Nädala muusikapai nr 58

Kirjutas Rada7.ee
23-02-2018


Muusikapai on radaseitsme iganädalane ports muusikasoovitusi, kus toome välja viimasel ajal kõrvu jäänud põnevaima kraami. Seejuures võib pai olla ka vastukarva – värskete lemmikute hulgas võib olla ka midagi uskumatult halba või muljetavaldavalt masendavat. See pole veel kõik – nüüd ka kõik soovitatud kuulatavad lood ühes Spotify playlistis.

The Damned – "Standing On The Edge Of Tomorrow"

fs: Patricia Morrison – basskitarrist The Gun Clubist, The Sisters Of Mercyst, The Damnedist ja muudest põnevatest puntidest – prahvatas ühes intervjuus, et Sistersi ninamees Andrew Eldritch olnud Damnedi laulja ja Patricia praeguse abikaasa Dave Vaniani peale alati kade. Kuidas see laulis ja välja nägi ja… No selliseid jutte ei tasu mingil juhul uskuda. Nagu tähelepanelikud inimesed on öelnud, Eldritchi ja Morrisoni loominguline lahkuminek meenutas abielulahutust – kibedust ja sappi, ainult kibedust ja sappi kuuleb ühe suust teise kohta ja teine vastab hullemaga. Seda enam, et miks peaks maailma parima bändi laulja kellegi peale kade olema…
Olen nüüd seda Damnedi uut lugu kuulanud jaanuari lõpust peale keskmiselt kolm või neli korda päevas. Mõni päev, kodust eemal olles, on jäänud vahele, muidu oleks see number suurem. Kuulan ja mõtlen, et kui mina oleks, hm, küpse keskmise põlvkonna muusik, siis ma oleks vist küll Vaniani peale kade. Ei tea, kas asi on selles, et ta pole kunagi suurem asi suitsumees olnud – nagu ta ise ühes intervjuus 80ndail ütles, igatahes kõlab tema hääl ikka uskumatult nooruslikult. Ja kogu see elavatest legendidest koos seisev bänd (Captain Sensible – on vast taat!), millise ulja ja meeldesööbiva loo nad on teinud! Täielik kõrvauss, nagu Morna linnas öeldakse. „Standing On The Edge Of Tomorrow“ oleks võinud koos „Shadow Of Love’i“, „Is It A Dreami“ ja „Grimly Fiendishiga“ olla 85. aasta plaadi „Phantasmagoria" singel – jah, sinna, klassikalisele meisteralbumile oleks see sobinud!
Kuulete loos klišeesid? Oo jaa, neid on The Damned juba vanal ajal osanud inimkonna hüvanguks tööle rakendada.
(Ja Jägermeistri logo laulu videos ei ole kindlasti halvasti varjatud sponsorreklaam – see on ikka päris straight!)

Simian Mobile Disco – Caught In A Wave

Ivo: Simian Mobile Disco plaanib avaldada uue albumi – "Murmurations" ilmumiskuupäevaks on sätitud 11. mai. Uue singli video teema on iseenesest samuti huvitav, ma ei tea, kas 2018 enam tasub rõhutada, aga elektroonilisele muusikale. Režissöör ja koreograaf Del Valle kommenteerib: "For ”Caught in a Wave” I wanted to explore the idea of chaos. I’ve been fascinated by mosh pits and have always been deeply moved by all the codes in its culture and the science of adrenaline and endorphin release. From pogo to slam dance and hardcore dancing, what mainly excites my eye is the physical impact and the sense of trust and commitment between strangers. Juxtaposing a mosh pit with a choreographed contemporary dance routine, I wanted to create an atmosphere for these two things to not only meet but also to elevate each other. The glue between the two also being the underlying friendship/love story where both characters are continually in the midst of a turning point."

Barrie – "Canyons"

MC STan B: Barrie on täiesti tutikas viieliikmeline bänd New Yorgist. Nii tutikas, et neil ongi ainult üks debüütsingel kuulamiseks pakkuda. Siiski, mõnusalt kõrvupaitav ja hääääästi kerge retrovaibiga popp sobis õhtusse suurepäraselt. Jääme ootama, mis neilt veel tuleb.

Weird Weather – "Bamboo Room"

Rene: Nii vapper muusika, et selle saatel hakkaks actionfilmis kõvamees end kohe relvastama ja läheks džunglisse vaenlast nottima.

Nortt – "Lovsang til mørket"

Lauri Lember (Off-Kilter): Mõnus black metal avastus Bandcampi vahendusel. "Nortt’s Dark Metal Feels Like It’s Coming From a Dripping, Unlit Cave"

Democide – "Planar shift + Metastasis"

Evert: Meie seas on geeniuseid. See pole muidugi mingi uus avastus, kui jutt käib Oudeisi ja Democide artistinime taha peituvast sellist. Artjom on lihtsalt nii üliproduktiivne, et ausalt öeldes on mul keeruline mõlema aliase värskel loomingul järge pidadagi (reliisida oleks neid kõiki vist lausa võimatu?) Mis ei muuda ta loomingut sugugi hapraks, nagu sarnast tempot lidudes võib juhtuda, vastupidi. Veenduge ise, palun. Veebruari lõppu igaljuhul läheb kirja kergema vaibiga kaherajaline minialbum "Metastasis". Kui "Planar shift" mõjub minu kurnatud hingele ehk liiga atmosfäärilise viie ja poole minutilise kompamisena, siis komplekti nimilugu viib mu hetkega ära sinna, kus on mugav, mõnus ja hea olla. See on nagu selline piisavalt kõrge peatoega e r i t i mugav techno-tugitool, kuhu istudes on mõnususe tõttu oht tukkuma jääda.
Aprilli esimesel nädalavahetusel annab Democide oma kõige esimese live-etteaste tänavusel talentide muusikakonkursil – Tallinn Music Week’i festivalil.

Veel artikleid