Miseria Ultima: "Ajage oma veri korralikult keema!"

Kirjutas Evert Palmets
31-03-2018

Miseria UltimaMiseria Ultima
Miseria Ultima esineb 6. aprillil Tallinn Music Week’i raames Beats From The Vault esitluspeol ja pakub kuulamiseks ja enda vastavale lainele viimiseks oma eelmise aasta lõpus ilmunud albumit "Phosphor".

Pärast paariaastast mõtisklemist, kas luua elektroonilise muusika bänd, panid Aleksi Martikainen ja Kimmo Huhtala 2016. aastal kokku bändi Miseria Ultima. Nende muusika ühendab endas EBM’i ja dark electro, millesse on segatud ka teisi elektroonilise muusika žanre. Miseria Ultima esimene demo "Unfocus" avaldati digitaalselt 2017. aasta alguses ning pälvis nii publiku kui plaadifirmade heakskiidu. Tänaseks on bänd avaldanud oma debüütalbumi "Phosphor" ja tuuritab, hoides pilgu enesekindlalt tulevikul.

Miseria Ultima on küllaltki värske duo, kuidas sellise skene bändid sünnivad?

Me olime planeerinud EBM’i tunnetusega dark-electro projekti juba mõningad aastad ideede tasandil, oleme ka oma eelnevates kollektiivides küll žanriliselt sarnase muusikaga mõnel määral seotud olnud, aga ajapikku need eelmised grupid haihtusid ja ükskord pelgalt kohvitassi taga sellest kõigest mõeldes viimaks Miseria Ultima bänd sündiski. Kätte jõudis aasta 2016, mõtlesime äkki, et teeme nüüd ära – nii tegimegi.

Kuidas te kirjeldate Soome elektroonise musklimuusika skenet – olles ise pärit Soome väiksematest linnadest?

Aleksi resideerub Jyväskyläs ja Kimmo Oulus. Mõlemad oleme aga põhja-soomlased, Aleksi niisiis Tornio linnast ja Kimmo selle lähedal asuvast Simo-nimelisest asulast. Soomes on elektrooniline muusika küllaltki populaarne, kuid paljud praegu eksisteerivad väiksemate linnade bändid pole sellest väga palju mõjutusi siiski saanud. Üsna vähesed bändid on elekroonika-usku, aga need, kes sellesse usuvad, need usuvad ikka täiega.

Miseria Ultima esineb Tallinnas esmakordselt, mida peaksime erilise hoolega tähele panema?

Ajage veri korralikult keema, sest mida rohkem me publikult otsest vastukaja saame, seda parem on meile mõlemale. Kui sa oled energiline, siis ära hoia ennast tagasi.

Kuidas või millises olukorras soovitate oma albumit "Phosphor" kuulata?

Kindlasti kontsert-olukorras. Aga me ei pane pahaks, kui sa meie plaadi ka kodus maki sisse torkad – kõik lood ei ole sugugi nii kiired ja "Phosphori" taustal kannatab ka rahulikult chillida.

Kirjeldage selle "Phosphori" valmimiseprotsessi ja mis oli põhjuseks, et see Ungari leibeli all ilmus?

Mõned lood olid varakult meil juba paar aastat enne albumit valmis, ülejäänud looming on värskem. Seejärel salvestamine, miksimine ja masterdamine kestsid kõik kokku kusagil paari kuu ringis. "Unfocuse" demokogumiku reliisimise paiku tegelikult juba olime ka alustanud täispika albumi eeltööga. Enesekriitika küllap teeb selle töö muidugi ka raskemaks, kui ta olla võiks. Ning mis Advoxya Recordsisse puutub, siis maad uurides, juba ka veel enne bändi sündi, olime neist vaid head kuulnud: Advoxya Recordsit soovitasid meile ka head sõbrad sama leibeli alt: Croona, Larva, Cyclone B ja Gunmaker. Kui võtsime plaadifirmaga ühendust, siis sellest ajast saati kogu suhtlemine plaadifirma bossi Dimaga on olnud väga hea, tunneme ennast temaga üsna kindlalt ja laeni jõudmiseni on veel aega.

Olete vist enim tuntud siiski Soomes või on suurem tähelepanu hoopis mujalt, nagu tänapäeval tavaks?

Meie kohta võib öelda, et erilisi piire me siiski omale ei loo. Soomes on küll tore esineda, tunneme uhkust oma kultuuripärandi üle ja hoolime ka sellest, et kohalikus skenes toimuks põnevaid asju, aga teame ka seda väga hästi, kui oluline on ka väljapoole ulatuda. Varajasemad kogemused Bodykomplexi (esineti ka Tallinnas festivalil Body Machine Body 2015 – toim.) ja Orgogiga on näidanud, et iga esinemisekutse ja värske kontakt võib sulle luua uusi ja unikaalseid võimalusi läbilöömiseks. Ahvatlevamad pakkumised tulevad reeglina ikkagi ju mujalt.

Tallinn Music Weeki esinemine 6. aprillil on küll Miseria Ultima puhul esimene kontsert Soomest väljas, kuid võib-olla just selle tõttu on meist huvituma hakanud näiteks Hispaanias. Aprillis on kinnitatud esineme juba ka Madriidis ja meie kohta on veel uuritud siit-sealt.

Millised olid teie möödunud aasta Soome parimad kontserdikogemused?

Esikolmiku loomine on küll raske, väga palju toimus eelmine aasta. Aga siin nad on:
1. Nachtmahr Lumous Gothic Festivalil.
2. Cygnosic Infektio klubis Helsingis.
3. The Flatfield Bar Loose’is Helsingis.

Kas kogute ka bändikola? Millised on teile kõige haruldasemad varandused? Kas võtate Tallinna ka Miseria Ultima merch’i kaasa?

Särgid on alati eelistuses. Kui särgikujundus sind juba tõmbab, siis tavaliselt on ka bänd piisavalt hea, et sellise tunnustuse omaks saada. Tavaliselt ei pea pettuma ja on küll juhtunud, et enne satub pihku särk ja alles seejärel plaat.
Meil on lisaks plaadile näiteks täitsa uusi embleeme pakkuda.

Kuidas soomlane plaate ostab – kas rohkem käiakse plaate lappamas või minnakse mugavamat teed – läbi veebi?

Poponaut-nimeline online plaadipood on üsnagi mugav, aga uuemaid reliise Jyväskyläs leiab näiteks plaadipoest Recordshop X.

Lõppu lisaküsimuseks üks "jalgratta leiutamine". Mida arvavad Helsinki-Tallinna vahelisest vee-aluse transporditunneli ehitamisest soomlased?

See on parem kui lihtsalt hea idee. Tallinna ja Helsingi vaheline reisimine muutuks ju seetõttu palju ladusamaks ja sa saaksid valida mitte ainult laeva, lennuki või helikopteri vahel, vaid juurde lisanduks ka näiteks palju soodsam variant – buss või rong. Jälgime ikka teemat ja juba on ka mõned projekti-kavandamise uudised ka läbi meedia käinud. Hoiame pöialt, et kõik plaanitav õnnestub.

Miseria Ultima esineb Tallinn Music Week’i raames 6ndal aprillil algava Beats From The Vaulti esitluspeol veidi peale südaööd, kell 1.20

Miseria Ultima kodulehekülg, Facebook, Bandcamp

Veel artikleid