Spot on Denmark: Asbjørn tantsib hoolimata südamevalust

Kirjutas Mads Emil Dalsgaard
31-03-2016


Meil oli võimalus vahetult enne tema tänast õhtust esinemist Skype’i kaudu lobiseda Taani artisti, Asbjørniga, kes on end tituleerinud kui „pop-imelaps järeleandmatu tungiga tantsida“. Asbjørn esineb täna kell 22 Spot on Denmark showcase’il Von Krahlis.

Näen, et kolisid Aarhusist Berliini, miks nii?
Berliin on väga kiire elutempoga linn. Ma vajan enda ellu metsa ja ookeani, kuid ma tõesti armastan seda linna. Sellest ajast, kui väljastasin oma esimese singli, olen palju Saksamaal esinenud ja kodus Taanis olin veidi rahutu. Kõik oli etteaimatav. Tehes Taanis imelikku popmuusikat ei ole kõige lihtsam tee, sest põhivoolus valitsevad kitsa silmaringiga kommertsjõud, nii et paljud loomeinimesed peavad tegema valiku raha tegemise või kunsti vahel, millest on kahju. Ma ei tahtnud alluda taolisele mõttemaailmale, niisiis kolisin 2014. aastal ära. Vapustav on Berliini-taolise kultuuride sulatusahju juures see, et kõik subkultuurid elavad oma elu ja loovad mitmekesisuse, mis on mõjutatud nii noortest kui popkultuurist.

Kujutan ette. On see su jaoks esimene kord Tallinna külastada või oled varemgi käinud?
Pole kunagi siin käinud, kuid olen kuulnud palju head sõbrannalt Sofie Viemoselt, kes mängis siin eelmisel aastal oma bändiga Lowly. Kujutan ette, et TMW on veidi nagu SPOT Festival ning sel juhul olen kindel, et jään TMW’ga rahule. Teen kahe päeva jooksul kolm live’i, ühe teleesinemise ja siis otse Oslosse järgmisele kontserdile. Emmakem kaost.

Aga see nimetatud imelik popmuusika. Mis see on?
See on, noh, kõik, mis ei paita kõrva. Ma teen ka palju asju, mis paitavad kõrva, aga see ei sobi hetkel maistream turgudele. Ma olen liigselt kiindunud kaosesse ja inimlikkusesse. Popmuusika on vapustav ala, sest see koondab paljusid inimesi, kuid sa artistina vastutad ka selle eest, et koguda neid selle ümber, mis on oluline. Asjad, mis on olulised, kipuvadki olema kaootilised ja mitmekihilised.

Sa ütled, et su muusikal on võim inimesi koondada. Mis on kõige ägedam, kui esined kohas, kus varem seda teinud pole?
Kui ma näen inimesi reageerimas oma kehade JA meeltega. See on oluline aspekt mu tegemiste juures. Muusika kipub valla päästma selgeid emotsioone, kuid on äärmiselt huvitav vaadata, kui keha ja vaim vastuollu lähevad. Näiteks südamevalus tantsimine.

Kuidas sa seda saavutad?
Ma lasen end vabaks. Lasen lahti eneseteadvusest. Live situatsioonis pead andma midagi endast ja looma publikuga unikaalse hetke, mis eeldab, et mõlemad pooled on teineteise suhtes avatud.

Kas see on midagi, mida inimesed võivad sult homme oodata?
Tahaks loota. Samuti, et suudan saavutada zen’i enne lavale minekut. Sellistel showcase’idel võivad lavavahetused olla väga intensiivsed. Aga nii kui muusika kõlab, pole midagi muud teha, kui vabaks lasta.

Tänud, et leidsid aega lobiseda. Näeme neljapäeval!
Rõõm on minupoolne. Kohtume hulluses.

Asbjørn astub üles täna, neljapäeval, 31. märtsil kell 22.00, Tallinn Music Weeki SPOT on Denmark peol, mis esitleb viit Taani artisti ja toimub Von Krahlis.

Veel artikleid