Nädala muusikapai nr 48


Muusikapai on radaseitsme iganädalane ports muusikasoovitusi, kus toome välja viimasel ajal kõrvu jäänud põnevaima kraami. Seejuures võib pai olla ka vastukarva – värskete lemmikute hulgas võib olla ka midagi uskumatult halba või muljetavaldavalt masendavat. See pole veel kõik – nüüd ka kõik soovitatud kuulatavad lood ühes Spotify playlistis.

Deer mx – "In the Shadows"

MC STan B: Mehhiko juurtega Hong Kongi kollektiiv Deer Mx esineb täna koos I Wear Experimentiga Sinilinnus. Väga mõnus segu trip-rockist ja kergest industriaalist, vürtsitatud nõidusliku vokaaliga. Soovitan soojalt.

Tabloited – Tee Ise Paremini
kosmosjamaa: Sõbrad/tuttavad teavad, et mulle lähevad väga korda teiste läbikukkumised ja piinlikud momendid, nii et loomulikult ootas see link üks hommik postkastis koos selgitusega "sinukas". Ma ei teagi, kuidas sellisele asjale teistmoodi sattuda, kui Raadio2 ei kuula. Ma olen aru saanud, et kui suvalisel hetkel R2 käima paned, siis on kaks varianti, mis sealt tuleb: 1) Dr. Koidu lõputu iba; 2) Lõuna-Eesti vibes punkrock, mille kohta öeldakse "nädala demo". Mõlemad väga toredad asjad, paar korda aastas nautida. No tegelt ei ole ilus naerda Niineste üle. Ta on tark inimene, vist kõige targem eestlane või vähemalt sama tark nagu näiteks Jürgen Ligi. Mõlemal on väga palju öelda kogu aeg, ainult et kuulajaid ei ole ja seljataga naerdakse. Punk kui kontseptsioon üldse on asi, millest raske arusaada. Vähemalt mina ei saa sellest aru, sest ma olen tavaline inimene. Ei ole selline majandusgeenius, kes suudaks mitte midagi tehes, alkot ja aineid manustades end ja ümbritsevat ära elatada. Kõrvale manustada ohtralt kogemusi, et ka teistega jagada, kuidas utoopilised sotsiaalsed konstruktsioonid nagu näiteks veganlus ja feminism on piisavalt elujõulised, et nende peal elu lõpuni suudaks ratsutada. Tundub ilkumine, aga noh, oletame, et ma eitan süsteemi ja kogu mu panus ühiskonda on seltskonnaüritustel paluda annetusi. Kui nüüd kõik, ma mõtlen iga viimne kui inim-dna’ga imetaja hakkaks nii käituma, kust tekib siis see resurss, et osta Tabloitedi vinüül. Super album, tho. Ainus asi, mis tsipa häiris, et Lenna ei löönud kaasa. Natu missin Lennat Tabloitedis, aga noh, palju edu poistele. Äkki võidavad muusikaauhindadel parima punkalbumi karika.

DJ Seinfeld – "How U Make Me Feel"

Marko Mörö: Viimasest Mixmagist albumiarvustusi sirvides oleksin house’i osakonnas peaaegu kannatanud spontaanse peaplahvatuse all, sest mida ma näen – on olemas Dj Seinfeld. Aga Seinfeld on ju mu kõigi aegade lemmik sitcom, kuidas see saab olla? Huvitav, mis mussi see mees teeb? Pöidlad higises peos ja ajusiseselt “Pliis ole hea hauss, pliis ole hea hauss” mantrat korrutades, vajutasin albumi “Time Spent Away From U” käima. Ja täitsa lõpp, ongi kuradi hea hauss. Aitäh, maailm, saan nüüd rahus kooleda.

Taavi Tulev / Kristjan Raidna – "AB"Marko: Mul on tunne, et ülenädalati näppan siia muusikapai Decoder Magazine’ist. Natuke erilisemaks tegi selle see, et tegemist on kodumaise kooslusega. Kuigi Bandcamp’i andmetel ilmus kahelooline album juba maikuus. on füüsiliselt võimalik seda osta alles nüüd. (Üks koht, kus minule teadaolevalt seda müüakse on BiiT). Minu jaoks tegi palju nalja, et füüsilise reliisi ostmine annab kliendile ainult üle tobeda raamitud öökapipildi, mille vahel leiab koodi plaadi allatõmbamiseks Bandcamp’ist. Ja kui nüüd selle pika looga jõuda muusikani, siis minumeelest on see väga äge. Taavi Tulevi elektrooniliste helide ja Kristjan Raidna flöödipartiidega muusika oleks nagu segu new-age’ist ja varajasest elektroonilisest eksperimenteerimisest.

Choir Boy – "Sunday Light"

Rene: Eks kooripoisid ole minu suur nõrkus nagu ka kõbusam italobiit. Ja üks puukooli ime oli juba teises soovituses lisatud, pidin linkima hea loo. Või vähemalt suurepärase loo, et mitte õelda imetabase.

5miinust – "Skittles"

Ivo: Kuulasin 5miinust selle aasta platet "Rämmar" üle ning paratamatult jäi pähe kõlama nende väga ühte auku jutuvada. Sellega teen muidugi liiga, teemasid on laias laastus ikkagi kolm – kepp, kärakas ja narks. Väljatõstetud lugu demonstreerib teemadevalikut eriti jõuliselt ning mingit ümbernurgajuttu pole. Sealt muidugi läheb mõte kenasti 16+ pidudele, kus ka 5miinust regulaarne taidleja ning mille kohta sihtgruppi kuuluvate käest 5pluss tagasiside olen kuulnud. Millega aga omakorda meenub, et kas hiljuti pole kõlanud arvamused, et noorte kärakatarbimine on jõuliselt langenud? Seega… kas 5miinust gäng jaksab kallata kogu demograafilise grupi eest ning neile piisab sõnumist või on kuskil käärid? Või mõjutab hoopis üks teine märksõna loetelust? Viskasin kiirelt otsingusse kah, aga ühtegi väga head hiljutist uuringut silma ei jäänud, mis juttu need räägivad? Räägitakse muidugi ka, et kärakatarbimises on viimasel ajal toimunud nihe ning suures pildis, demograafilisi väljavõtteid tegemata, eelistatakse pigem kvaliteetsemat ja fäänsimat kärakat, tarbitakse veidi vähem ja ollakse nõus rohkem selle eest välja käima. Aga seda lugu ma ühe teismelise kohta küll ei usu, sel ajal naljalt niimoodi priisata enamati ei saa ja vähemalt ülikoolitaseme rõskemates meemides on üks "laudur" esinduslikult esindatud. Ja noh. Statistika. Ja Läti.

Veel artikleid