Onogana – Iisraeli küte jahedas kevades

Kirjutas Mihkel Kübar
Sildid
17-05-2017

Onogana Von Krahlis, 2015Onogana Von Krahlis, 2015
Neljapäeval, 18. mail, annab Von Krahlis lavalt kuuma Iisraeli transi-trio Onogana. Erikülalisena on kohal parmupilliboss Meisterjaan, õhtu avab ansambel Juur.

Onogana on hea energiaga kollektiiv, kes kasutab oma muusikas uue ja huvitava loomiseks unustuse hõlma jäänud pille. Kolme vaieldamatult Iisraeli elektroonilise muusika tippude hulka kuuluva liikme erinevad muusikalised maailmad saavad üheks Onogana üllatavas helikeeles. Tugev muusikaline side andekate pillimeeste vahel haarab kaasa ka publiku. See kogemus on nii otsene ja piirideta, et kõik nende kontserdid tunduvad kui üks suur Onogana töötuba.

Bändiliikmed seletavad ise, et nende muusika on inspireeritud laiast spektrist stiilidest, iidsetest tribal rütmidest kuni ülimoodsa elektroonikani. „Võtame kõigest väikese ampsu ning kokku tuleb midagi eristuvat. Teeme muusikat, mida inimesed saavad tunda kogu oma kehaga ning tantsida intuitiivselt.”

Teeme muusikat, mida inimesed saavad tunda kogu oma kehaga ning tantsida intuitiivselt.Bänd on olnud aktiivne umbes 9 aastat, kuid sõpradena tunnevad nad üksteist kauemgi. „Bändi nimi koosneb tegelikult kahest osast. ONO tuleneb meie nimede esitähtedest (Ortal, Nadav ja Ofer) ehk tähendab lihtsalt meid. Gana on aga sanskriti sõna, mis tähendab hõimu, kogunemist, kampa. Need kaks poolt kokku pistes jõuame asja olemuseni – meie ja teie koos, loomas seda muusikalist energiamaagiat ning tantsimas! Meie jaoks ongi kõige olulisem see eriline energia, mis tekib kontserdil. Suhestudes rahva ning kohaga, aga ka energia meie enda vahel. Meil on olnud palju maagilisi kontserte ning ootame elevusega, et seda taas tunda.”

Bändiliikmed on ka eraldivõetuna põnevad tegelased. Ofer on mänginud didgeridood pea 20 aastat ning olnud osaline mitmetes bändides Iisraeli elektro-akustilises skenes. Lisaks muusikale on ta õpetaja, kes annab India filosoofiat, kultuuri ja keelt ning viib läbi ka reise Indiasse ja selle ümbrusesse. Ortal on mänginud ja ise teinud meditatiivseid instrumente viimased 11 aastat, alustades didgeridooga kui oli 15-aastane. Viimased viis aastat on ta peamiselt keskendunud helitonimängule (Toimetuslik märkus: „heliton” – ingl.k. „handpans” või „pantams”, eesti keeles kasutatakse veel Šveitsi päritolust tulenevalt „hang”. Või „ufo”, arusaadavatel põhjustel – vt. välimust.). Onoganas mängib ta veel parmupilli, palju teisi veel mitmes koosseisus. Nadav on trummar ja produtsent, kes on mänginud suuremates elektroonilistest ettevõtmistes alates 16. elueast. Projektid nagu Madboojah Project, ZO13, Reflections jt. Viimasel ajal esineb ka sooloprojektina omaenda nime all. Trummieripära tuleneb löökriistamängijast isast, instrumente jagus kodus varajasest east saati.

Viimase kolme aasta jooksul on ansambel esinenud paljudel festivalidel, ööklubides ja kontsertpaikades üle Euroopa. 2016. aasta juulis avaldas ansambel albumi nimega “Nayan”, millega tuuritati Euroopas. Onoganal on nende aastate jooksul tekkinud sõbrad üle maailma, kes neile igale kontserdile vankumatult järgnevad.

Lubame muusikalist üllatust, mis teeb sind õnnelikuks, paneb tantsima ja hüppama!Eestis annab bänd kolm kontserti – neljapäeval Von Krahlis, järgnevad ülesastumised Tartu Indiefestil ning Pärnus kultuuriklubis Tempel. Edasi siirdutakse tagasi Euroopasse, kus väiksemate esinemiste kõrval astutakse üles Ungaris festivalil Ozora ning festivalil Fell Saksamaal. “Lähiajal anname välja live-albumi. Stuudioalbum on töös, selle plaanime avaldada järgmisel aastal,” tutvustavad nad kaugemaid plaane.

Iisraeli muusikaskenest ja üldisest muusikamaitsest rääkides on aga mehed kimbatuses. “See on natuke raske küsimus. Iisaeli kultuur on nii võrd mitmekülgne, mistõttu pole võimalik lühidalt kokku võtta. Peavooluna tulevad esimesena pähe kohalikud poplauljad, kel on Lähis-Ida mõjutused, kuid läänelik produktsioon. Teisalt jällegi väga hipilikud artistid dreadlockide ja sellise maailmamuusika tunnetusega või hoopiski rock-hitid, millest hiljem on tehtud elektroonilised remiksid. Muus osas aga pole vist nii lihtne üldistada.”

Esimest korda sai Eesti publik Onogana järgi tantsida 2015. aastal Tallin Music Week raames. „See on meil juba kolmas külaskäik Eestisse. Esimene oli TMW raames, kus mängisime samuti Von Krahlis. See oli meie jaoks võrratu kontsert, mäletame kaunist publikut, piiramatut armastust ja suurt toetust. Oleme väga õnnelikud, et saame taas selles kohas esineda.”

„Onogana on see maagia, mis sünnib meie ja teie vahel, läbi muusika, tantsu ja ülevate tunnete. Tulge kontserdile, et saada osa erilisest kogemusest, mis on midagi enamat kui lihtsalt muusika. Lubame muusikalist üllatust, mis teeb sind õnnelikuks, paneb tantsima ja hüppama!”

Uksed avatakse Von Krahlis kell 20.00. Ansambel Juur alustab kell 21, peale seda viib meid Onogana transsi, kellega vahepeal liitub laval ka Meisterjaan.

Vaata lisaks:
Sündmus @ Rada7.ee
Sündmus @ FB

Veel artikleid