Spot on Denmark: Heimatt, moodne ja rokilik indie-pop-folk

Kirjutas Mads Emil Dalsgaard
30-03-2016


Meil oli võimalus haarata sabast Taani indie-pop-folk bändi Heimatt lauljal Magnus Grilstadil ning pidada temaga kiire skaibivestlus Heimatti ja Tallinn Music Weeki teemadel, enne kui TMW oma täishoo sisse saab.

Te just lõpetasite oma Saksamaa tuuri, kuidas see läks?

Oo, see oli kohutavalt lõbus. Kuna see oli meie esimene rahvusvaheline tuur, siis ega me ei teadnud, mida oodata, kuid see oli superäge. Meil oli isegi paar kontserti välja müüdud. Ma arvan, et see on alati mingil moel teistsugune, kui mängid kodust kaugemal. Kui meil on esinemine Kopenhaagenis või Aarhusis, siis me teame täpselt, mida oodata, aga kui sa mängid kuskil täiesti uues kohas, siis see toob alati kaasa üllatusi.

Kas see on teie esimene kord Tallinnasse tulla või olete siin olnud ka varem?

See on mu esimene reis Tallinna, kuid ma olen kuulnud sellest ainult head ja ma ootan eelseisvat reisi põnevusega. Kahjuks oleme me kohapeal ainult ühe päeva, aga me kavatseme seda täiel rinnal nautida.

Milline oleks perfektne publik, kellele te tahaksite mängida?

Meie sorti muusika puhul on see kahtlemata publik, kes on avatud, vastuvõtlik ja valmis pidutsema. Mitte väga reserveeritud, vaid valmis kaasa hüplema ja plaksutama. Ma arvan, et meie muusika pigem ongi vähem folgilik ja rohkem pidutsemist.

Ütlesid, et te ei ole niiväga „folgilikud”. Kuidas sa kirjeldaksid Heimatti muusikat?

Meil on küll juures silt indie-pop-folk, kuid ma ise arvan, et me olema aegajalt pigem rokilikud. Eriti kui me esineme. Me katsetame pidevalt uute asjadega.

Teid kirjeldati Gaffas, mis on Taani suurim muusikaajakiri, kui „moekas indie-folk”. Mis sa arvad, millest tuli neil selline määratlus?

Teine Taani muusikaajakiri, mille nimi on Undertoner, ütles samuti midagi sarnast siis, kui meid oli välja kuulutatud Roskilde esinejatena, kuid me ei olnud jõudnud isegi albumit veel välja anda. Undertoner ilmselt nägi meie pressifotot, andis meile 2 tärni ja teatas umbes midagi stiilis „oh, kenad poisid, riides kui hipsterid”. Sellest määratlusest Gaffa vist kinni haaraski. Aga me teeme seda, mida meile meeldib teha ja oleme lihtsalt need, kes me oleme. Ilmselt indie-pop-folgi suur laine on oma aja ära elanud ja ei ole enam nii kohutavalt populaarne ning nad vist mõtlevad, et me üritame matkida seda, mis oli popp viis aastat tagasi, kuid me pigem ikkagi ajame oma rida.

Mis teid Eestisse tuleku puhul eriti elevusse ajab?

Me väga ootame seda, et festivali näha. Me sõbrad, kes on varem seal käinud, on seda ainult kiitnud ja me otse loomulikult juba väga ootame sealset esinemist.

Ma usun, et teil on kõige pikem albumi pealkiri, mida ma eal näinud olen – „With You I Will Dance All the Way Through the Night. I Will Tie Your Hands and Go Blind. If You Just Let Me”. Kes selle idee peale tuli?

Hahaha, ma tõesti ei tea, kust see täpselt tuli. Meil oli tegelikult parajasti käsil arutlus loo nimede teemal ja me ei jõudnud kuidagi mingi otsuseni. Teemaks oli pigem tegelikult albumi avalugu “With You I Will Dance”, mis peaks andma kätte võtme terve albumi meeleoluks. See lugu on melanhoolne, kuid samas lõbus ja tempokas. See lõpuks välja kujunenud pikk albuminimi peaks samamoodi edasi andma peovaibi, koos väikese melanhoolialisandiga.

Ütle mulle lõpetuseks midagi Heimatti kohta, mida sa ei tahaks, et keegi Taanis teaks (luban, et kõik küsimused ja vastused avaldatakse ainult eesti keeles).

Hahaha, no okei, ma ei usu, et see on just asi, mida ma iga hinna eest taanlaste eest varjata tahaks, aga meid on väga tugevalt inspireerinud Ewert and the Two Dragons. Ma kujutan ette, et see on midagi, mida vähemalt eestlastel on rõõm kuulda!

Heimatt astub üles neljapäeval, 31. märtsil kell 20.00, Tallinn Music Weeki SPOT on Denmark peol, mis esitleb viit Taani artisti ja toimub Von Krahlis.

Veel artikleid