Kuidas näeb plaadimägi välja Utrechtis?

Kirjutas Marko Pütsep
Sildid
24-04-2015

recordplanet.nl
Kuidas seal siis oli? Natuke umbne, aga väga tore. Amsterdamist rongiga kohale sõita on väga mugav, messihall asub rongijaamast üle tee. Laupäeva hommikul 09:00 kohale jõudes oli kassasaba ca 5 minuti pikkune (paralleelselt toimus ka kirbuturg, sama pilet) ja sissepääsemine möödus kiirelt. Jagatava saaliplaani võib ära visata, kui kodus pole eeltööd tehtud ja vajalikud poenumbrid meelde jäetud – stiilide kaupa ei ole mõtet läbi kammida – huvitavad kastid võivad kahe silma vahele jääda.

Kohe hakkas kaevamise kõrva, et hinnakauplemine on siin kõva, rohkem kui ühe plaadi soetamisel küsitakse hinda alla ja üldjuhul see toimib. Teisena hakkab silma, et inimesed on tulnud ikkagi korraliku saagi järele, enamikel on ratastega järelkärud, nagu vanematel tädidel Balti jaamas. Neid plaadikogusid käe otsas koju ei vea ning lisaks on see väga mugav leti kõvale jätta, et 10 näpu ja 2 silmaga digging’ule keskenduda. Ja kui siis veel natuke käruvedajaid jälgida, siis pakuks keskmiseks vanuseks ca 40 eluaastat. Sain tunda ennast suhteliselt noorena.
Jaapani reliiside hinnda
Aga rohkem aega inimeste jälgimiseks ei ole, plaadiletid ootavad sobramist. Hakkan ühest nurgast peenardega pihta. Inimesi on hommikul vara juba küllaltki palju, kuid plaadikasti juurde pääsemisega üldjuhul probleeme ei ole. Keskendun rohkem lettidele, kust ulatuvad mõned tuttavad sildid nagu “80s”, “New Wave”, “Experimental”, “Independent”. Plaadivaliku teeb lihtsamaks ja kiiremaks müüjate ettevalmistus. Kõik plaadid on ära hinnatud (osades poodides ka ümbrise ja plaadi seisukord), ei pea müüjat kunagi oma hinnapärimisega tüütama ja kui mõne rariteedi välja tõmban, siis saan juba ennustada, mis hinnaga seda müüakse ja saan tagasi libistada. Tuntud bändide sektsioonides jääb silma väga palju kontsertsalvestuste ja stuudioplaatide bootleg’e. On eraldi letid, kus müüakse ainult Jaapani reliise või mint konditsioonis sajandi keskpaiga plaate, hinnad on muidugi vastavad. Plaadilettide vahele on ka pikitud kõikvõimalike vinüülitarvikute / kastide / ümbriste müüjad, oma letiga on kohal discogs.com, kes jagab tasuta märke ja lihtsaid vinüülikotte.
Plaadi inspekteerimine
Üks kindel asi, mille võrra ise järgmine kord targem olen, et oma võileib tuleks kaasa pakkida. Hallisiseste toitlustusurgaste söögivalik on nigel, kallis ja pika järjekorraga. 0.5L lahja külm õlu maksab 5€. Peale lõunat on tegelikult juba märgata, et kastid on tühjenenud ja inimesi natukene vähem. Reisikaaslased Illimar ja Sander teadsid rääkida, et teisel päeval oli ka väga palju allahindlusi, niisiis ei tasu piirduda ainult ühe päevaga, kui aega jagub. Samuti tasuks üle vaadata kodulehelt, mis poed kohale tulevad, äkki leiab midagi spetsiifilist.

Endale jätab 6 tunnine külastus meeldiva mulje. Müüjad on sõbralikud ja isegi väga jutukad, trügimist ei kohanud, väga mõnus oli lettide vahel liigelda. Samas see hall ise oli küllaltki pime ja muutus umbseks, mis tekitas mingi aja pärast ikkagi soovi sealt välja saada, ükskõik kui head plaadid veel sinna jäid.

3 kiiret küsimust kahele külastajale, kes ei olnud esimest korda sellel laadal. 1.Parim plaat/plaadid mis leidsid. 2. Kõige veidram asi, mida nägid (plaat, inimene vms). 3. On sellel üldse mõte?

Illimar Vihmar
1. The Avalanches – Since I Left You ja Stephen Enchinas -Disco Illision.
2. Muumide 7” (mille oleks võinud osta ): ), Selline pood ka http://www.vintagevoudou.com (see on Amsterdamis) väga palju lahedat maailmamussi.
3. Väga eksistentsiaalne küsimus, saab ju ilma ka. Aga kui ta olemas on, siis why not, ma ütlen.

Sander Põllu
1. Cassius – 1999, Zouk Time – Zouk Time Vol2 näiteks.
2. Finders Keepers Recordsi alt Record Store Day 2015 raames väljaantud Graham Milleri & Steve Shilli Muumide 7-tolline oli üks eredamaid mälestusi. Ainult 900 koopiat!
3. Laadaala on võibolla liiga suureks lastud minna. Endal jäi veerand boxidest vaatamata, kuna oli vaja igas teises plaadikastis tuhlata, mis võttis aega. Mõtet on ikka.

Infoks:
* Päevapilet kohapealt 13 €, etteostetud 2 päeva pilet 21€
http://recordplanet.nl/
http://www.vinylhub.com/
Harilik plaadilett1 harilik plaadilett veelErinevad plaadidInimesed ja masti tõmmatud plaadidÜks plaadikastRetro plaadikast

Veel artikleid