Marten Kuningas soovitab Intsikurmul vaadata briti bändi Throws

Foto: Matthew Coleman
Marten Kuningas vallutas viimati raadioeetrid ja Spotify viral edetabeli 19. mail ilmunud bändi Miljardid palaga “Olendid”. Miljardite võistkonnas on veel Kristjan Kallas, Peedu Kass ja Raul Ojamaa ning see kasvas välja Marten Kuninga soolomaterjali esitanud bändist, täpsemalt Marteni teise sooloalbumi “Praktiline mees” salvestanud koosseisust, kandes vahepeal ka pikemalt nime Marten Kuningas ja Miljardid.

Marten on öelnud, et tundis mingi hetk, et soovib rohkem keskenduda bändile ning koostööle loomingus. Kui varasemalt mängiti vaid Kuninga loomingut, hakkasid lõpuks kaasa rääkima kõik bändiliikmed. Bändist Ojamaagi on tunnistanud, et nad ei võta seda enam, et teevad Marteni jaoks, vaid see on nüüd rohkem “meie” asi.

Bänd sõlmis mais ka lepingu plaadifirmaga Universal Music Baltics ning kui vahepealne isaks saamine välja arvata, siis Miljardid ongi, millega Marten peamiselt on tegelenud. “Minu suvi on möödunud poja rütmis, kes on Intsikurmu-aegu 1,5-kuune. Tema rütmide vahelt olen tegelenud uue Miljardite plaadi salvestamisega, mis peaks ilmuma hilissügisel,” seletab Marten.

Aga kas teadsid, et Marten astub üles ka Intsikurmu festivalil? “Astun seal üles MC Rokina Doktor Normali koosseisus. Doktor Normal annab mulle võimaluse ingliskeelset flow-d praktiseerida. See on USA 80ndate popkultuurist inspireeritud geek-hop, mille biitide ja harmoonia eest vastutab Martin Laksberg, Lexsoul Dancemachine’i fangivedur. Doktor Normali debüütplaat on valmis, otsime parasjagu väljastamisvõimalusi,” räägib Marten ise tulevast etteastest. Doktor Normal esineb Intsikurmul reedel, 4. augustil.

Intsikurmu selle aasta programmist leiab aga üle 30. esineja, neist pea kolmandik väliskülalised. Küsisime Martenilt ka tema soovitusi, keda kindlasti vaatama-kuulama minna.

THROWS (UK)

Throws on justkui täitsa värske bänd, kes ilmutas omanimelise debüütalbumi alles eelmisel aastal. Samas ei tee duo Mike Lindsay ja Sam Genders koos oma esimest bändi – pea kümme aastat on möödunud Inglismaal üpris populaarse bändi Tunng kolmandast albumist „Good Arrows”. Pikk aeg, mille jooksul Mike elas Reykjavikis ning Sam oli jõudnud kolida Sheffieldi, oli näidanud, et kahe sõbra tee oli võtnud täiesti eri pöörde nii asukohas kui elus üleüldse. Kuid Sami külaskäik Islandile Mike’i stuudiosse tõestas, et tõeline sõprus ei tunne aega. Duo vennastus taas ning tulemuseks laseb nende värskes muusikas särada briti 60ndate katsetamiste vaimul ja folgil ning demonstreerib ka nende oma mängulist suhtumist.

Marten: “Selles bändis on kaks laulja-kitarristi. Mulle meeldib nende laulude ja kitarride omavaheline lävimine. Mitmehäälsused ja käikude põimumised.”

Kuula Throwsi omanimelist albumit Spotifyst siit.

Throws esineb laupäeval, 05. augustil kell 17.00.

PROGRESS / PÕHJA KONN

Progress mängib emakeelset retrorokki ning seikleb eheda 1970. aastate helipildi otsinguil a la Ornament, Mess või “kirjanduslik” Ruja. Bändi debüütalbum “Pillipuhujad” ilmus 2014. aasta kevadel ning teine kauamängiv “Tulejää” 2016. aasta sügisel. Põhja Konna liikmed on aga mitmepaiksed: neile on tuttavad nii klassika, jazzi, roki, funki kui ka popmuusika rajad. Eri suundades liikuvate žanride ristteel on nad võimelised hingama panema tervikliku organismi, mis on vähemalt kahepaikne: võrdselt tähtsaiks märksõnadeks on tekst ja heli, minevik ja olevik, harmoonia ja meloodia, vorm ning sisu. Põhja Konn võitis Rada7.ee aasta parima plaadi rahvahääletuse ning pälvis 2017. aasta Eesti Muusikaauhindadel nominatsiooni kolmes kategoorias: aasta ansambel, aasta rokk-album, aasta debüütalbum.

Marten: “Lapsepõlvest kaasa tõmmatud progemeelsus ei luba mul neid kaht kodumaist lipuhoidjat mainimata jätta. Vanad head sünkopeeritud rütmid, pikad soolod ja muud vinjetid koos ilusa eesti keelega.”

Progressi debüütalbumi “Pillipuhujad” leiad Spotifyst siit ja Põhja Konna albumi siit.

Progress esineb reedel, 4. augustil kell 15.00.
Põhja konn esineb laupäeval, 5. augustil kell 15.00.

ERKI PÄRNOJA

Helilooja, kitarrist ja multiinstrumentalist Erki Pärnoja kogub tuntust mitmekülgse sooloartistina. Märtsi lõpus ilmus tema kauamängiv “Efterglow”, mis on oma western-kitarride, analoogsüntesaatorite ja filmiliku tunnetusega täispikaks järjeks laialdast tähelepanu pälvinud esimesele EP-le “Himmelbjerget”. Tema muusika ainulaadne põhjamaine laeng, impressionistlikud kitarrikäigud, filmilik kõlapilt ning kogu bändi kõrge pillimängu tase tõid Erkile ka tänavuse Tallinn Music Weeki artistipreemia.

Marten: “Erki muusika lookleb siirastel radadel, mis kulgevad üle mägede, läbi orgude, sukeldudes kord ookeani põhja, siis jälle kasvatades tiivad ja sööstes üle taevalaotuse. Ta viib su rännakule ja paneb fantaasia tööle.”

“Efterglow” leiad Spotifyst siit.

Erki Pärnoja esineb reedel, 4. augustil kell 01.00.

Kuula kõikide esinejatega Rada7.ee pleilisti SoundCloudis siit.

Veel artikleid