The Stanfields: "Kõik, mis loome ja esitame, põhineb tugevalt rock/roots traditsioonidel"

Kirjutas Ade Piht
26-03-2017


Tallinn Music Week’i raames külastab Eestist esmakordselt AC/DC ja Stan Rogersi sohilapseks nimetatud folk-rocki viljelev The Stanfields. Pea kümme aastat tegutsenud bänd, mis on saanud inspiratsiooni Nirvanast, astub üles juba 30. märtsil Von Krahlis Made in Kanada kontsertõhtul. Küsimustele vastab bändi laulev kitarrist Jon Landry.

Teie biograafia on üpris lühike ja enesekindel, öeldes, et mängite seda, mida tahate. Mis see õigupoolest on, mida te tahate?

Kõik, mida The Stanfields loob ja esitab, põhineb tugevalt rock/roots traditsioonidel. Hoolimata sellest, tahame jätta omale vabaduse tõlgendada erinevaid stiile. Seetõttu ei nimeta me endeid mingi kindla nime järgi, jättes vabaduse kuulajatel otsustada.

Millest tulevad need folgi elemendid? Kas neis on midagi ainuüksi Kanadale omast?

Kanada on riik, mis koosneb paljudest erinevatest rahvustest. Meie osariigil, Nova Scotial on tugevad Šoti-Iiri mõjutused – samas on neid veel rohkem väikestel linnadel, nagu Halifax, kus oleme kõik üles kasvanud. Arvan, et folgi mõjutused meie muusikas pärinevad just nendest traditsioonidest ning paikadest.

Öeldakse, et The Stanfields on AC/DC’i ja Stan Rogersi sohilaps. Mis tunde see teis tekitab?

See, et meid peetakse nende sohilapseks, kõlab veidi põnevalt, ent samas natukene veidralt. Mulle ainuüksi meeldib AC/DC pöörane võimsus, samas võiksin seksistliku jama kõrvale jätta. Samuti on muljetavaldav Stan Rogersi läbinägelikkus ja oskus lugu jutustada, kuid meie bänd ei oleks rahul, kui meid määratletaks samasse gruppi. Me lihtsalt ei suudaks selles kunagi olla samal tasemel kui Stan Rogers! Seega, teeme oma asja.

Olete öelnud, et peamine põhjus teie bändi taga on Nirvana, keda kõik austate. Mis oli Nirvanas nii julgustavat või inspireerivat? Mida bänd teile õpetas?

See on see vaim, mida Nirvana esindas – jõu ja julguse andmine, samas äng, mida esitleti läbi sügavamõtteliste laulusõnade ja tagasiside. Põhimõtteliselt igal minu aastakäigu rokk- ja popmuusikul on Nirvanaga mingisugune seos.

Järgmisel aastal tähistate väikest aastapäeva. Kümme aastat The Stanfieldsi. On teil selleks puhuks erilisi plaane?

Päriselt? Ma soovin, et Sa poleks seda öelnud. Nüüd ma tunnen ennast vanana (naerdes). Äkki me lihtsalt ignoreerime seda!

The Stanfields plaanib selleks aastaks uut albumit. Mida me oodata võiksime? Võtate järjekordse riski, millega panete oma senised austajad proovile?

Ma arvan, et sellest tuleb väga kättesaadav album, ei mingeid riske seekord. Viimased albumid olid mõnedele meie fännidele väljakutseid pakkuvad, seega on meie kavatsused sel korral teha midagi, millest nad loodetavasti The Stanfieldsi ära tunnevad. See album on juba praegu kujunenud päris tõsiseks protestialbumiks. Igaüks võib teha huupi pakkumise, keda ja mida me sihime…

Nova Scotia on meie jaoks üpris eksootiline koht, seega, palun olge meie teejuht. Millised on teised artistid, keda peaksime kindlasti uurima, kui oleme teie neli albumit ära kuulanud?

Nova Scotia on suhteliselt väike ja väga mitmekesine paik, kus muusikat jagub alustades rokist ja hip-hopist ning lõpetades klassikalise ja kantrimuusikaga. Kindlasti uurige bände, nagu The Town Heroes, Dark for Dark, Ria Mae, The Mike Bochoff Band, Walrus, Dick Furnace.

Millised on ootused Tallinn Music Week’i ja Eesti osas? Kas on midagi, mida kindlasti plaanite teha? Lisaks teie intensiivsele live show’le, loomulikult.

Suuri lootusi pole, pigem oleme VÄGA põnevil, et saame tulla Tallinna ning esimest korda Eestit avastada. Mina plaanin minna vaatama Like A Motorcycle’i esinemist kaubanduskeskuses. Usun, et see on elamus, mida kunagi oma lastelastega jagada.

The Stanfields astub Tallinn Music Weeki raames üles Von Krahlis 30. märtsil Made in Kanada kontsertõhtul, kus esinevad lisaks The Mariachi Ghost, Like a Motorcycle ja Def3.

Veel artikleid