Pedigreega proovikas

Kirjutas Rene13, Aleksander Puumets
25-11-2017

Täna leiab aset Pedigree uus tulemine klubis Rockstar’s. Lisaks klassikutele tuleb esitlusele täies mahus "Standard Sundown", mis on Pedigree värske, sel aastal ilmunud kauamängiv, mis äsja üllitati ka vinüülina. Rada7.ee mitte kuigi dünaamiline duo käis SnakeHouse’i proovikas asja uurimas.

Hilisel tunnil on Telliskivi kant ikka päris kauniks läinud. Üle endiste rohumaade kulgeb mitu rida raudteed, nende kukil passib niiske vine, mis ei tungi kontidese, vaid käib lihtsalt pinda. Sopp läigib elektrituledes ja lombid pakuvad oma niiskeid võlusid. Ilmaasjata ei õelda, et tööstusmaastik hunditunnil võib lausa pisarateni liigutada. Kogu selle idülli keskel, omamoodi Usheri majas, harjutab vastu südaööd oma parimaid partiisid Pedigree.
Elav tuli ja elav muusikaElav tuli ja elav muusikaAleksander Puumets
Rituaalsuse huvides on keset prooviruumi läidetud kandelaaber, masinad on pandud sooja, kuskil midagi undab, loetud minutid hiljem saab kell sümboolselt 23:23.
Peenike värk, selles pole kahtlust. Sünge ja karm samuti.
Bonne ja Taff, end rahva südametesse musitseerinud duoBonne ja Taff, end rahva südametesse musitseerinud duoAleksander Puumets
Pedigreest on vana kaardivägi praktiliselt lahkunud. Veteranidest on alles Bonne ja paar-kolm ringi mängib kaasa Taff, kelle kohta räägitakse, et käivat proovides vanast harjumusest. Jalad ise toovad punkt kell 23 proovikasse. Ega inime – see tühine ussike – lihasmälu vastu tõepoolest saa.
Mikk KernerMikk KernerAleksander Puumets
Parasjagu harjutamisel olev pala "Snake House" tuleb kolm korda järjest. Kui esimese hooga tekkiski küsimus: "Kus on sämpleritaustad? Kas uue koosseisuga on tõesti kannapööre tehtud?", siis kolmandal korral tuleb see värk juba tuttavam ette. Trummaril lihtsalt ei olnud varem mahti sämpleri volüüminupuga jamada, sest tal käed-jalad niigi tööd täis.
Bänd paistab olevat ühte meelt, kuidas eelmine uus trummar Roland oli suurepärane pillimees ja äge vend takkaotsa. aga näe, ise leidis, et ei ole päris see – liiga robustne tagumine. Tema asemele leiti loomreipalt mängiv Mikk Kerner, kes püstimetslaste bändi ehk paremini passib. Esialgu paistab hoogu jaguvat.

Järgmiste palade ajal Taff istub, kuulab, keskendunud pilgust ei loe kuulatava kohta välja ei pettumust ega heakskiitu. Laseb rokirattal veereda, nagu õeldakse.
Martin JürmanMartin JürmanAleksander Puumets
Värske koosseisuline kitarrist Martin Jürman tegi kaasa juba albumi "Standard Sundown" paaris loos ja on Pedigreega varemgi laval ülesse astunud. Tuleb välja, et vanglas käinud mees. Käinud küll vaid Tartu vangla pidulikul avamisel koos Eda-Ines Etti ja Ines Aruga 70le parimale vangile mängimas. "Ines Aru on muidu väga kõva mutt, keegi vang hakkas huinjaatama ja Ines pani ta sekundiga paika."
Andreas Johandi esiplaanilAndreas Johandi esiplaanilAleksander Puumets
Uus bassimängija Andreas "Huns" Johandi, kelle puhul maksab alati mainida, et ta on eraelus pikka kasvu mees, keerutab kõrvale küsimusest, kas on juba sunnitud peegli ees ka selliseid jõulisemaid rokipoose harjutama, et bändiga paremini klappida. Soojenduseks on olnud ainuke soovitus kanda Napalm Death’i särki. Igal juhul paistab, et asjale lähenetakse metoodiliselt.
Aleksander Puumets
Rokiratas läheb vahepeal korralikult veerema. Trummar läheb hoogu, bass kõmiseb, alati on hea, kui bassiread on jõulisemat sorti, Taff haarab keset lugu kitarri ja mängib kaasa, Jürmanil puruneb kitarririhm, aga sellest ei sünni suuremat numbrit. Bänd teab, mida nad teevad ja nad tahavad seda teha. Masinavärk töötab õlitatult. Kui juba proovikas niimoodi põlema läheb, ei teki isegi kahtluse poega, et laval kõetakse korralik saun.

Kuna Pedigree on tegutsenud ligi veerandsada aastat, oli lõpetuseks küllalt asjakohane uurida, mis tööstusrokisaurusel tehtud, mis teoksil ja mis plaanis.

Aleksander, kellega viimasel ajal muud juttu ei ole kui black metal ja kehamuusika, kibeleb küsima, kas olete kunagi teinud black metal kaverit?
Bonne ja Taff korraga: "Ei ole isegi mõelnud selle peale. Pole jutuks olnud, aga Soomes korra tuli ette, et mängisime Freezing Moon’i."
Bonne on võtnud oma parima Transilvanian Hunger poosiBonne on võtnud oma parima Transilvanian Hunger poosiAleksander Puumets
Ja et ka asjalikumat nooti sisse tuua, kes teil edaspidi elektroonilise poole eest vastutab?
Bonne: "Adapter, kurat, kadus ära ja ei saa kasutada enam endist sämplerit. 5-6 adapterit rohkem ei leia, tuleb stiili muuta. Tulevikus muutub elektroonika osa orgaanilisemaks, rohkem käegakatsutavaid sämpleid."

Bonne lisab elektroonikajutule remargiks:
"Mina ei ole elus ühtegi arvutimängu mänginud."
(kandev paus)
"Aga naisi on olnud."

(kandev paus)

(üldine naer)
Pedigree nalja mõistmasPedigree nalja mõistmasAleksander Puumets
Jaa, huumorimeelega on sellel satsil kõik korras. Nagu ka kokkumängu ja bändikeemia teiste ühenditega. Sellist värki on hea näha.

Täna mängivad nad elus esimest korda Rockstarsis, kontserdile eelneb autogrammisessioon, sest peale uue koosseisu esitletakse ka viimase albumi vinüüliversiooni.

– – –

25.11 – Pedigree 1. kontsert klubis Rockstar’s + uue vinüüli esitlus

Fännitund leiab aset enne uste avamist, 20:00-21:00. Bänd jagab autogramme, osta saab tuliuut ja vana klassikat nii vinüüli, plaadi kui ka särgi näol.

Veel artikleid