Rada7.ee esitleb: The Hearing, "Anna endast kõik, mis sul anda on!"

Kirjutas Evert Palmets
28-03-2016

Noor multi-instrumentalist Ringa Manner on oma muusikukarjääri jooksul laulnud või pilli mänginud rohkem kui kolmekümnes erinevas kollektiivis ja ega praegugi ei istu ta käed rüpes. Nimelt The Hearing sai Soomes tänu olulisele Femma-muusikagaala peavõidule erilise tähelepanu osaliseks ja lähitulevik on sel tütarlapsel nüüd esinemistega sisustatud. Lisaks SPOT festivalile Taanis, esinemistele Norras, Rootsis ja mõistagi ka kodumaal Soomes, näeme teda ka meie oma koduse Tallinna muusikanädala esinejate nimistus. 1. aprillil esineb The Hearing Tallinn Music Weeki Rada7.ee esitluskontserdil klubis Sinilind.
Ringa Sofi Manner ehk The HearingRinga Sofi Manner ehk The Hearing
Räägi mulle Femma-Femma muusikaauhinna võidust, kuidas see The Hearingu käekäiku muudab?

Artistina tunnen muret ja õnne korraga Femma peavõidu üle, loksun praegu paljude tähelepanu keskmes. Tegelikult ei jõua ma hoopis ära oodata oma teise albumi "Adrian" ilmumist, et kõik need inimesed seda lõpuks kuuleksid. Ootan huviga publikumi reageeringut ja tagasisidet. Samuti ootan väga aprilli, kevadisi ülesastumisi nii Tallinn Music Weekil, SPOT festivalil Taanis ning kontserte Göteborgis ja Oslos. Hetkel ma lihtsalt vaatan lumehelveste langemist oma Helsingi kodu aknalauale ja ka see teeb mind veidi murelikuks, kuid ka rahulikuks. Loodan, et kevad on selleks ajaks lähemale jõudnud kui saabun armsasse Tallinna!

Kuhu sa kuulud Soome muusikaelus? Mis on Helsingis resideerumise plussideks?

Sellistele küsimustele on raske vastata, kui rääkida oma muusikast. Kümme aastat tagasi alustasin tüdrukutebändis nimega Pintandwefall ja oma praegused muusikaga seotud tutvused võlgnengi ma suures osas Pintandfalliga seotud perioodile, sealt algas mu muusikaga seotud elu. Tol ajal käisin Vaskivuori Muusikakeskkoolis Vantaas ja seal kohtasin paljusid inimesi, kes teevad muusikat Soomes ka tänapäeval. Näiteks Jesse ning ka Wedding Crashers on pärit samast koolist. Aastate jooksul olen koos mänginud või laulnud üle kolmekümne ansambliga, seega ei saa ma tõesti panna ennast mingile kindlale positsioonile Soome muusikaelus. Turus asuv plaadifirma Solina Records on hetkel peamine, mille ümber mu projektid keerlevad. The Hearing, Cityman, ROOXX, Solano + Profettes on kõik selle plaadifirma lepinguga seotud.
Helsingis toimub ka palju asju, küllap isegi oled sattunud mõnele kontserdile? Minu lemmikud on Kuudes Linjas, Tavastias ja Kaikus toimuvad sündmused. Nüüd pakub lisaks neile alternatiivi ka baar Loose ja korraldab nii mõndagi huvitavat – hoidke silm peal. Kuna ma olen tuuritamisega praegu väga hõivatud, siis pole mul päris head ülevaadet Helsingis toimuvast. Parem võibolla ongi mitte teada, millest kõigest ma ilma jään, hehe.

Sinu muusikavideod on väga erilised. "George As A Boy" on näiteks üks mu lemmik. Kuidas sul selle visuaalse poolega niimoodi vedanud on?

"George As A Boy" autor Teemu Niukkanen ja ka Heta Saukkonen, kes ka mu teised videod (‘Swallow‘, ‘Backwards‘, ‘Everyday‘) on valmis meisterdanud, osutusid mõlemad absoluutseteks geeniusteks. Millelegi muule ma oma õnne ei võlgne. Olen andekatele Teemule ja Hetale väga-väga tänulik muusikavideote eest.

Millised planeeritud eesmärgid kavatsed Tallinn Music Weekil täita? Kuidas leiad üles õiged delegaadid?

Ma püüan olla nii helilooja, muusiku, esitajana kui ka isikuna nii hea kui saan. Ja lihtsalt loodan, et uudis liigub inimesteni, kellele meeldib see minulik tujukas-elektrooniline popilikke helimaastikke ja harmoonilist vokaali täis muusika. Püüan lasta muusikal rääkida enda eest. Minu manager Esa Tontti ja booking agent Mattias Albinsson on mul samuti meeskonnana abiks kaasas ja annavad endast parima.

Sa esinesid Eurosonic Noorderslag 2015. aasta festivalil, kuidas Eurosonicul esinemine su muusikukarjääri mõjutas?

Tänu Eurosonicul esinemisele sain kirja küll paar head esinemist ka mujal Euroopas, aga see mu karjääri nö. kavandatud mustrit niiväga ei mõjutanud. Ma loodan, et asjad liiguvad sujuvalt samas suunas: oluline on anda hea kontsert, tänu millele tekiks uusi esinemisevõimalusi ja uusi kuulajaid.

Mida me näeme ja kuuleme Tallinn Music Weeki Rada7 peol? Mis sinuga 1. aprillil kaasa rändab, kas mõni üllatus on ka etteastel plaanis?

Näed mind The Hearinguna kõikide instrumentide ja looperitega üksi laval toimetamas, nagu ikka. Plaanis on vanemate lugude sekka poetada mõned värskemad lood uuelt albumilt "Adrian" ja ehk isegi ka üks kaver.

Kuidas sa treenid oma lauluhäält? Kas oled oma muusikuanded pärinud?

Ma laulan väga palju, mingeid muid erilisi nippe mul kahjuks pole. Kooli ajal tegelesin ka koorilauluga. Olin esimene sopran, mis tähendab kõrgeimt võimalikku helilevelit koorilaulus. Aga nüüd tunnen ma, et mu sopran on hakanud justkui tuhmuma – mis on samuti okei, sest minu praegune madal ja omamoodi kõlav tenor on rohkem lõdvestunud, pehmem ja avatud kui kunagi varem. Mul on ka üks vanatädi, kes on tuntud Soome šlaagrilaulja, Eila Pienimäki. Kogu mu perekond on tegelikult musikaalse taustaga, kuid kõik tegelevad siiski mõne muu elukutsega.

Millised on sinu soovitused noortele muusikutele, kes on just alustanud oma muusikukarjääri?

Sa lihtsalt alusta oma bändiga ja tee seda nii kaua kui soovid! See on minu number üks soovitus. Ära lase ennast ära hirmutada ei tehnoloogial ega kontsertidel, vaid hoopis anna endast kõik, mis sul anda on! Kirjuta laule, lihtsalt mängi inimeste ees. Või jaga oma lugusid, kui esinemised ei ole sinu jaoks.
Kui asjad langevad sobivalt kokku, siis avastad ka sina varsti, et sul on mõni sõber, kes on alati soovinud mõne muusikavideo teha. Istugi siis temaga maha nagu mina, jooge ära paar õlut ja seejärel hakake koos sinu muusikale videoid tegema. Töötab!

Milline on su lemmik seitsmes rada?

Beach House "Wildflower", albumilt "Depression Cherry".

The Hearing astub üles Tallinn Music Weeki Linnalava programmis 1. aprillil kell 15.30 Nordic Forumis ja TMW Rada7.ee esitluspeol klubis Sinilind kell 00.30.

Veel artikleid