Rome: Sooloesinemistel saavad inimesed alati heita salajase eelpilgu ilmumata materjalile

Kirjutas takashi
25-07-2014

Kontserdisarja "Tumeromantika õhtud 2014" raames astub esmakordselt Eestis reedel, 25.juuli õhtul Lääne-Virumaal imekaunis Muuga mõisas üles nii kriitikute kui publiku poolt kõrgelt hinnatud ning sooja esinemislaadi ja ülesastumistel intiimse õhkonna loomise poolest tuntud neofolk muusika legend Rome. Jerome Reuter andis Rada7-le ekslusiivse intervjuu päev enne Eestisse saabumist.

Romel on täitumas kümme tegutsmisaastat. Mis ja kuidas on muutunud nende aastate jooksul Rome muusikas ja sõnumis?
Ma ei tea just sõnumi osas, aga kindlasti on stiilis aastate jooksul mõned muutused toimunud. Aga muutus on pidev. Kuidas iganes me praegu kõlame… see muutub üsna varsti. Nii toimub see kogu aeg.
 
Millega üllatab Rome uus album ja 2cd-d ja DVD-d sisaldav boks "A Passage to Rhodesia"?
Liiga palju, et neid nimetada, haa-haa. Ma pean silmas, et kindlasti on seaI mõned head laulud, ilmselgelt , haa-haa, aga karbikomplekt sisaldab tegelikult üsna mitut üllatust … ma ei taha seda rikkuda.
 
Rome eelmine album "Hell Money " on erinev varasemast loomingust. Mis on selle albumi kontseptsioon?
See oli väga privaatne teekond läbi minu mõtteilma. Võitlesin tollal omaenese deemonitega ja tegin samas ruumi A Passage to Rhodesia loomisele. See oli puhastusakt.
 
Millised on edasised loomingulised plaanid seoses Romega?
Mul ei ole praegu aimugi, ausalt. Ma pean kõigepealt oma mõtteis otsuse tegema.
 
Esined nii üksi kui ka bändiga, kuidas Sulle endale rohkem meeldib esineda? Miks?
Tegelikult meeldivad mulle mõlemad, ses nüüdseks on mõlemad esinemisviisid üksteisest nii erinevad. Ma kasutan sooloesinemisi alati selleks, et katsetada uusi laule, mida olen kirjutanud, aga mille suhtes ma veel kindel ei ole.. nii et sooloesinemistel saavad inimesed  alati heita salajase eelpilgu materjalile, mida võib-olla kunagi ei avaldata.
 
Millega Sa veel Rome kõrvalt tegeled?
Mitte palju hetkel. Tegin filmiarvustusi, reklaamiasju. Mida iganes, tegelikult, et üüri maksta.
 
Milline on Sinu arvates tulevikusuundmused neofolk ja dark folk muusikas?
Ma tegelikult ei tea, mis toimub, kui aus olla. Ma olen vast halvim inimene, kellelt küsida, sest mulle ei lähe see tõest korda. Olen kindel, et kui bänd on hea, jätavad nad oma jälje maailmale. Ma ei oska ennustada, mis saab olema hip järgmisel aastakümnel. Kui teaksin, oleksin rikas mees, haa-haa.
 
Esined reedel Muuga mõisas koos Siebeniga. Mida tead ja arvad Matt Howdeni muusikast?
Olen Matti kohanud paaril korral tuuril olles. Ta on suurepärane! Mulle meeldib, mida ta teeb. Ta on tõeline talent, mis on tegelikult haruldane, kui aus olla. Olime aastaid tagasi ka sama plaadifirma all.
 
See on Sul esimene kord Eestis üles astuda, Kui palju ja mida Sa Eesti kohta tead?
Mitte palju, tegelikult. Loodan seda mõne järgmise päeva jooksul muuta. Ma tõesti ootan seda külaskäiku. Olen kuulnud, et siin on ilus!
 
Millised on Sinu ootused publikule ja esinemisele Muuga mõisas?
Ma püüan alati mitte oodata liiga palju, kui asi puutub publikusse. Palju parem on võimalus saada positiivse üllatuse osaliseks, haa-haa.

Veel artikleid