Saage tuttavaks: Noortebänd 2016 finalist – Fuqtual

Kirjutas Ivo Kiviorg
25-10-2016

Foto: Kristi Heil Photography
Noortebänd 2016 finaal toimub juba sel reedel, 28. oktoobril Kinos Sõprus. Finaalgala avab Rasmus Rändvee tuliuue singli maailma esmaesitlusega. Finalistidele lisaks jagavad õhtule peotäitega vürtsi Noortebänd 2015 võitja Abandoned Elysium ning Stage Europe Network kuue riigi ühine eriprojekt. Üheks eelvoorude sõela läbinud finalistiks on Viljandist pärit power-duo Fuqtual. Vennad Ako ja Markus Lehemets kalduvad raskema muusika poole ning on oma helipildi üles ehitanud trummidele, bassile ja vokaalile. Küsimustele vastamise raskuse võttis oma õlule vanem vend Markus.

Alustuseks taust – saan aru, et olete Lennukitehase kasvandikud, sealsest proovikast pärit? Mida bändi nimi tähendab? Eeldan, et käite Viljandis koolis – kus õpite ja mis muud lisaks bänditegemisele teete?
Teeme tõesti Lennukitehase bändikas proovi. Ako õpib Viljandi Paalalinna Koolis ja mina Viljandi Täiskasvanute Gümnaasiumis. Ako tegeleb video ja fotograafiaga. Mina mängin tennist, korraldan üritusi ja mängin ka teises bändis. Bändi nime tähendus tuleb igal ühel ise mõelda, sest meie seda ei tea.

Millises teises bändis mängid?
Bänd, milles mängin, on algses seisus rockbänd, millest kuskil veel kuulda pole ja rohkem väga pole hetkel sellest ka rääkida.

Ürituste korraldamine kõlab väga glamuurselt, milliseid üritusi täpsemalt?
Põhiasi, mida korraldan, on taaselustatud Tehaserock, mis toimus üle nelja aasta selle aasta augustis ja samuti teen ka Rockiklubi Tehas osasid üritusi.

Bass ja trumm – kas see oli teadlikult rihitud valik või pooleldi kokkusattumus, et parajasti sellised instrumendid ja oskused olid käepärast? Kuidas see valik sündis?
Eelnevalt mängisime koos teises bändis, see aga läks laiali, sest tahtsime karmimat muusikat teha ja sealt tuli ka idee kahekesi teha. Meie isa andis samuti nõu, et võiksime kahekesi koos teha bändi.

Mõjutuste nimekiri on teil väga põnev. Talbot, Abolishment Of Hate, Mastery, Revolver, Motörhead, Royal Blood, Redneck Rampage, PWA, Nirvana, Foo Fighters, Ziggy Wild, Pedigree, Lamb Of God, Slipknot, Loits, Kosmikud. Talbot on ilmselgelt arusaadav. Siis on ilmselt natuke tuttavaid, Noortebändi ja skenekontakte. Vähemalt kaks bändi aga tekitavad küsimusi – kuidas on siin PWA ja kuidas on siin Kosmikud?
PWA ja Kosmikute muusika on mõjutajateks just selle pärast, et nende lugudel on sisu. Lihtne!

PWA sisu on väga tugeva joonega teatavasti, kust sellised vaated pärinevad ja kas on mingit erilist põhjust nende eest seista?
PWA muusika on lihtsalt sisuga, mis meeldib mulle isiklikult. Mul ei ole otseselt mingeid veendumisi ja vaateid, aga austan seda, mida teevad ja millest lood räägivad.

Teie videolugu "Elulootus" on päris eeskujulik sooritus. Kiidan heaks. Video all on kirjas, et salvestus, mix ja master on tehtud Siim Tõnissoni poolt. Samas kõlab see oluliselt erinevalt sellest, mis Soundcloudis on ja video all on veel tänunimekirjas paras ports tuttavaid nimesid. Kust see vahe tuleb? Millist rolli need tegelased mängisid?
Soundcloudis ja Youtubes on sama mix ja master, ei ole muutusi. Lugu on salvestatud Bändilaboris, kus aitasid video all nimetatud mehed – Taavi Paomets, Kostja Tsõbulevski, Kristjan Kaasik, Ahto Abner – meil seda lugu just selliseks teha, et see kõlaks kõige paremini.

Samuti pole paha idee täiesti ausa sohina kasutada lüürikana luuleklassikat. Kuidas selle kavaluseni jõudsite?
Luuleklassikat hakkasime kasutama sellepärast, et see seisab niisama ja seda keegi eriti ei kasuta enam. Enamus on ju praegu täiesti vabalt kättesaadav.

Veidi Viljandile ka reklaami palun. Mida teha Viljandis? Lennukitehasele täna seal alternatiivi pole? Just vastavas skenes pean silmas. Folki leiab muidugi Pärimusmuusika Aidast, jazzi Jasmist, hiphoppi ja biiti pakub Cheers, päris paduklubi koht Club Red… midagi veel?
Nüüd tekkis Viljandi Lennukitehasesse Rokiklubi Tehas, kus on võimalik käia igakuiselt rokikontsertidel (5. novembril esineme seal Horricane’i ja Emeraldiga). Nooremaid kohtab tihti noortekeskuses ja samas majas asuvas skatepargis.

Viimasena radaseitsme klassikaküsimus – palun mõlemalt lemmik seitsmes lugu (ükskõik, milliselt artistilt, aga albumi 7. lugu)?
Ako lemmik seitsmes lugu Blink-182’e albumilt "California" on "No Future".
Markuse hetke lemmik on The Boondocks’i albumilt "Thriller" lugu "Big Black Heart".

Veel artikleid