Sünnipäev Sanatooriumis

Kirjutas Indrek Spungin
03-05-2018


Reedel, 4. mail toimub Tallinnas, klubis Factory kontsertõhtu "Sünnipäev Sanaatooriumis", kus astuvad üles kodukamara outsider-popi poeet Orelipoiss ja depressiivroki ansambel Kosmikud. Kosmikute bassimees Raivo "Kõmmari" Rätte rääkis, kuidas vorm on ja mis ta asjast arvab.

Kuidas vorm on ja millega plaanite üllatada publikut reedel? Kas tuleb lisalugusid?

Vorm on kõigi eelduste kohaselt tipus, kuna bänd on olnud pidevas liikumises. Sära lisavad Elmu Värk ja Mati Vaarmann.

Äsja lahkus meie seast kõrvaldimensioonidesse Eesti popi suur boss Onu Bella. Te olite sõbrad ja ta oli artistina kindlasti eeskujuks. Kas teete hommage’i korras ka mõne Bella loo kontserdil või mis sa ütled Bella kui artisti ja mõjutaja kohta?

Onu Bella lahkumine teeb kurvaks ja hetkel seda ei soovi kommenteerida. Liigvärske uudis. Bellaga oleme me juba lood ära teinud ja jääme nende elavate mälestuste juurde.

Miks on kõigil bändimeestel hüüdnimed peale (Kristo) Rajasaare?

Ka Rajasaarel on hüüdnimi, aga piiratud Järvakandiga. Teda on seal juba 80ndatest alates Seffiks kutsutud ja Järvakandi piirides seespool kutsutakse endiselt.

Kes on Kosmikutes kõige tähtsam mees?

Usu või ära usu, aga meie bändis pole kõige tahtsamat meest. Meil on rollid jagunenud nii stuudios kui asjaajamistel vastavalt kõikide oskustele. Aleksander remondib meie sanitaarmasinat ja teeb rifid. Kristo hoiab majandamisel silma peal ja koos temaga vaatame reklaaminduse ja korraldusega seonduval silma peal. Hainz täidab lava iseendaga ära ja on muidu jutukas.
HainzHainz
Milline muusika sind kõige rohkem närvi ajab (ka heas mõttes)? Miks?

Närvi ei aja miskit, aga heas mõttes kadedaks teeb, kui näen laivis täiuslikku kooslust nii visuaalselt kui muusikalises vormis. Seda on paar korda juhtunud ja viimati see oli Varssavis Nick Cave’i kontserdil.

Kui Kosmikute esimene laulja teise ilma läks, siis oli korraks ka Jaan Pehk bändis laulja eest, aga asjaolude sunnil ta ei jäänud. Kas kahetsete ka, et Jaan Pehk lauljaks ei jäänud. Mis kõik oleks võinud olla ja tulla teisiti?

Jumal tänatud, et Jaan ei jäänud. Orelipoiss ja muud tema geniaalsed asjad oleks sündimata jäänud. Kujutage ette Jaani tumedatoonilist muusikat laulmas. Ühel kontserdil tal oli vist nii halb, et tõmbas kapuutsi näo eest silmini kinni. Keegi peale Vana ei oleks jaksanud temaga pipraviina nautida. Nüüd kasutame teda sõnade autorina. Laulu Leinapealinn sõnad on Jaani sulest. Lõpp hea, kõik hea!
Jaan Pehk ja KosmikudJaan Pehk ja Kosmikud
PS. Orelipoiss saadab tervitusi: "Vaata ikka minu videosid!"

Veel artikleid