Body Machine Body 2015 esinejate ülevaade

Kirjutas ivo
27-10-2015


Festival Body Machine Body on peale aastast pausi tagasi – 7. novembril pakutakse Kultuuriklubis Kelm põnevat valikut teemakohaseid artiste. Seekord on fookuses lähiümbruse tegijad – lisaks Eestile on külalised Lätist, Leedust ja Soomest. Varasemate kordade kuraatoritöö on olnud maitsekas – on olnud rahulolevaid külastajaid, aga ka neid, kes veel mitu aastat hiljemgi mõne artisti mahamagamist kurdavad. Skenestaarides kiiremaks orienteerumiseks palusin festivalikorraldajal Anders Meltsil endal ausalt üles tunnistada, kes ja miks sel korral esinevad.


Hezzel

“Läti mürakunst on teada-tuntud ja väljapeetud. Ma imestan, miks nad ise üldse väljaspoolt Lätti oma üritustele artiste kutsuvad, sest ausalt ka, nende oma skene on nii tugev ja annab silmad ette enamusele, mida nad sisse toovad. Meil omakorda on aga au neid alati meie maale esinema kutsuda. Sedapuhku on siis kord Hezzeli käes. Mees, kes esineb laval erilise entusiasmi ja südamest tuleva siirusega. Endal suu kõrvuni ja käed tööd täis, litib sellist vaimukat müra ja murtud rütme, et kui mingil põhjusel peaks kuulaja ülituim olema ja ei kisu tantsule, siis on Hezzeli esinemine juba ainuüksi vaatamistki väärt. Mõtled küll, mida see üks mees seal puldis ikka teha saab, aga saab räigelt hästi. Olen ise vaid korra teda Riias esinemas näinud ja no see oli väga väga ere. Ime pole, et lege Saksa noise’i leibel Hands Productions ta kärmelt enda koju kutsus. Häid näiteid tema salvestustest on kamaluga, aga olgu siin jutu juures siis üks stiilipuhas näide nimega "Farsh Noise".”


Bodykomplex

“Kui teemaks on Body Machine Body, siis on peaaegu et võimatu mööda minna puhtast vanakooli EBM’ist. Old-school electronic body music ei ole see träna saundidega kraam, mida paljud stiilivõõrad inimesed selleks peavad. See on toores minimalistlik muskel. See on oma olemuselt umbes nagu seahevi karvase jaoks. Lisaks korralikule energialaksule kuulub pea alati asja juurde huumor, paljad ülakehad, alkohol ja saun. Nagu haamer ja naelad, nagu tehas ja tavott. Nagu tavott ja paljad kehad…. või see oli juba. Bodykomplex Põhja-Soomest esindab seda töölisklassi seekord. Üks kruvi Rovaniemist ja teine Oulust. Debüütplaat "Karma" ilmus just sekund tagasi Itaalias ja vaatamata sellele, et album on soomekeelne, on juba hetkega saanud väga sooja vastuvõtu. Heaks näiteks nende loomingust on "Eron tuska".”


OBŠRR

“Satun ikka ise tänu nende headele festaritele aeg-ajalt Leetu ning aitab naljast. Neil on sama pikk tee siia tulla ju. Obšrr mängis just sel aastal Ménuo Juodaragisel sealmail ja no jõhkralt äge ja omapärane live oli. Selline põksuv ja astuv ja krudisev ja ebanormaalne ning siis äkki juba õõtsudki samas rütmis ja tüüp võtab mikri ning kukub veel peale ka laulma. Natuke nagu noise, natuke nagu miski dark-hop/dub varajase Scorni moodi. Ilus ja kõver korraga. Leedukeel nagu täpiks iil. Raske on iseloomustamaks ta loomingut üht lugu esile tuua, aga no ma katsun. "Lopšiné", see on lugu, mille uus versioon ilmus mullu, aga legend räägib, et härra lõi selle lapsena umbes 21 aastat tagasi klaveril.”


Hüpnosaurus

“Kuna Eestis BMB jaoks liiga palju sobivaid artiste just pole, siis nagu soovitult tuli ja lükkas omale hoo uuesti sisse Hüpnosaurus. Just õigel ajal, aitäh Tõnso! Tegu on kindlasti ühe kõige legendaarsema artistiga, kes kunagi meie väikesel festivalikesel esinenud on. Tõnso on mees, kes kõnnib alati teist teed ning ootan ise juba väga ta esinemist. Mis ma siin nüüd pikemalt ikka peatun. Ma usun, et kõik on kursis Hüpnosauruse muusikaga ja ootavad seda livena sama palju kui mina. Valituks osutus üks äraütlemata armas träkk üheksakümnendate algusest "Päike tõuseb idast".”


Forgotten Sunrise

“BMB tuleb juba 5. korda ja tundub, et oleks äge ikka ise ka esineda. Pole kunagi BMB artistinimistus ju olnud. Ühtlasi võib seda esinemist ka meie uue singli "Guardian Curtains" presekaks nimetada, sest nii video kui singel ise peaks just seks päevaks ahjust tulema. Seda lugu pole me varem kunagi esitanud ka ning miks mitte ühendada see kõik kenasti. Lisaksin veel ühe laheda märkuse, et singlil saavad olema 2 remiksi. Üks tehtud Leaether Stripi poolt, kelle loonime järgi on BMB ka oma nime saanud ning teine Millimetric’u tehtud, mees kes oli mõni aasta tagasi BMB’l üheks peaesinejaks. Vahvad seosed! Uue loo ilmumisega aga läheb veel aega ja vanad lood oleks ajakohatud.”


Vilkduja

“Kui juba siis juba ehk teiseks Leedu artistiks on see sellise pulli nimega artist. Vilkduja olemus on ürgsem ja vara-industriaalsem. Pisut isegi cold wave või post-punk ajastule depressiivsem. Kõlab nagu folgimehele oleks sünt ja rütmimasinad kandle ja kortsu asemel kätte antud. Väga mõjuv. Vähem kaasakiskuv. Rohkem kaasa mõtlema panev ja lummavam. Lugu Vilkduja värskelt kassetilt pealkirjaga "Insomnia". Tegu pole Faithlessi coverversiooniga.”


LYS

“Just nagu eelpool mainitud vanakooli kehamuusika, on alati BMB’l esindatud ka undav ja atmosfäärne külg. Sel korral vastutab dark-ambient’i ja drone’i hägustava seti eest Leedukate LYS. Ma pole veel kindel, kas ta mängib alguse- või lõputiitrite ajal ehk peate kas vara kohale tulema või kaua vastu pidama. Soovitatav on muidugi mõlemad otsad haarata oma kätte. LYS on sünge ja põnev. Sobiks hästi Cold Meat Industry plaadifirma alla, kui see veel eksisteeriks. Lood on pikad ja valida näidiseks lugu, pole just meelakkumine… olgu selleks "Pastoviai".”


Tont

“Tasakaaluks BMB teise otsa sobib suurepäraselt aga meie oma Tont. Mees, kes on loonud igasugust muusikat juba jupp aega. BMB idu on Tondil teada ja seks puhuks lubaski ta just sobiva setiga lagedale tulla. Läbivaks teemaks ikkagi ambient ja chillim kraam ning mitte vast nii kriipiv kui ülejäänud seitsmel artistil. Pigem mõtlik ja ilus helimaailm täis Tondi omal nahal kogetud tundeid ja ise salvestatud helisämpleid. Nendest ta oma muusika kokku sulatab ning kuulajateni ka BMB’l lubab jahvatada. Värske lugu: "Bassid langevad lovesse".”

Festivalipiletid eelmüügihinnaga 10€ on müügis Tallinnas Kultuuriklubis Kelm, Vene 33. Festivalipäeval on ukselt pileti hind 15€. Sündmuse lisainfo: http://www.rada7.ee/yritus/85074/

Veel artikleid