Sergi Gamez Martinez: kui publik ei toeta kontserte ja muusikat, siis kindlasti see tulevikus kaob

Kirjutas takashi
13-12-2014


Legendaarse apocalyptic ambient bändi Der Blaue Reiter eestvedaja Sergi Gamez Martinez astub Rakveres viiendat sünnipäeva tähistaval butiikfestivalil Darkland Fire üles lisaks põhibändile ka sooloprojektiga Endless Asylum ning ka gruppide Sophia ja Seventh Harmonic koosseisus.

Oled muusik, kes esineb sel festivalil suurima arvu projektidega. Kuidas sa ennast selles suhtes tunned?
See on minu jaoks tõesti suur vastutus, sest ma armastan kõiki neid muusikaprojekte ja austan väga muusikuid, kes nende taga seisavad, aga teisest küljest on minu jaoks au nendega lava jagada, sest kuidagi oleme juba aastate eest saanud üheks suureks pereks ja ma imetlen väga kõiki inimesi, kes neis bändides on, meis voolab sama veri!

Festivali osas ma muidugi tean, et see saab mulle natuke raske olema, sest mängin seal nelja erineva projektiga ja kindlast saab see olema väga intensiivne, aga olen kindel, et kõik tuleb suurepärane!

Sinu tuntuim bänd Der Blaue Reiter elas hiljuti üle liikmete muutuse. Mida see bändi jaoks tähendab? Kas see muudab teie muusikat?
Jah, kahjuks otsustas Lady Nott juba kuude eest bändist lahkuda. Esialgu oli see minu jaoks probleem, sest uuel albumil on hästi läinud ja lepin kokku arvukalt aegu selle esitlemiseks mitmel pool Euroopas. Teiselt poolt vajasin uusi liikmeid ja lõpuks oli see põhjuseks, miks rääkisin Iaga (Arcana / Sophia) ja tegin talle ettepaneku bändiga liituda. Mis puutub bändi helipilti, siis minu arvates jääb see samaks, sest olen loonud iga eelmise albumi kõik laulud tänaseni ise ja nüüd on mul järgmine album peaaegu valmis ning ma võin lubada meie fännidele, et see saab vast olema bändi parim album.

See on Der Blaue Reiteri üldse esimene kontsert Eestis. Kas mängite uuemaid lugusid või ülevaadet oma varasemast muusikast?
Peamiselt esitleme oma viimast albumit "Le paradis funèbre II", aga muidugi mängime ka bändi vana klassikat ja kahte uut lugu järgmiselt albumilt " Fragments of life, love & war". Maailma lõpp tuleb Eestisse, uskuge mind.

Sul on ka sooloprojekt Endless Asylum. Miks otsustasid Der Blaue Reiterile lisaks veel selle luua?
Sest iga projekt, mille olen teinud, on alati erilise atmosfääriga, mis on kuidagi lähedane minu teiste projektidega, kuid avab teise vaate minu mõttemaailma.
Kui Der Blaue Reiter on inspireeritud maailma lõpust, siis Endless Asylum peegeldab mingil moel pimedat inimsust, mis on eksinud elu kuristikku, kus miski ei ole igavene ja lõpuks saab nende meeltesse ilmuda vaid pimedus…


Kataloonia iseseivuse küsimus on viimasel ajal sageli uudistes olnud. Mida sina sellest arvad?
Muidugi toetan ma Kataloonia iseseisvust, Hispaania ei ole minu maa. Ma küll austan kõiki, aga ei tunne lähedust maaga, mis on kuidagi lähedane meie fašistliku minevikuga.

Juba aastaid on nad olnud Kataloonia probleemide allikaks, võideldes meie keele vastu, meie kultuuri vastu ja kõige vastu, mis meil on.
Aga lõpuks, pärast aastatepikkust vangistust selle korruptiivse valitsuse all, oleme otsustanud liikuda edasi iseseisvuse pool ja ma tõesti loodan, et kunagi tulevikus on see võimalik.

Samas muidugi on mul mitmel pool Hispaanias palju häid sõpru, keda ma väga austan. Sellele küsimusele ei ole kerge vastata ainult mõne reaga …

Tuled Eestisse esimest korda. Mida sellest maast tead? Mida oma külaskäigult ootad?
Tõtt öelda on see reis minu jaoks aasta üheks kõige oodatumaks kontserdiks erinevatel põhjustel. See on esimene kord Eestis ja mulle meeldib alati avastada uusi maid, uusi kultuure ja jagada oma muusikat uue publikuga. Ja teiseks olen õnnelik, sest see on esimene kontsert uues koosseisus ja on kuidagi minu jaoks eriline, sest see tähendab, et mõnikord võib elu olla raske, aga muusika aitab alati kõigele lahenduse leida ja edasi liikuda. Ma loodan, et meie muusika meeldib Eesti publikule, ning enim loodan seal parimas seltskonnas hästi aega veeta!

Millise soovituse annaksid publikule – miks peaksid nad festivalile tulema sinu esinemisi vaatama?
Esiteks sellepärast, et nad peavad underground-skene toetama. Ma hindan kõrgelt selliseid lahkeid korraldajaid, kes panevad nii palju illusioone ühte festivali, tegemaks kõik võimaliku, et underground-skene elus püsiks!

Kuid publik on sellises protsessis kõige tähtsam element, sest nemad on kõige hing. Kui nemad ei toeta kontserte ja muusikat, siis kindlasti see tulevikus kaob.

Ja teiseks sellepärast, et neil on hea võimalus hästi aega veeta mitmete toredate bändidega, kes Eestis nende jaoks esinevad. Ma arvan, et see on kõige tähtsam põhjus!

Vaata lisaks ja mine kohale: 12-12-2014 kuni 14-12-2014 Festival DARKLAND FIRE V + DF ADVENT + DARKLAND NIGHT

Veel artikleid