Johannes S. Huub: kodumaine muusikavideo aastal 2017


Vanem mees Johannes S. Huub on äsja taastunud silmahaigusest ja tuletab vana asja meelde, võttes kokku läinud aasta kõige populaarsemad kodumaised muusikavideod. Sest nagu paljudele teistele, meeldib ka temale elada ohtlikult.

1. Tommy Cash – Surf

Peale selle, et video on korralikult ülesse võetud, kannab see endas ka provokatiivset iva, tõukudes Ljudmila Ivanova poolikust tsitaadist, kuidas Nõukogude Liidus seksi ei olnud.
Selle kiuste lapsed ometi sündisid, kaasa arvataud Tommy Cash ise, kes üheskoos võttegrupiga on söandanud mängida mõttega, et kui seksivärki polnud, siis oli kõvasti sublimatiivseid praktikaid.
Kuigi selline noorte inimeste värk jätab kõrgemas eas juba jahedaks ja mõtted läksid hoopis teistele radadele. Tea, kas kosmoseraketid on fallilise kujuga seetõttu, et raketiteadlased, eesotsas minu vana kirjasõbra von Brauniga, olid mehed või on seal siiski mängus teatud kujundite aerodünaamilised omadused?
See küsimus muudkui vaevab selle video tõttu pead ja ei lase magada.

2. 5Miinust – Erootikapood

Teisena kõige populaarsem video kubiseb samuti tiirastest kaadritest. Teagi, kas see ütleb midagi siinse maalapi inimtõu ladinakeelse nimetuse kohta? Vanad pained ikka veel kimbutavad. Eks minulgi anna Borodino all prantslaselt saadud täägihaav aegajalt tunda ja tuleb teist hobusesalviga määrida.

3. Koit Toome & Laura – Verona

Kolmandal kohal on vähemalt kombekas video. Hoitakse au sees kirjasõna, lausa Shakespeare’i, kelle ühe tuntud pajatuse tegevus Põhja-Itaalias, Verona nimelises asulas toimus.
Kõik itaaliapärane on mul alati nõrk koht olnud. Öeldakse, et pärast Rooma laialivedamist ei ole seal poolsaarel enam midagi korda saadetud – aga makaronid al dente, mussoliinid el duce ja hõrk castratolaul, mida selleski palas aimdub, on ometi itaaliapärased. Kui norida, siis kombekuse rõhutamiseks võinuks selles videos ka mõni valge telefon olla.

4. Arop – Kiki Miki

Ilmselt esimene poplugu, milles puudutatakse Eesti Vabariigi omandireformi. Tegevmuusikute seltskonnas on seda küsimust lubamatult pikalt tabuks peetud. Vaid kunagine naabrimees Vardo Rumessen soovis seda teemat klaveril esitada, aga ei leidunud piisavalt julget heliloojat.
Video puhul on huvitav, et taevas paistab erinevatel kellaaegadel praktiliselt lumivalge olevat. Selle digisensori võluga seoses meenuvad endagi kujunemisaastad väheasustatud kohtades, et mitte öelda täielikes võpsikutes – näiteks 61. aasta novembris oli Novaja Zemlja kohal pärast vesinikupommi katsetamist kuu aega järjest taevas täiesti selge. Ei pilveribagi.

5. Merlyn Uusküla – Jälle 18

Eks ole minulegi üheksakümnendate suurimaid kingihitte fotoalbumite näol omajagu kingitud. Ei ole selle pealegi osanud tulla, et kui õige täidaks need fotodega avaliku elu tegelastest. Saanuks Eestimaa rüütelkonna peamehed kenasti ühtede kaante vahele.
See video ilmus oma 18 aastat liiga hilja, et olla kasulik.

6. Tigran – Pärnumaranda (feat. kapatu)

Siin ei ole midagi ette heita, kuna video kestab 72 sekundit, mis on kodumaise muusikavideo jaoks ka optimaalne kestus.

7. Cityflash feat. Laura-Ly – Don’t Leave Me

Olen näinud sarnast videot, mille peaosas oli vana kolleeg Tartu Konservitehase päevilt, Onu Bella.
Ei saa öelda, et selle videoga täiuslikkust parendada oleks suudetud.

8. Küberünnak & Karmo – Maalt

Kas koos Aropi videoga võib õelda, et räppmuusikas on avastanud pastoraalse elu võlud? Paistab, et Viljandi ansambel Girly Things on olnud väga mõjukas. Eks ta õige ole ka, sest kaua seda võsas ja lompide vahel puukide ja sääskede pureda olemise maagiat ainult indifolgile hoida maksab?

9. Karl-Erik Taukar – Seitse pühapäeva

On hea meel, et vana tuttav Erich Krieger veel vanuigi nii lõbusas videos on osalenud. Kuidas ta endiselt igale poole jõuab?

10. Põhja-Tallinn – Jäägu nii

Kui need draamamõttega vahestseenid kuskile stock video keskkonda müüki panna, saaks isegi raha teha. Võimsad ja kandvad kujundid.
Mis mind selle bändi puhul juba aastaid on järgi mõtlema pannud – pole vist teist kollektiivi vabariigis, kes niivõrd palju oleks keskendunud termodünaamika teise seaduse probleemidele. Kõik need laulud aja olemusest.

11. Hellad Velled – Suvine

Endiselt väga meeldib, et kui muusik pääseb välismaale, teeb ta selle käigu kohe videoks. Ega selle liikuva pildi kinematograafilised omadused tähtsad olegi, saati et see pilt midagi toekamat üldse ütleks, peaasi on näidata, et pillimees on ka reisimees.
Vähemalt tõestab Hellad Velled, et DIY on võimalik igasuguseid ideoloogilisi pretensioone omamata, sest sirge näoga tehtud läbu ületab laisa mõttega kunstipärasuse iga kell (vihjeks eelmine video).

12. A-Rühm – Mingi kukk on mu BMWs (5Miinust remix)

Sai isegi omal ajal elusloomi sõiduauto salongis veetud ja pani laulma küll. Selle lühifilmiga ollakse õigel teel, on näha, et autorid on Aristotelese "Poeetikat" tudeerinud. Lool on algus, keskpaik ja lõpp ning täpselt sellises järjekorras.

NB! Eelmise aasta jooksul ilmunud kodumaised muusikavideod, ka mõned "muusikavideod", sorteerituna vaatamiste arvu järgi, leiad kõik siit pleilistist.

Veel artikleid