Mike Wall: Mida paljud võivad nimetada kõledaks või süngeks, on minu jaoks lilleline

Kirjutas Märt Niidassoo
05-10-2016


7. oktoobril tähistab üritustesari MÜRK Tallinnas Punases Majas oma 4. sünnipäeva. Lisaks residentidele ja teistele kodustele DJ’dele astub peaesinejana üles Saksamaalt pärit techno-muusika produtsent Mike Wall.

Mike Wall alustas elektroonilise muusikaga eksperimenteerimist 90ndatel ja tegi oma esimesed avalikud setid Ida-Saksamaal. Hoo sai ta sisse aga lõpuks aastal 2005, kui andis plaadi välja leibeli Modulat alt ning sai mängima legendaarsele Melt! Festivalile. 2006 ilmus tema debüütvinüül Londoni minimal leibeli Safari Electronique alt ning sealt edasi läks juba ladusalt – reliisid leibelite alt nagu smallroom music, Hidden Recordings ning Sleaze. Omaenda Wall Music/Wall Music Limited loomisega astus ta sammu sõltumatuse poole ning hakkas juba ise toetama tundmatumaid artiste ja leibeleid.

Tänapäeval saab igaüks olla DJ või produtsent. Mis on sellises olukorras muusikamaailmas läbilöömise saladuseks?

Tegelikult polegi mingisugust saladust. Sa pead olema tugev ja tegema seda, mille suhtes oled kirglik – muusika ja elu nautimine. DJ ja produtsendi tiitel ei tähenda veel seda, et oled artist. Parimate lugude mängimine tantsupõrandal on kõige tähtsam asi, et olla hea DJ. See tähendab, et sa ei mängi ühtegi hitti, vaid ainult plaatide B-pooli, mis muutuvad hitiks, kui need sinu valikus kõlavad. Lõpuks oleme ju kõik meelelahutajad… ha ha.

Elektrooniline muusika on mitmel pool asendamas bände. Miks eelistavad inimesed ühte teisele?

Seda soosib ka muusikatööstus. Tantsimine ja lõbutsemine on meie põhivajadused ja need peaksid olema taskukohased. Kontserdid maksavad palju raha ja need kestavad enamjaolt 2-4 tundi. Sellistel kontsertidel käid sa ehk kord kuus. Niisama tantsima ja ennast vabalt tundma minna on tunduvalt lihtsam.

Viimastel aastatel on techno-muusikas populaarseks saanud "Berliini kõla". Millest see tingitud on?

Ajal, mil lendamine on odavam kui rongiga sõitmine, tulevad paljud turistid Berliini. See on suurlinn. Meie klubid on tihti avatud 24 tundi. See tähendab vabadust, mis jätab külalistele unustamatu mulje. Sellega ongi Berliin ennast kehtestanud techno linnana ja mõjutanud ka vastava muusika kõla.

Erinevate muusikastiilide populaarsus muutub pidevalt. Milline on järgmine hitt-stiil?

Ahaa… hea küsimus. Minu jaoks ei muutu see kunagi – techno on elustiil. Seega ei oskagi ma täpset vastust anda. Techno polnud surnud ja ei sure ka tulevikus. Äkki ongi järgmiseks hitt-stiiliks taaskord techno.

Kas teile meeldib rohkem esineda suurtel üritustel või intiimsematel kogunemistel? Miks?

Neid on raske võrrelda. Väiksemad üritused on tavaliselt isiklikumad ning neid korraldavad tihti kirglikud seltskonnad. Sellistel sündmustel luuakse palju sõprussuhteid. Suured üritused on head enda promomiseks, kuna jõuad seal paljude inimesteni. Seal mängivad muusika ja kirg väiksemat rolli. Suurem pole alati parem, aga mõlemat sorti üritused on lõbusad.

Kas te räägiksite meile mõne naljaka või huvitava seiga oma esinemiselt, mis ei unune kunagi?

Oli üks õhtu, kus peo korraldajad soovisid luua "Berliinilikku meeleolu". Nad lasid rahvasse padjast puhuriga linnusulgi. Terve ööklubi oli sulgi täis ja inimesed nägid välja nagu kanad. Kuna osad suled lendasid suitsuandurisse, hakkas tööle tuletõrjealarm. Sellepärast evakueeriti kõik külalised ja see, kuidas kogu "kanapere" tänaval seisis, oli väga naljakas.

Kuidas sa muusika loomisega alustasid?

See oli arvatavasti 1999. aastal, kui aitasin ühel tuttaval kolida. Tal oli väga palju masinaid ning ma küsisin: "Mida sa kõige sellega teed?". Ta selgitas mulle kõik väga kannatlikult lahti, kuigi see põhjustas palju peavalu.

Kuidas te valite, millist laulu oma plaadifirma alt välja lasta ja millist mitte?

Hmm… raske öelda. Lõpuks peab see lihtsalt meie plaadifirmasse sobima. Ma võin öelda, mis mulle meeldib ja mis mitte, aga üldist kuldset reeglit pole. Kas sa tead seda tunnet, kui üks lugu paneb sind liigutama või lööb su jalust maha? Seda tunnet me otsimegi.

Mis teeb loost hiti?

Sellele küsimusele vastab igaüks erinevalt, sest maitsed varieeruvad. Mõnikord teeb loost hiti sisutihe ülesehitus, teinekord peidetud helid. Raske on selgitada, mis toimib.

Te olete ka mutter Suicide Clubi masinas. Kuidas te sinna sattusite?

Ma olen Suicide’i resident olnud 7 aastat. Ma mängisin isegi uue asukoha avamisel. Aasta tagasi alustasin tööd kontoris ja umbes 5 kuud olen tegelenud ka artistide Suicide Circusesse broneerimisega. Me oleme võimas meeskond ja see on palju lõbusam, kui saan nendega koos plaate mängida ning töötada. Samuti on hea kutsuda üht klubi koduks.

Teie viimane väljalase "Hide & Seek" sisaldab tantsupõranda jaoks sobivaid lugusid, mida saadavad tumedad kõlad. Kuidas te selliste lugude jaoks inspiratsiooni ammutate?

Ma produtseerin väga palju reisides, kui mul on palju aega mõelda. Siis kerkivad peamised ideed. Terve lugu pole mul kunagi enne peas valmis, vaid kõik loksub paika loomise käigus. Ma tunnen ennast selles muusikastiilis väga mugavalt. Mida paljud võivad nimetada kõledaks või süngeks, on minu jaoks lilleline.

Kas eelistate muusika loomisel kasutada riistvara või digitaalset keskkonda?

Kuna ma produtseerin peamiselt reisides, kasutan enamjaolt produtseerimiseks tarkvara. Kodus olles vahetan mõned helid analoogsete vastu välja, kasutades selleks riistvara. Tervislik kooslus mõlema vahel on minu jaoks parim lahendus.

Kas teil on järgmise albumi jaoks ka midagi uut välja mõeldud, mida saaksite meile paljastada?

Ma olen uue albumi kallal töötanud 9 kuud ja valmis saanud umbes 14 lugu, kuid väljalaskmise kuupäeva pole kindlaks määratud. Raske on otsustada, milline lugu sobib uue albumi peale, seega teen neid juurde, saamaks paremat ülevaadet ja valikut.
Tulemas on ainult täiskasvanutele mõeldud (väike nali), monotoonsem ja puhtalt klubidele orienteeritud album.

Hoia kõrv peal ka Wall Music reliisidel SoundCloudis:
https://soundcloud.com/wallbrother/

Kontrolli pidu radaseitsme ürituste kalendris: 07-10-2016 MÜRK 4 YEARS CELEBRATION
Märgi end osalejaks FBs: MÜRK 4Y feat. MIKE WALL (Sci+Tec, Wall Music, Suicide / DE)

Veel artikleid