Vaimselt rikas Oligarkh

Kirjutas MC STan B
16-01-2017

Eelmise aasta Tallinn Music Weekil üles astunud Peterburi grupp Oligarkh esineb sel laupäeval Tallinnas Intsikurmu Talifestivalil. Ise nad nimetavad oma muusikat rännakuks Vene kollektiivsesse teadvusse ning bändi peamine helilooja, Viktor Volkovitš, rääkis Radaseitsmele bändi eesmärkidest ja taotlustest.

Alustuseks, tutvustage end palun, mida endast kujutab ansambel Oligarkh? Täpsustage ka Oligarkhi tähendust, sest ma eeldan, et keegi teist pole oligarh traditsioonilises tähenduses.
Oligarkh – noor ja ambitsioonikas grupp Peterburist, kelle eesmärgiks on vene kultuuri tõlgendamine läbi moodsate video- ja muusikavormide. Oligarh, meie mõistes, on olla vaimselt rikas. See on meie suundumus.

Kust tuli mõte segada erinevaid slaavi kultuuri elemente nagu õigeusklikke palveid, folkmuusikat elektroonilise muusikaga? Või oli see lihtsalt lihtne viis eristuda teistest Vene bändidest?
Me üritame end leida, mõista, kes me oleme ning meie muusika on maksimaalselt aus vastus sellele küsimusele. Me oleme erinevate maailmakultuuride segunemise tulemus, aga kodumaine kultuur, iseenesest mõistetavalt, avaldab meile rohkem mõju ja on meie vundamendiks. Samuti tahame ta viia uuele tasemele, segada uut ja vana sellises mastaabis, mis on kooskõlas meie iseloomu ja temperamendiga. Lihtsad meetodid meid ei huvita, sest tõeline kunstitegu on pikk, keeruline ja kallis.

Meenus, et lisaks teile, on viimasel ajal tekkinud veel paar bändi, kes mängivad slaavi kultuuri elementidega: Little Big Venemaalt (kes näitavad Vene kultuuri läbi väga kõvera prisma) ja black metal bänd Batyushka Poolast. Kas see on Venemaal praegu trendikas, lisada muusikasse midagi kodumaist ja mitte jäljendada üks-ühele Läänest tulevaid stiile?
Venemaa alles alustab oma tulekut maailma areenile, vähemalt nii tundub. Teisest küljest, te nimetasite kaht bändi, lisaks meie omale, kes on sellise liikumise pioneerideks, kes projitseerivad oma kultuuri mingit kindlat aspekti. Selline algus on äge. Eriti see, et see on ka mujal maailmas tähelepanu pälvinud. Vaatame, mis edasi saab.

Avastasin, et olite viimasel albumil kasutanud ka paari sämplit maailmakuulsatest teostest. Näiteks, üks kooriosa „Vürst Igorist” (mida sämpeldas 90ndatel ka Warren G) ja Ukraina helilooja Mikola Leontovitši „Štšedrikki” (mida maailmas tuntakse „Carol of the Bellsi” nime all ja mis kõlab paljudes jõulureklaamides). Kas tahtsite sellega meelde tuletada kuulajatele, kust need kuulsad teosed pärit on?
Jah, need on ägedad teosed, ma väga armastan neid ja ei saanud neid kasutamata jätta.

Ühes artiklis kirjutati teie kohta, et „on harvad juhused, kus usk ja popmuusika omavahel segunevad”. Ma lisaksin omalt poolt, et väga harva segunevad hästi. Kas Venemaal õigeusklikud huvigrupid teile viltu ei vaata? Kahtlustan, et mõnes kirikus teil live’i naljalt ei lubata teha või ma eksin?
Ootame huviga, et mõni kirik meid esinema kutsuks. Kui vaja, valmistame ka spetsprogrammi ette. Tuleks äge.

Te ei esine välismaal esmakordselt. Kuidas arvate, kas mida kaugemale Venemaast, seda eksootilistematena te publikule tundute? Ma eeldan, et santiagolastele palju rohkem, kui näiteks Eesti või Poola publikule.
On olnud, et meie esinemise alguses, läheb kohaletulnutel aega, et teadvustada endale, mis laval toimub, kuid kohe pärast ühte-kahte lugu hakkavad tantsima, on täiega teemas ja rändavad koos meiega mööda vene kultuuriruumi teadvust. Ma ise armastan väga teistesse riikidesse reisida. Igal riigil on oma eripära, kuid samal ajal oleme kõik vennad-õed, lihtsalt elame teineteisest kaugel.

Eelmisel aastal esinesite te lisaks Tallinn Music Weekile ka Womex Spainil, Ment Ljubljanal, Waves Viennal. Palju te kasu ja kogemusi showcase festivalidelt saite?
Me reisisime mööda festivale rohkem kui kuu aega, tegime ka sellest filmi, kus on näha mitmeid momente, mis andsid kogemusi mitmeski teises valdkonnas, mis muusikat ei puuduta. Üleüldse, reisida mööda festivale on äge. Me loodame, et meid kutsutakse tagasi, sest paljudele meeldis meie show ja meile meeldib väga esineda.

Kirjutasite Facebookis, et tuuri ajal kavaldasite paar korda üle kohaliku seadusandluse. Täpustage, kuidas te seda tegite? Ärge muretsege, ma kellelegi ei kitu.
Vaadake filmi, seal kõik olemas. Või noh, peaaegu kõik.

Esinete laupäeval Intsikurmu talifestivalil. Mida võib publik teie esinemisest oodata?
Me esitame oma uut kava, mis on palju eredam ja tänasel päeval aktuaalsem. Kirjutasime ka mõned uued lood, hetkel lõpetame neist kahte, väga tahaks neid laupäeval Tallinnas esitada.

Traditsiooniliste küsimuste aeg: mida te viimasel ajal kuulanud olete?
Vsigme, SuperSonyc, Мiha Archanga, Aphex Twin, Cvpellv, Getter, Tangerine Dream.

Lemmik rada 7?
Σcanicool – Обезьяна-Классика feat. @Kotzibrown

Veel artikleid