Kypck – Soome venekeelne doom metal

Kirjutas roman_d
01-04-2015

3. aprillil astub Tallinnas, rockiklubis Woodstock/Rockstar’s, üles teistkordselt Eestis viibiv maailma üks omanäolisemaid doom metal bände Kypck Soomest. Bändi kontserdi erikülalisteks on Talbot ja Liblikas. Küsimustele vastas bändi laulja Erkki Seppänen.


Mida tähendab Kypck sinu jaoks? Kas see on teie hobi, elustiil või isiklik elu?

Kõigepealt on see minu bänd ja ma olen selle üle väga uhke. Saan läbi bändi võimaluse võtta osa väga huvitavast ja põnevast muusikaloomise protsessist ning väljendada oma tähtsamaid mõtteid läbi laulutekstide.

Kelle mõte oli võtta oma bändi kontseptsiooniks Venemaa kultuur? Kuidas tulite nime peale?

Meie kitarrist Lopakka tahtis, et tema uus bänd laulaks vene keeles… Ja nii see tuligi, kui ta palus mind bändi laulma. Kogu visuaalne osa ja tekstid tulid samuti vahetult kohe peale seda. Bändi nimi Kypck oli ka tema mõte, mida ma absoluutselt aktsepteerisin. Lühike, mehine, julge ja kergelt kirjutatav nimi nii vene kui ka inglise keeles.

Bändi stiili võib kirjeldada kui dark või doom metalit, kuid ise olete kasutanud pigem kirjeldust „venekeelne kiire doom metal Soomest“. Kust see pärineb?

Tegelikult ei olnud me kunagi eriti pööranud tähelepanu sellele, kuidas meie stiili nimetada. Antud kirjeldus tuli, kui tahtsime teha bändile MySpace’i lehekülge ja oma stiili kinnitada. Nii valisime lihtsalt kirjelduse, mis on minu arust päris hea ja täpne.

Kui hästi sa oskad vene keelt? Kas kirjutad oma tekstid ise või keegi aitab?

Arvan, et see on täitsa hea. Lõpetasin Oxfordi ülikooli Vene kirjanduse erialal ja töötasin kaks aastat Venemaal. Praegu õpetan vene keelt Soomes. Kontsertidel saan ka hakkama. Kogu lüürika on jah minu kirjutatud.

Suurem osa teie kuulajatest on vene keele oskajad, kes saavad teie lüürikast ja teemadest aru. Küsimus, mis aga ei jäta mind rahule – kas te kunagi teete ka mõne loo inglise või soome keeles?

Ei. Kypck ei tee seda kunagi.

Mis on teie kõige populaarsem lugu?

Pole õrna aimugi. Arvan, et kontsertidel tunneb publik kohe ära ehk loo „Alleya Stalina”.

Mingi aeg tagasi tühistati ideoloogiliste probleemide pärast teie kontsert Minskis. Mida te sellisest käitumisest arvate?

Mul on väga kahju, et see just nii juhtus… Ja kõige halvem on, et tegelikult ei olegi mingit reaalset põhjust. Loodan, et me saame mängida Valgevenes juba järgmisel korral. Ma ei taha olla terve oma elu jooksul „banned from Belarus“, hehe.

Uuest albumist – millal ilmub ning kus lindistate?

Tegelikult praegu kirjutamegi uut materjali. Arvan, et oleme valmis stuudiosse minema järgmisel talvel. Samal ajal tegelen ka oma power metal bändi albumiga.

Millised on teie plaanid peale Baltikumi tuuri?

Oleme kinnitatud festivalile Brutal Assault, mis toimub augustis. Loodan, et saame veel mõnel suvefestaril mängida.

Kaks aastat tagasi mängisite festivalil NarvaBike. Mis mulje teil üritusest jäi?

See oli väga hea kontsert. Festivali peaesineja polnud nõus peale meid lavale minema ja sellepärast saime ise lavale alles öösel, kui oli juba pime. Valgus ja püro oli selle päeva parim just meie esinemise ajal. Igal juhul – see oli väga lahe!

Kontserdid Tallinnas ja Riias on teie esimesed klubikontserdid Baltikumis. Kas teil on mingi sõnum, mida tahaksite oma fännidele edastada?

Oo jaa! On väga lahe, et meil on võimalus Baltikumis mängida. Oleme oodanud seda väga kaua, aga tundub, et keegi ei olnud varem huvitatud meie siia toomisest. Loodan väga, et see pole viimane kord kui me tuleme! Loodan teid kõiki meie kontserdil näha!

Info kontserdi kohta: http://www.rada7.ee/yritus/81727
Info bändi kohta: http://kypck-doom.com/

Veel artikleid