteks neid, kes mailivad mulle igaltpoolt üle maakera ja ütlevad, et armastavad meie muusikat, et on inspireeritud laulude sõnu lugedes. ma sooviksin koguda nad kõiki ühte ruumi, väikeses klubis, koos pooldajatega poolast ja euroopast. sooviksin mängida vana earth crisis’iga, vana shelter’iga, temperance, carcass ning at the gates. olen kindel, et adam, meie kitarrist, nimetaks – throwndown, biohazard ja napalm death.

rohkem infot:
http://estonia.hard-core.pl
http://sunrise.straightedge.pl

Veel artikleid