Intervjuu: Ras Wolde, Wolde Egziabher soundsystemist Vilniusest

Kirjutas Simon Chaozlevel
20-06-2017

Wolde EgziabherWolde Egziabher
Kahe kohaliku kuti, Jan Steadyrocka ja minu poolt veetav Tallinna Seafront soundsystem saab üheaastaseks. Kokkuvõttes oli üpris tulemuslik aasta. Meil oli paar mõnusat tantsuõhtut rahvusvaheliste külalistega ja mõned kohalikud seansid siinse rahva rõõmuks. Aprillis olime kutsutud mängima Soome, sealsele raskekaalu üritusele Helsinki Dub Club. Oli suur rõõm ja au meie jaoks reisida kogu oma helisüsteemiga esimest korda piiri taha. Anname endast parima, et valida välja parimad plaadid 60ndatest ja kaugemalt, rääkimata erilistest dubplate’idest. Nüüdseks on meil kolm superscoop kõlarit, et pakkuda seda mürisevat bassi, millest reggae austajad sõltuvuses on.

Oma järgmiseks tantsuõhtuks oleme kutsunud külla Wolde Egziabher soundsystemi Vilniusest, Leedust. Need mehed teavad hästi, kuidas saundi käsitleda ja terve maja värisema panna. Süsteemi ninamees, Ras Wolde, räägib meile natuke oma tegemistest ning sellest, kuidas elu Leedus läheb.

Intervjuu juurde tegin aga Rada7.ee spetsmiksi. Mängisin ühelt vinüülimängijalt, kasutades sireeni ja efekte oma mikserilt, seega on lugude vahel veidi õhku. Kõik lood on mu vinüülidelt. Soundsystem style!

Räägi palun meile oma soundsystemi lugu.

See kõik algas umbes 12 aastat tagasi, kui hüppasin kampa kohaliku selektori Pijusega, kes nüüdseks on Kala soundsystemis. Ajasin deejay teemat ja olin ka vastutav mikrofoni eest. Tol ajal oli liikumine just alanud ning tegime kõike nii, kuidas parajasti võimalik oli. Kindlasti meenutamist väärt aeg, sest tegime asju, mida varem ei olnud tehtud. Kolme aasta pärast läksid me teed erinevas suunas ning ma proovisin selektori tööd, mis viis ideeni ehitada ka oma helisüsteem, sest meil polnud oma kõlareid varem olnud.

Mu valik kujunes järjest rohkem ja rohkem rootsi ja dubi põhiseks. See oli midagi erinevat nii meie kui rahva jaoks, kes selle peale lihtsalt seisid tantsupõrandal ja passisid meid või lausa lahkusid. Elu edenedes jõudis muusika õigete inimesteni ning nüüd on asjad paremini. Kogusin umbes neli aastat plaate ja varustust. Neil aegadel oli meil bänd nimega Wolde Egziabher. 2013. aasta suvel oli meil bändiga viimane esinemine ning sündis soundsystem. Mängime regulaarselt Leedus, oleme käinud Riias ning ootame põnevusega Tallinna tantsuõhtut.

Kas reggae muusika saaks eksisteerida ilma soundsystemiteta? Mis arvad?

Reggae ilma soundsystemita on nagu kala ilma veeta. Ma arvan, et artistid, produtsendid ja soundsystemid sõltuvad üksteisest. Soundsystem on reggae muusika raadio. Bob Marley, Dennis Brown, Gregory Isaacs – kõik nad lõid edetabelites läbi tänu sellele, et soundsystemid mängisid nende muusikat. Paistab justkui, et ilma soundsystemiteta oleks reggae juba ajaloo hõlma vajunud, kuid see on endiselt elujõuline ja populaarne. Muusikud ja produtsendid, kes on soundsystemitest inspireeritud, loovad uusi stiile, mis tulevad ja lähevad, kuid reggae püsib. Minu arvates on reggae kõige mõjukam muusika viimasel 40. aastal.

Aga mis on soundsystemite tulevik?

Hetkel tunduvad soundsystemid oma populaarsuse tipus. Neid on igal kontinendil. Kultuur on muidugi väga mitmekülgne, iga soundsystem läheb oma teed. Me hoiame rootsi ja dubi au sees ning loodame, et sünnib ka uusi süsteeme, mis austavad algupära ning järgivad stiili. Usume oma süsteemi ning loodame, et me energial ja sõnumil on ühiskonnale positiivne mõju. Püüame õpetada noori, et haridus on tuleviku võti, et usk võib liigutada mägesid, et igaühel on annet ning meie kohustus on maa ja kogu inimkonna heaks töötada. Usume, et kui inimesed kuulevad sõnumit, ei ole neil võimalik mitte muutuda.

Räägi meile süsteemidest, selektoritest ja muusikutest, kes sind inspireerivad.

Inspiratsioon tuleb kõikvõimsast Loojast. Kui aga rääkida muusikutest, siis on nendeks kindlasti Dennis Brown, Culture, Bob Marley, Burning Spear, Count Ossie ning kõik suured muusikud, reggae loojad. Nimekiri on lihtsalt liialt pikk, et nad kõik kirja panna: Bim Sherman, Ijahman Levi, Vivian Jones, Dennis Bowell, Twinkle Brothers, Dub Judah, Johnny Clarke, The Congos, Ras Michael, Idren Natural, Dread & Fred, Noel Zebulon, Mad Professor, Freddy McGregor. Amongst soundsystems these are legendary Jah Shaka, Coxsone, Roots Injection, Jah Youth, Entebbe ja kõik suured ja väikesed süsteemid. Igaks pakub enda asja ja annab inspiratsiooni.

Oleme kuulnud, et sa ka produtseerid. Räägi sellest ka lähemalt.

Ma olen püüdnud muusikat teha nii kaua kui end mäletan. Esimesed salvestused tegin kahele kassett-makile kui olin seitse või umbes nii. Kahjuks ei ole mul muusikalist haridust, sest tegelesin judoga. Polnud piisavalt aega muusikaks. Kui trauma tõttu spordist loobusin, üritasin end ise muusikas harida. Mingi aja olin osa bändist Wolde Egziabher ning nüüd töötan oma kraami kallal. Lugu nimega “Right Way” avaldati 7” vinüülplaadil “On In The Spirit” plaadifirma poolt Inglismaal 2016. Plaanime ka Wolde Egziabher leibeli luua.

Hetkel töötan koos Ignasega, meie soundsystemi mehega, ühe leedu- ja inglisekeelse projekti kallal. Ma ei saa veel detaile jagada, aga loodame esimese reliisini jõuda järgmisel aastal. Muidugi on ka teisi projekte käimas, millest osad saavad varsti valmis ja loodetavasti vähemalt osa neist ka antakse välja. Tavaliselt mängin kõik instrumendid ise sisse, kuid meie stuudios käib ka palju külalisi. Seega proovime luua saundi, mis kombineerib live ja digitaalset. Samuti loodan, et õnnestub oma bändile taas elu sisse puhuda.

Milliseks valikuks võiksime tulevale tantsuõhtule mõeldes valmistuda?

See on kõige raskem küsimus. Iga õhtu on unikaalne millegi poolest, eriti kui me mängime Vilniusest väljas. Igal juhul luban kaalukat valikut klassikast värskemate reliisideni. Dennis Brown, Bim Sherman, Johnny Clarke, Tenastelin, Idren Natural, Dread & Fred, Twinkle Brothers, Vivian Jones, Cultural Roots, Ijahman Levi ning mõned prisked dubplate’d!
Wolde EgziabherWolde Egziabher

Tulev tantsupidu radaseitsmes: https://www.rada7.ee/yritus/95044/
Osale FBs: https://www.facebook.com/events/1826559244276731/

Veel artikleid