Mitmesuguseid sõnumeid muusikailmast. Veebruar 2018.

Kirjutas Rene13
06-03-2018

LAULUVÕISTLUS OLÜMPIAL
Tänavu oli esimene kord kui viguruisutajad võisid valida saatemuusikaks sõnadega muusikapalu.
BBC on teinud parimate ja halvimate lugude edetabeli.

https://www.bbc.co.uk/music/articles/40137397-636d-49df-a379-f1715ce1c782

Stiilinäide. Disturbed meets cameltoe.

LAULUSÕNADE VILETSUSEST
Taylor Swifti hiti "Shake It Off" sõnade asjus kohtusse pöördunud laulukirjutajad said halva üllatuse osaliseks. Tuli välja, et igasugustele truismidele autoriõigused ei kehti.

“In order for such short phrases to be protected under the Copyright Act, they must be more creative than the lyrics at issue here,” he ruled. “In short, combining two truisms about playas and haters, both well-worn notions as of 2001, is simply not enough.”

http://music3point0.com/2018/02/16/lyrics-copyright-protection/


ROCKMUUSIKA VILETSUSEST
M.G. Siegler püstitab hüpoteesi, et rockbänd on relevantne heal juhul 10 aastat.

https://500ish.com/one-decade-to-rock-no-matter-the-roll-7a943583802c

Samal ajal on NY Times avaldanud pala, milles analüüsitakse Spotify ja Billboardi andmete põhjal muusikamaitse kujunemist ja mis aitab osaliselt selgitada, miks mitterelevantsed pundid endiselt edukalt tegutsevad.

* Muusikakuulaja on kõige vastuvõtlikum vastavalt soole 13. ja 15. eluaastate jooksul.
* Õudne on ka väljavaade, et teismeeas kuulatud pala jääb kimbutama kogu eluks.
* Samadel põhjustel on Coolio “Gangsta’s Paradise” äärmiselt ebapopulaarne 70ndates eluaastates naiskuulajate seas.

Nii et kui keskealiste poolt hakkab kõlama väiteid, kuidas vanasti oli rohi rohelisem, saab vastata, et kuna olete selles küsimuses peast tiinekas, siis ma ei jaksa sellist lora kuulata.

https://www.nytimes.com/2018/02/10/opinion/sunday/favorite-songs.html

HORVAATIA TÖÖSTUSMUUSIKA
Red Bulli akadeemia jagab hästi hoitud saladust, kuidas Jugoslaavia Horvaatiapoolses otsas plahvatas kaheksakümnendate alguses industrial.
Loos leidub ka ajalooline episood, kuidas relvaähvardusel on nõutud Prince’i.

"One of the more frightening intrusions came from the drunk Croatian soldiers who took any opportunity to cause mayhem and exploit their power. “I was playing EBM and one of the soldiers came into my DJ cabin and said, ‘Look, now you will play “Kiss” by Prince.’ And I did it because he frightened me with a [hand grenade]."

http://daily.redbullmusicacademy.com/2018/02/industrial-music-in-post-independence-zagreb

SPOTIFY DEPASASTUB
Tehnoloogiline läbimurre lubab nüüdsest desktopikasutajatel isegi loo autorite nimesid näha. Suur samm digilohakuse likvideerimise juures, väike samm valdkonnas, mida tuntakse datana.

http://thequietus.com/articles/23982-spotify-songwriting-production-credits

Ühtlasi kavatseb Spotify lähema kuu jooksul New Yorgi börsil aktsiate avaliku esmaemissiooniga lagedale tulla. Ollakse küll maailma suurim maksvate kasutajatega platform, aga TechCrunchi loos loetletakse ka murekohti:
* Suurimatel konkurentidel on oma seadmed, millega saab oma sodi kaasa panna.
* Samuti kontrollivad GOOGL ja AAPL äppide infrat.
* Plaadifirmad võivad teha kambaka.
Peab veidi mõtlema, kas kitarri maha müües ja SPOT’i ostma tõtates teeniks rohkem kui oma lugusid Spotifys ise striimides.

https://beta.techcrunch.com/2018/02/28/spotify-has-filed-to-go-public/


AMEERIKLANE EELISTAB KODUMAIST
Praeguste trendide jätkudes läheb Apple oma striimisteenusega juba tänavu suvel Ühendriikides Spotifyst ette. Oluline niipalju, et USA on maailma suurim muusikaturg ja nii head kui halvad ideed kipuvad sealt edasi kanduma.

https://www.theverge.com/2018/2/4/16971436/apple-music-surpass-spotify-us-subscribers

See pole veel kõik. Apple’l on pakkuda aparaat oma striimi kuulamiseks. Ostad teise juurde ja juba on stereo. Hea on elada ajal, kui tehnoloogiat on võimatu eristada maagiast ja igasugune sodi kiidetakse revolutsiooniks.

https://qz.com/1200255/apple-aapl-homepod-reviews-its-the-modern-day-bose-wave-radio/

Kõrvale ei saa jätta ka Facebookis toimuvaid arenguid. Paistab, et neil võib striimimisega seoses midagi plaanis olla.

http://music3point0.com/2018/02/23/facebook-music-licensing/

TEISTEST VÄHEMKASUMLIK PLASTIK
Kunagi üks suurim plaadimüüja USA’s, olmeelektroonikakett Best Buy lõpetab 1. juunist CD-plaatide müügi. Vinüüliäri aetakse igaks juhuks veel järgmised kaks aastat.
Säästukett Target on samuti turuolukorrale reageerinud, pannes konjunktuuririski levitajate õlule – kuniks CD või DVD pole müüdud, on see levitaja oma ja kui jääb letile pikalt vedelema, viigu viimane need ise jalust ära.

https://www.billboard.com/articles/business/8097929/best-buy-to-pull-cds-target-threatens-to-pay-labels-for-cds-only-when

BANDCAMP ANNAB AASTAST ARU
Erinevalt jaekauplustest kasvas veebiplatvormil kõikide kandjate müük kahekohalistes arvudes ja Bandcamp on kuuendat aastat kasumis. Huvitavama otsa tähelepanekuna on vähemalt 600k artisti midagi müünud. 19. veebruari seisuga on seal registreeritud 1 221 944 artisti.

https://daily.bandcamp.com/2018/02/12/the-bandcamp-2017-year-in-review/

DISCOGS ANNAB AASTAST ARU
Ligi 8 miljonit vinüüli vahetas Discogsi turuplatsil omanikku, see on ligi 80% kõikidest tehingutest.
Mahtude osas olgu võrdluseks, et USA’s müüdi 2017. aastal 14,3 miljonit vinüüli (sinna ei ole arvestatud järelturgu).

https://blog.discogs.com/en/state-of-discogs-2017/


QUINCY JONES EI ANNA ÜLDSE ASJADEST ARU
Jaanuari lõpus selgus, et Quincy Jonesi on väga lobe intervjueerida, ta on ka vanuigi kõva lõuapoolik ning press ei andnud seetõttu vanainimesele enam ööd ega päevad rahu.

Muuhulgas väitis vanameister, et madalat profiili hoidev miljardär, Microsofti kaasasutaja ja püstigeenius Paul Allen on kõvem kitarrikäsi kui Hendrix. Stereogum on selle väite ümberlükkamise kallal hulga vaeva näinud ja nimetab Jonesi eeskujul asju samuti nii nagu need on.

Kuigi endiselt on lahendamata küsimus, kas Hendrix oli kõvem progeja kui Allen?

https://www.stereogum.com/1982342/is-microsofts-paul-allen-the-new-jimi-hendrix-an-investigation/franchises/sounding-board/

On kahetsusväärne, et hiljem oli Jones sunnitud oma intervjuudes esitatu tõttu vabandama. Naljakal kombel isegi surnute ees.
Eks sellised vabandused kinnistavad veelgi enam normi, kuidas räägitakse palju, aga õeldakse vähe ja tühi loba kipub asendama isegi täisloba.

https://twitter.com/QuincyDJones/status/966720607541800960/photo/1

HIINA IME BÄNDINODI TURUL
Hiina populaarseim boyband on pandud krüptoraha TFBC sisse. Mitte et bänd või selle esindajad midagi seesugusest merchist teaksid, aga mõningatel andmetel on fännid seda münti lunastanud rohkem kui miljoni eest.

https://qz.com/1205636/tfboys-chinas-hottest-boy-band-says-it-has-nothing-to-do-with-an-initial-coin-offering-ico-thats-defrauding-fans/


IGA PROBLEEMI LAHENDUS ON ICO
DJ Gareth Emery on leidnud murekoha, muusikatööstuses ikkagi liigub kapitali, 16 miljardit dollarit (see oli USA muusikatööstuse paari aasta tagune aastakäive, globaalselt on see kolm korda suurem ja juhtivates riikides endiselt kasvav turg, ületades riikide keskmist majanduskasvu), aga selle piruka kallal on liiga palju tegelasi ja ahel on läbipaistmatu, tuleks optimeerida.

Lahenduseks on järjekordne striimimisplatform (Choon), milles tasutakse artistidele Ethereumipõhise krüptomündiga (Notes, esialgse väärtusega ümmargune 0) ja värgi käimatõmbamiseks peaks toimuma ICO.
Suured sõnad on, et 80% kasumist läheb otse artistidele, aga väikeses kirjas on lisatud, et platvorm lubab liituda vaid artistidel, kes omavad kõiki õiguseid oma paladele. Seega erilist tungi ei maksa oodata.
Nagu ikka, puuduvad argumendid, miks keegi sellist platvormi kasutada peaks tahtma, sest artistide käekäik kuulajaid ei huvita. Välja arvatud juhul kui nad just ära ei sure.

https://www.techradar.com/news/for-its-next-trick-blockchain-plans-on-making-recorded-music-profitable-again

Turusituatsiooni võtab kõige paremini kokku järgmine lugu.

https://steemit.com/steem/@ox17futuremusic/5-blockchain-music-platforms-reviewed

KA SUURED NUTAVAD
Halbade äriotsuste tõttu pankroti lävele tüürinud kitarritootja Gibson palkas uue finantsjuhi. Kas on oodata teadet Gibsoni krüptorahast?

https://www.daytondailynews.com/business/gibson-pushes-back-against-bankruptcy-talk-hires-new-cfo/bbo4o9DQMFKRhVZxCRCyKP/?ref=cbTopWidget

PUNANE MORAALIPAANIKA
Hiina on võtnud riikliku seisukoha, et hip-hop ei järgi parteiliini ja televisioonis sellel enam kohta ei ole. Sama kehtib ka tätoveeringutega isikute kohta.
Billboard on uurinud Hiina muusikatööstuse insaideritelt, mida nad asjast arvavad ja kõlama jääb mõte, et selline areng on asjadele pigem hea, sest televisioon ei ole ainuke kanal ja UG’s küpsevadki asjad paremaks.

https://www.billboard.com/articles/business/8098147/chinese-music-industry-china-government-hip-hop-ban

OSTUSOOVITUS FOOLIUMIFUTUURIDELE
Brasiiliast tuleb teateid, kuidas kuue katsealuse peal läbiviidud eksperiment näitas, et magnetresonantsskanneeritud aju reedab arvutile üpris suure täpsusega, mis sorti muusikat inimene kuulab.
Pikas plaanis võivad sellised uuringud anda baasi neuroteaduslikule maitseteooriale, kui midagi sellist juba olemas ei ole.

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180202085237.htm

Veel artikleid