Mitmesuguseid sõnumeid muusikailmast. Märts 2018.

Kirjutas Rene13
06-04-2018

Ülevaade märtsikuus ilmunud muusikateemalistest artiklitest. NME paberisäästmise algatusest, suurte muusikakompaniide Aafrika avastamise programmidest, molluskimetalist, ahnete pärijate nurjatustest, perfektselt läänepärase poploo kirjutamise õpetusest ja pungist, pungist, pungist ja veelkord pungist.

SÜNKROONKUULAMINE
Neuroteadus on 60st katsealusest koosneva seltskonna põhjal välja selgitanud, mida võib tähendada see paljutarvitatud live-energia. Suures grupis kontserdi kuulamine viib kuulajate deltalained sünkrooni ehk mida enam kontserdikülastajad üksteisega samale lainele sattusid, seda parem esitus tundus. Deltalainete sagedusvahemik on 0,5 kuni 4 korda sekundis ja paistab, et neid annab mõjutada rütmiga.
Kuigi tekib kaks põhimõttelist küsimust: kas tõesti esineb tervetel ja ärkvelolevatel inimestel stabiilne deltalainetulv ja miks puudus kontrollgrupp, kus bändi asemel esinenuks DJ. Viimane paistab olevat viimaste aastate kõige põletavam küsimus.

Maksab meelde tuletada, et lemmikloomaga ei maksa kontsertidel käia. Kolme aasta eest 47 kassi peal läbi viidud proovikuulamiste järel jõuti järeldusele, et inimeste muusikast hoopis enam huvituvad kassid liigispetsiifilisest muusikast, mis kasside puhul kõlab niimoodi. Kasside deltalainete osas hetkel info puudub.

KAASAMISE KÕVERPEEGEL
Spotify avaldas desktopikasutajatele uue tööriista Line-In, mis lubab kasutajatel loo, albumi või esitaja asjus mõningaid muudatussoovitusi esitada. Ühest küljest on sisu kohta käiv metainfo Spotify’s alati täiesti küündimatu olnud, teisalt ei ole veel kindel, kas Spotify kasutajate muudatusi ka kuidagi pruukima hakkab. Ridade vahele on peidetud sõnum: me oleme kõige suuremad, las kasutajad teevad meile tasuta tööd.

PEHMED SUNNIMEETMED ON PEHMED
Saage tuttavaks, organisatsiooni Clean Water Here saadik Pitbull, kelle ülesanne on tõsta teadlikkust veekriisi asjus. Esimese hooga käis ta teadlikkust tõstmas ÜRO’s. Kahjuks puuduvad andmed, kui palju tema esinemise järel ÜRO peakontoris veetarbimine langes.

MUUSIKADIPLOMAATIA
Kõrgetasemelised visiidid kahe Korea vahel jätkuvad. 13-aastase vaheaja järel saadetakse Lõunast Põhja popmuusikat, kümne artisti seas oli sedakorda ka tähendusrikka nimega k-pop bänd Red Velvet. Küsimuseks jääb, missuguseid punkte nopib selliselt visiidilt Põhja-Korea propagandatalitus? Alumised naabrid tulid oma lauluga kiitma tuumaprogrammi?

MAKE AFRICA GREAT AGAIN
Universal Music Group ostis enamusosaluse Keenia päritolu AI Recordsist, mis omab Ida-Aafrika üht suurimat kataloogi ja paistab, et ka muusikatööstuse teised suured on tasapisi ninaga unustatud Aafrika suunas vedama hakanud. Mitte vaid selleks, et seal oma kraami maha parseldada, vaid huvi on ka A&R osakondade poolt. Spekuleeritakse isegi mõne järgmise globaalse hiti võimalusega.

Seega käib võidujooks, kumb tuleb varem, kas rahvusvaheline hitt aafriklase või algoritmi poolt.

Meeldetuletuseks enim striimitud lood Spotify järgi 2017. aastal:
"Shape of You" Ed Sheeran
"Despacito (Remix)," Luis Fonsi, Daddy Yankee and Justin Bieber
"Despacito," Luis Fonsi feat. Daddy Yankee
"Something Just Like This," The Chainsmokers feat. Coldplay
"I’m the One," DJ Khaled, Justin Bieber, Chance the Rapper, Quavo, Lil Wayne

ESOTEERILINE MALAKOLOOGIA
Bandcamp daily tutvustab Lancashire metalbändi Slugdge, kelle kõik lood keskenduvad molluskitele.

PUINE VÄRK
Kui majapidamisest on siiamaani puudunud saarepuust grammofon, siis nüüd on selline vidin valmis leiutatud ja maksab rohkem kui terve elu varu küttepuid.

RÄÄKIVAD PRILLID
Midagi hoopis teisest puust. Bose tutvustas ideede surnuaial SXSW’l häält tegevaid päikeseprille.

USA RIIKLIK RARITEEDIKOGU
Pärast farmaatsiaossi Martin Shkreli vangimõistmist rekvireerib USA justiitsministeerium tema plaadikogu, mis koosneb teada olevalt vähemalt kahest albumist.
Wu-Tang Clan’i albumi "Once Upon A Time In Shaolin" ja Lil Wayne’i pidevalt ilmumata jäänud albumi "Tha Carter V" ainueksemplaridest. Nagu alati, asi on tegelikult huvitavam, kui esialgu paistab.

MINA-KA
Alphabet rebrändib Google Play Music ja YouTube Red tooted striimismisplatvormiks Remix, mis hakkab tööle nagu lõpuaegne MTV, mille puhul ei saanud enam aru, kas tegemist oli muusika- või reklaamklippide kanaliga. Füüri vahele pannes pidada olema võimalik promosisust lahti saada.

SINGLI TAASSÜND
Music 3.0 kirjasaatja Bobby Owsinski leiab, et ameeriklaste tarbimiskäitumise põhjal on album friikide formaat ja tähelepanu fookuses olemise garandiks on regulaarne singlite avaldamine.

BBC avaldas juba veebruaris kahtlusi ega "greatest hits" formaadina täiesti eilane ei ole? Vastuseks jäi, et ka see on friigitoode.

UUE AJASTU ALGUS
Ülevaade briti pressis ilmunud järelhüüetest ajakirja NME trükiversioonile.

The Guardian’i kokkuvõttena jääb kõlama, et väljaanne oli surnud ammu enne seda, kui see maeti, sest oli kaotanud oma näo.

Samale seisukohale jääb ka The Independent.

Sp!ked leiab, et NME’st ei olnud enam midagi lugeda, sest väljaanne moondus sisukandjast reklaamikandjaks. Kriitilise teravuse kaotas see ülepaisutatud hurraale juba britpopi ajal ja 2000. alguseks oli täiesti unustanud, et on ka uuemat muusikat, mistõttu NME paberväljaande sulgemine kotib vaid 48, mitte 18-aastaseid.

The Spectatori blogis kirjutab endine NME toimetuse liige – ja tuliselt kirjutab – kuidas nostalgia on väetitele ja tema lahkus NMEst, kuna pidas muusikast kirjutavaid ülekahekümneseid nukrateks vanameesteks (milles tal ilmselt ka õigus on). Kogu see jaur on osatud seostada Brexitiga.

The Telegraph on taasavaldanud intervjuu pikalt NME toimetuse sekretärina tegutsenud Karen Walteriga (võib olla paywalli taga, oleneb õhurõhust ja sademetest).

BBC heietab neutraalselt kuniks mainib, et kui Nick Kent kirjutas, siis seda usuti (aga tema lõpetas juba üheksakümnendatel).

SELGED JOONED
Marvin Gaye pärijad said Ühendriikide 9. ringkonna apellatsioonikohtus õiguse, et Robin Thicke’i viie aasta tagune lugu "Blurred Lines" rikub autoriõiguseid. Selline otsus justkui annaks võimaluse kaubamärgistada muusikastiili.

SIRP NIIDAB PUNKI
Vahepeal ilmus Sirp, kus ilmus kolmekordne pungile.

Tõnis Kahu kirjutab talle omasel erudeeritud, akadeemilises aga ladusas laadis peamiselt lääne pungi olemusest.

Aimar Ventsel vaatleb Nõukogude Eesti punki sotsiaalses ja ajaloolises kontekstis.

Valner Valme on koostanud hüüdlausepõhise kokkuvõtte.

Pungist räägiti ka Red Bulli nimelises musikaakadeemias ilmunud avalikus vestluses sündipungi ja EBM’i legendi DAF’iga. Robert Görl: "What I like about punk is the energy, the aggression and these new elements… The vibe was what interested me, the music itself, however, I thought was kind of stupid."

PRODUTSENDI CHECKLIST
BBC jagab üheksat suurimat popmuusikaklišeed. Kui on tarvis kõlada või näha välja nagu välismaa, siis maksab ballaaditoolil istudes esitada lugu nimega "Let it Go", milles on mikrofonitestimiseks mõeldud hüüatused ja dramaatilised helistikuvahetused.

POST HOC ERGO PROPTER HOC
Viimase 18 aasta jooksul Billboard Hot 100 tabelis figureerinud loonimede põhjal tehtud statistika andmetel, on pärast Spotify turule ilmumist vähenenud kolmest kuni seitsme sõnani ulatuvad loonimed. Justkui kinnitades reeglit, et on statistika ja siis on ka olemas meelevaldsed seosed ja võimet neil vahet teha nimetatakse teinekord ka teaduseks.

Veel artikleid