Mitmesuguseid sõnumeid muusikailmast. Jaanuar 2018.

Kirjutas Rene13
06-02-2018

Ülevaade jaanuarikuus ilmunud muusikateemalistest artiklitest. Kentsakad korrelatsioonid, veelgi kentsakam konjunktuur, erinevat retrolembust, Ühendriikide osariigitasemel poliitika metaliseerumisest, muusikatööstuse ja tehnonaiivsuse kokkupuutepunktides ning Päikesesüsteemi massijaotuse ja Põhja-Ameerika muusikastriimi mahtude ebamugavust valmistavatest sarnasustest.


ALFAD EELISTAVAD LIHTSUST
Nagasaki ülikoolis läbiviidud uuringu põhjal eelistavad kõrgema testosteroonitasemega mehed lihtsakoelisemat muusikat. Selle järgi tuleb korralikke alfaisaseid jazzi- või klassikalise muusika konstertidelt tikutulega taga otsida, aga kui esinevad Bryan Adams või Iron Maiden, elavad alfad lausa karjakaupa seljas.

Kuigi võib nuriseda, et valimiks oli ainult 37 meest ja 39 naist, kõik nooremapoolsed jaapanlased ja neile mängiti ette kõigest 25 lõiku erinevatest žanritest. Aga džinn on pudelist välja lastud ja jäägu teiste teadlaste asjaks seda hüpoteesi kas kinnitada või ümber lükata. Olgu ka mainitud, et vanusega testosteroonitase langeb, iseasi, kuidas see muusikamaitsega korrelleerub.

https://psmag.com/news/our-hormones-appear-to-influence-our-musical-preferences

SIIN EI OLE MIDAGI LIHTSAT
Aga maksab ette vaadata, et see lihtne muusika ei oleks ülearu motiveeriv ja ei kaasneks sportimisega, sest nagu Berliini Tehnikaülikooli ja Max Plancki Instituudi koostööna on välja selgitatud, tõstab sportimisega kaasnev motiveeriva muusika kuulamine riskivalmidust, eriti meestel.

Seega soovitus naisterahvastele, kui mees on end reede õhtul treppidest ülesse puhkinud ja on kahtlusi, et selle saatel on kuulatud midagi motiveerivat, siis ei maksa vihjama hakata, et santehnikaga on mingi jama. Härral võib tekkida mõte torutöid tegema asuda. Ja siis vahite terve nädalavahetuse tuksis torustikuga, sest enne esmaspäeva torumeest naljalt ei leia.

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180129110923.htm

Ühendriikide vinüülituru neljanda koha album.Ühendriikide vinüülituru neljanda koha album.

USA VINÜÜLITURG ON ELUS JA SURNUD ÜHEAEGSELT
Nielsen Music andmetel on viimased 12 aastat vinüülide läbimüük aina kasvanud, moodustades nüüdseks 14% USA füüsiliste müügist. Sellest 67% on rockmuusika, aga kahjuks ei ole ostjate testosterooninäitajaid välja toodud.

Kuigi turg on elav, siis müüduimate vinüülide esiviisikus midagi väga elavat siiski silma ei hakka. Peerumuusika, juustumuusika ja kaastundemuusika.

The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
The Beatles – Abbey Road
Soundtrack – Guardians of the Galaxy: Awesome Mix Vol. 1
Ed Sheeran – ÷ (Divide)
Amy Winehouse – Back to Black

https://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/8085951/us-vinyl-album-sales-nielsen-music-record-high-2017

TULEVIK ON TUME
Metacritic loetleb 80 albumit, mida tänavu oodata.
On põhjendatud kahtlusi, kas neist ükski Ühendriikide enimmüüdud vinüülide nimekirja jõuab.

http://www.metacritic.com/feature/most-anticipated-albums-2018

VANA UUS BIIT
Red Bulli akadeemia teeb kõrvalepõike Belgiasse ja tutvustab sealset new-beat hullust läbi asjaosaliste meenustuste. Mõningad peokombed avaldavad igal juhul muljet.

DAVID FOUQUAERT
"That was in 1985 or 1984. Really, we started in 1986, in a bar, but we couldn’t mix that well. We got a job in the bar next to our school, where we DJed between 7:30 and 8:30 in the morning and then during our lunch break."

BILL BREWSTER
"Who would be there at 7:30?"

DAVID FOUQUAERT
"Our classmates. Before they went to school, being there, chasing girls, that sort of stuff. We had to learn our skills while we were DJing."

http://daily.redbullmusicacademy.com/2018/01/new-beat-feature

VANASTI OLI ROHI ROHELISEM
BBC Music teeb ülevaate väidetest, kuidas popmuusika ei ole enam piisavalt lõbus.
Kurvem ja aeglasem, lihtsam ja valjem, antisotsiaalsem ja tigedam, vähem vaheldusrikas ja mitte nii hea kui varasemalt.

https://www.bbc.co.uk/music/articles/fb84bf19-29c9-4ed3-b6b6-953e8a083334

Sellele vastupidise ülevaate avaldas läinud novembris Quartz, kus leiti, et popmuusikas on nukrameelsus hakanud vähenema.

https://qz.com/1133545/since-2010-sad-songs-have-become-less-common-all-over-the-world/

Eks viimase sõna annab pseudoteadus. Sekhmeti hüpoteesi järgi on popmuusika tsüklid seotud Päikese aktiivsusega. Järgmine maksimum peaks saabuma 2020 paiku. Teagi nüüd, mida teha või kuhu pöörduda.

https://hatch.kookscience.com/wiki/Sekhmet_Hypothesis

VANASTI OLI ROHI ROHELISEM VOL 2
Bandcamp on oma arhiivist kõige vanemaid lugusid proovinud kätte saada. Mitte ülesselaadimise kuupäeva, vaid päritolu poolest.

Spekulatiivseid töötlusi Vana-Egiptuse muusikast, isemängiva klaveri rullirip või rohkem tänapäevasust hindavale kuulajale rip vaharullilt.

https://daily.bandcamp.com/2018/01/10/oldest-music-bandcamp-list/#more-85137

Sinna kõrvale maksab ka uurida nimekirja artistidest, kes kasutavad oma loometegevuse juures arvuteid nii nagu see just praegu kõige popim on. Kood ja masinõppe algoritmid.
Näiteks on üks Šveitsi insener õpetanud oma masina Ramonesi imiteerima.

https://daily.bandcamp.com/2018/01/25/music-ai-coding-algorithms/

Päike moodustab 99% Päikeseüsteemi massist.Päike moodustab 99% Päikeseüsteemi massist.

PROTSENTALIAAT
Pitchfork vahendab USA ja Kanada muusikaturule keskendunud BuzzAngle Musicu analüüsi, kuidas 10% kõige populaarsematest lugudest teeb 99% striimimahust. Teisipidi, 90% lugudest kuulub sinna 1% hulka ehk on praktiliselt nähtamatud.

Milline üllatus, et endiselt domineerib see, millel on turunduseelarve.

https://pitchfork.com/features/oped/how-to-be-a-responsible-music-fan-in-the-age-of-streaming/

2017. aasta USA ja Kanada turu ülevaate saab PDF formaadis alla laadida, kuigi seda striimingujaotust ei suuda sealt tuvastada.
http://www.buzzanglemusic.com/buzzanglemusic-2017-reports/

HYPE IS ALIVE
Lugu sellest, kuidas artistid plokiahela toel rohkem teenima võiks hakata, sest noh, lõikame vahendajad välja ja hobitegevus hakkab kohe kõvasti sisse tooma. Hulgaliselt näiteid erinevatest startupidest kuigi iva jääb selles palas haibi kõrval kaunis hõredaks.

Peamiselt joonistub välja kolm lähenemist.
1 – P2P võrgustik, kus metaandmed on plokiahelas ja teiseks osapooleks saab olla vaid loo õiguste omanik ja mitte keegi teine. Sama omanik määrab nii hinnastamise kui selle, kes asjaosalistest ja mis tingimustel kui suure tüki pirukast saab.

2 – Artistide enda ICO’d, kus igaüks saab osta viilu artisti karjäärist. Mis tähendab, et heal juhul on võimalik tokeni omamise pealt ka teenida. Põhimõtteliselt kõik osanikud kokku on plaadifirma tootmiseelarve, kes finantseerivad artisti loomeprotsessi ja selle juurde kuuluvat ning saavad heal juhul saaduste pealt kümnist. Ja see kümnisesaamise leping istub plokiahelas.
Nii et maksab silmad lahti hoida, millal keegi ettevõtlikum inimene asutab põrsa kotis ostmi.., tähendab, bändi-ICO börsi.

3 – Rõske metakihiga kaetud failiformaat, mis töötab kui DRM, aga ei ole DRM, sest blockchain ja blockchain. Eks sellist sitta on juba piisavalt nähtud.

Nii artistikesksete lähenemiste puhul on raske jääda tõsiseks, sest millal varem artisti rahakott tarbijat muretsema on pannud? Sellisel juhul ei tohiks kasutatud plaatide järelturgu üldse eksiteerida, sest sealt ei tilgu ju artistile mitte sentigi.

https://medium.com/s/welcome-to-blockchain/what-could-blockchain-do-for-music-4f60220e9709

RETS TRÜGIMINE KÄIB
Dataviz NYC muusikaskene dünaamikast, mis koondab andmeid kolme aasta (2013 – 2016), 75k konsterdi ja 3180 bändi kohta.

12% neist jõudis peaesinejaks saalides, kuhu mahub publikut vähemalt 700. Läbilöögi eelduseks oli peaesinemine vähemalt 3k mahutavusega saalis. 0,6% bändidest lõi läbi, see on šanss üks 152 vastu. Viis korda suurem on võimalus võita Bingo Loto nurkademängus.

https://pudding.cool/2017/01/making-it-big/

POLIITILINE SEISUKOHT THRASH METALI ASJUS
Thrash metal bändi Cab Ride Home laulja Danica Roem vannutati 10. jaanuaril Virginia esindajatekoja liikmeks.

Intervjuu ajakirjale GQ algab küsimusega, mis on vahe vana- ja uuekooli thrash metalil.

https://www.gq.com/story/danica-roem-how-to-win-elections-interview

Kuuldused universaalsest keelest on jõudnud ka Kuninga enda kõrvu.Kuuldused universaalsest keelest on jõudnud ka Kuninga enda kõrvu.

LAULU JÄÄVUSE SEADUS
Harvardi ülikoolis on püstitatud hüpotees, et inimlaulu esteetilised stiimulid ületavad kultuurinorme ja on üheselt arusaadavad.

Seda väidetakse 60st riigist pärineva 750 inimeselise valimi põhjal, sest nad suutsid 14-sekundiliste lauluklippide põhjal määrata, kas tegemist on lugudega, mis on mõeldud tantsimiseks, hällilauluks, ravivõtteks, kiindumuse avaldamiseks, itkemiseks või loo vestmiseks (viimasele kahele ei vastanud tegelikult ükski lugu).
Tegemist ei olnud poplugudega, vaid kohaliku tähtsusega rahvalauludega.

Et spekulatsioonid universaalsest keelest ööund ei hakkaks segama, tuletan meelde, et hoolimata nimest jääb näiteks mathrock ka kõige lihtsamate arvutustega hätta. Kui midagi toekamat vaja, siis paistab muusika "keel" väheoperatiivseks jäävat.
Mis muidugi ei tähenda, et inimesed oma koera, papagoi, ussi või seinaga selle "universaalse keele" abil suhtlemist proovida ei võiks.

http://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(17)31675-5

IN MEMORIAM
The Quietus on taasavaldanud 89. aastal NME’s ilmunud intervjuu, kus kolm laaberdajat – Shane MacGowan, Nick Cave ja tänavu esimesena deathlist.net’is punkti skoorinud Mark E. Smith jauravad.
Ei saa olla kaunimat järelhüüet kui see, mis särab elust.

http://thequietus.com/articles/09277-mark-e-smith-nick-cave-shane-macgowan-nme-interview

Veel artikleid