Rada7.ee suvefestivalide teejuht 2014

Kirjutas ivo
26-05-2014

Meie sündmuste kalendris on muidugi festivalid täiesti olemas, kuid eelmisel aastal koostatud festivalide teejuht osutus mõnusaks ülevaateks nii iseendale kui tagasiside põhjal otsustades ka teistele. Ilmselgelt hea põhjus panna subjektiivne valik ajaliselt ritta ka sellel aastal. Igal väike selgitus-tutvustus juures, osade juures targutavad isiklikust vaatenurgast lisaks meie minitiimi tegelased, peamiselt toimetaja tess.

Valik on täiesti subjektiivne ja muidugi ei pretendeeri täielikuks festivalisuve-ülevaateks – siinkohal palumegi kõigil kommentaarina lisada festivalid, mis teie arvates veel vääriks esile tõstmist. Arusaadavalt pole ka kõik veel suveks paigaski, eriti mis puudutab väiksemaid festareid. Näiteks Patareivil küll on kindel kuupäev juba välja hõigatud, kuid esinejad on veel teadmata. Samuti võib külajutuna ära mainida, et augustis peaks Eestis ka üks uus festival toimuma (ilmselt 15.08-16.08). Muidugi on ka tagasilööke – sel aastal ei toimu arvatavasti ei Mõisa Karneval ega Rock Ramp.

Millistele festivalidele plaanid sel aastal minna sina? Milliseid siit nimekirjast kiidad-laidad? Mis su meelest puudu on? Pane lisaks lingile ikka seletus ka juurde, miks üks või teine väärt ettevõtmine on!

Primavera SoundPrimavera SoundFoto:Marko Pütsep
Primavera Sound (28.05-31.05, Barcelona, Hispaania) – Arcade Fire, Queens of the Stone Age, Pixies, Nine Inch Nails, The National…
Alustame muidugi juba sel nädalal toimuva Primaveraga. Linnafestival ägedas linnas, kuhu muljetavaldav esinejate nimekiri meelitab igal aastal ka järjest rohkem eestlasi. Pakub muusikahiiglaste spetsiaalseid mõne konkreetse legendaarse albumi kontserte, uusi põnevaid tulijaid ning kõike, mis vahepeale jääb. Paaril viimasel aastal on juurde tekkinud ka PrimaveraPro osa – industry poolele mõeldud konverents. Tänu viimasele on festivalil ka Adidas lava, kus astuvad Eestist üles sel aastal Tenfold Rabbit, Sander Mölder ja Firejosé. Eelmise aasta kajastus: "Primavera Sound 2013 – festival Kataloonia täiskuu all" ja "PrimaveraPro 2013 ja lendavad mustikamuffinid"

tess: "Hea lineup ja Barcelonat on ju alati meeldiv külastada. Tegemist on muljetavaldava suurusega linnafestivaliga ning arvestama peab, et maikuu lõpu õhtud mere ääres ei olegi nii kuumad kui Hispaaniast oodata võiks. Festivaliplatsi mastaapsusest hoolimata selgus peale mõningat kohanemist, et see on siiski päris hästi liigendatud ja vajadusel on võimalik seal üsna kiiresti asukohta vahetada. Kui festival hoo sisse saab, siis peab arvestama võimsate rahvamassidega ja suurtel lavadel lemmikesineja nägemiseks peab ennast varakult lava lähistele sättima, enne kui kohale longib see ülejäänud 70 000 persooni, kes ka seal aega tahavad veeta."

JUUNI

Kapa Rock (07.07, Tohisoo mõisapark, Kohila) – Winny Puhh, Orelipoiss, A-Rühm, Elephants From Neptune, Blind…
Juunikuu esimesel laupäeval toimub Kohilas, Tohisoo mõisapargis festival Kaparock – hea muusika piknik, kuhu võib minna kogu perega Winny Puhhi nautima. Organiseerimisele plusspunkt – edasi ja tagasi peaks saama ilusasti rongiga.
Sónar BarcelonaSónar BarcelonaFoto: Mariann Raudmets
Sónar Barcelona (12.06-14.06, Barcelona, Hispaania) – Massive Attack, Simian Mobile Disco, Trentemøller, Jon Hopkins, Moderat, Nils Frahm…
Sonari esinejate nimekiri on sel aastal isiklikust vaatenurgast väga ahvatlev, lausa raske oli tuua ainult paari nime välja. Samuti suurepärane linnafestival Barcelonas, millest pikemalt kirjutasin eelmine aasta siin: "Sónar festival – kahe naeratava näoga tantsupidu"

Download (13.06-15.06, Donington Park, UK) – Linkin Park, The Offspring, Aerosmith, Avenged Sevenfold, Rob Zombie
See on üks põnev festival. Pea igal aastal on Radas olnud läbu ja kiidusõnad sel teemal. Hea nimekiri bändidest, mida oleks tahtnud keskkoolis käies näha. Ilmselt sihtgrupi retrofest. Selles muidugi pole midagi halba, Linkin Parki käisin isegi Riias paar aastat tagasi vaatamas ja kiitsin siinsamas.

tess: "Just sattus ette UK suvefestivalide list. Valik ja esinejate nimistu võttis silme eest kirjuks ja kadedusest roheliseks – Downloadi valik on neist üks kesisemaid."

Kilkim Žaibu XV (20.06-22.06, Varniai, Leedu) – Rotting Christ, Moonsorrow, Skyforger, Eestist Paean ja Thrashless
Pikalt tegutsenud Leedu üks põnevamaid festivale, eriti muidugi neile, kelle jaoks on argumendid metal ja folk ning nende sümbioos. Minemise peamotivatsioon muidugi Eestiski korduvalt super kontserte andnud Rotting Christ, samuti ei tohiks vahemaa nüüd liiga palju hirmutada.
Hard Rock LaagerHard Rock LaagerRene13
Hard Rock Laager (27.06-28.06, Vana-Vigala) – Behemoth, Phil Anselmo and The Illegals, Alcest, Metsatöll, Thou Shell of Death…
Draconic on küll meilidele vastamisest loobunud, aga festival ilmselt sellest ära ei jää. Kuraditosin aastat saab seekord festivalil täis ning esinejate valik on taaskord, peamiselt kodumaiselt, suurepärane.
ProvinssirockProvinssirockMaria Kokljuschkin
Provinssirock (27.06-28.06, Seinäjoki, Soome) – The Prodigy, M.I.A., Dropkick Murphys, Jake Bugg, Viikate, Eläkeläiset
Soome üks suurimaid festivale, mis toob põhjanaabrite juurde viisaka valiku orkestreid. Muidugi jätkub ka peale muusika mitmesuguseid põhjamaiseid festivalitegevusi, mida ilmselt eraldi välja pole tarvis tuua. Lisaks paistab, et tehnikainimeste külajuttude järgi otsustades, on vähemalt soomlased võimelised pakkuma The Prodigy live jaoks vajalikku. Nimelt klatšiti, et siinmaal jäi see ülesastumine vastava võimekuse puudumise tõttu ära. Tähelepanuväärne on ka, et see on Tuskaga samal ajal ja line-upi vaadates tekkis küsimus, kui suur seal igast tr00 meeste kisa on, et nimes “rock” sees on?

Tuska (27.06-29.06, Helsingi, Soome) – Emperor, Dimmu Borgir, Children of Bodom, Satyricon, Anthrax, Bring Me the Horizon, Neurosis, Carcass
Raskemetalli maailmatase vaid paaritunnise laevasõidu kaugusel. Tuska on ilma telkimisvõimaluseta linnafestival Helsinki kesklinna vahetus läheduses.

tess: "Paneb Eesti metalfännid kindlasti igal aastal ränga dilemma ette. Siseheitluse loodetavasti võidab ikka ja alati samaaegselt toimuv kodumaine, stabiilselt hea tasemega ekvivalent HRL-i näol."

JUULI

Open’er Festival (02.07-05.07, Gdynia, Poola) – MGMT, Pearl Jam, Interpol, Black Keys, Lykke Li…
Peab tunnistama, et neid Poola jms festivale lisan nimekirja, sest on tunne, et peaks minema kontrollima olukorda. Samas head kogemust ega soovitust ise anda ei oska. Ehk keegi lugejatest käinud? Jagage olustikukirjeldust kommentaaridesse!

tess: "Ikka peaks lähiajal mõne Ida-Euroopa festivali üle vaatama, aga seni ei ole suutnud otsustada, kus ja millise täpsemalt. Põhja-Poola iseenesest ju täiesti kaunis paik, Gdynia mere ääres ja puha."
Roskilde FestivalRoskilde FestivalPer Lange
Roskilde Festival (03.07-06.07, Darupvej, Taani) – The Rolling Stones, Arctic Monkeys, Outkast, Deftones, Major Lazer, Trentemøller
Roskilde on Põhja-Euroopa suurim festival, mida korraldatud juba 1971. aastast. Festivalipäevad on ametlikult küll veel pikemalt – muidugi on nii suurel festivalil tüüpiliselt ka sada lisategevust, aga kontserdipäevad on siiski neli viimast.

tess: "Mingil põhjusel jätab see festival mind täiesti külmaks, ükskõik milline lineup seal ka poleks. Mudas ööbimine ka ei meelita."

Ruisrock (04.07-06.07, Ruissalo, Turu, Soome) – The Offspring, David Guetta, Lily Allen, Wiz Khalifa, Phoenix, Children of Bodom…
Pole ka üldse kauge festival, kui isu näha suuremad popstaare ja head valikut Soome nimesid.

SchillingSchillingMarko Pütsep
Schilling (05.07, Kilingi-Nõmme) – Merchandise, Streak and the Raven, Id Rev, Leslie da Bass, Argo Vals Band…
Idülliline indie-festival Schilling toimub oma tavapärases kohas Kilingi-Nõmme Suveaias. Tekiga murul soliidsemat laadi äraolemine.

Surfilaager 2014 (10.07-13.07, Roosta puhkeküla, Roosta) – Super Hot Cosmos Blues Band, Frankie Animal, Tenfold Rabbit, Smilers, The Flamenco Thief…
Surfisõprade kokkutulek, kes eelmine aasta üllatas näiteks Rada7.ee esitluskontserdilt tuttava Rangleklodsiga oma line-upis

All Tomorrows Parties Iceland (10.07-12.07, Island) – Interpol, Portishead, Mogwai, Devendra Banhart, Slowdive, Liars, Fuck Buttons…
painkiller: "Teab keegi kedagi, kes Islandil festivalil käinud, kuidas seal asjad käivad? Lineup on lühike, aga hea."

Stoned From The Underground (10.07-12.07, Erfurt,Saksamaa) – Pentagram, Kylesa, Graveyard, Colour Haze, Ufomammut
Kasutaja laadung kirjutas eelmine aasta: “Mu eelmise aasta lemmikfestar! Väga mõnus väike maakohake järvega looduskaunis kohas keset Saksamaad ja festival ise sama suur nagu umbes Eestis Rabarock. Kõik oli megatsill – turvad olid mõistlikud, inimesed toredad ja sõbralikud, muusika oli ülihea ja üldse tundus väga mõnusa vaibiga festival.”

Punk’n’Roll Fest 2014 (11.07-12.07, Raadi mõisapark, Tartu) – Velikije Luki, Riistetyt, J.M.K.E., Legshaker, Aknool…
Kahepäevane subkultuurisündmus pakub läbilõiget Eesti punkansamblite paremikust, lisaks valikut esinejaid välismaalt ja kõike muud, mis ühe korraliku pungifestivali juurde käib. Festivali mõlemal päeval astub lavale kokku 15 omanäolist artisti.
Patarei KultuuritolmPatarei KultuuritolmPatarei Kultuuritolm
Patarei Kultuuritolm (11.07-12.07, Patarei vangla, Tallinn) – ?
Selle aasta teema ja kuupäevad on välja hõigatud, aga organiseerumiseks tuleb veel aega anda. Pealkirjaks seekord “Kolmanda samba saladus”, mis tutvustuse järgi “väärtustab selliseid hoiakuid, mida võiks iseloomustada järgmiste märksõnadega nagu sõltumatus (indie), oma peaga mõtlemine (awareness), isetegevus (d.i.y.), uus vaimsus (new age), anarhia kõige laiemas tähenduses ning kaasaegne kunst jne.” Sisulise väärtuse võib sellele tutvustusele igaüks ise anda, noh, ikkagi indie ja awareness ja uus vaimsus ja värk…

tess: "Sobiv üritus endise Patarei vangla alal hängimiseks, lobisemiseks, jauramiseks, napsuvõtuks ja jälgimaks, kuidas bänd on sunnitud esinemise ajal mõned kunstnikud lavalt minema peksma. Mis on lõbus, kui oled eelnevalt teinud kõike eelpool sobivaks kuulutatut. Täiesti ebasobiv, kui tahad mingeid konkreetseid bände näha, sest mitte miski ei hakka õigel ajal, ega ka mitte väikese hilinemisega, vaid siis, kui see parajasti algab."

McSTanB: "Hullult äge üritus, kui ilmaga veab ja oled tolerantsema meelega. Peaesinejad üldjuhul rõõmustavad alati, kuigi saundi kvaliteet just alati kiita pole. Abstraktsemad bändid üllatavad kas väga positiivselt või panevad kivi peale maha istuma ja elu üle järele mõtlema."
Summer SoundSummer SoundAigars Hibneris
(Läti) Summer Sound (11.07-12.07, Liepaja, Läti) – Pet Shop Boys, Mykki Blanco, Golden Parazyth, Carnival Youth, Laika Suns…
Summer Sound on populaarne nimi ja ka näiteks Helsingis toimub sama nimega festival, ehkki esinejate järgi pakkudes on nende omavaheline seos null. Täitsa päris rannafestival ja eelmine aasta kodutööstus kommenteeris, et inimesed teadke – Lätis on fiilingu poolest ka teisi lahedaid festareid.

Devilstone (17.07-20.07, Dainuva valley, Anykščiai, Leedu) – Arch Enemy, Get Your Gun, Vader, Shining, Talbot, Nevesis, Tesa…
Asjalik festar Leedus ja seejuures täiesti organiseeritud bussireisiga Tallinnast.

Puuriit ‘14 (18.07, Ranna Puhkebaas, Jõgevamaa) – Of Roofs, Genes and Stolen Meanings, Estoner, Liblikas, Crimson Lodge, Rising Sun…
“Selle suve ägedaim hipirocki/death metali üritus,” ütleb festaritutvustus. Kohalikele tegijatele keskendunud skene äraolemine Peipsi ääres.

Double Struggle (18.07, Patarei Vangla, Tallinn) – Ivy Lab, Frankee, Ashnikko, Margaret, Planeet, Thing
Kui hipirokkarid ja deathimehed on Peipsi äärde kupatatud, saab Tallinnas rahulikult ühe reivi vahepeal teha. “Kui ilm mingil maailma kõige seletamatul kombel peaks imelikuks keerama, kolib üritus siseruumidesse ning rannareiv transformeerub tehasereiviks!”

American Beauty Car Show (18.07-19.07, Haapsalu Piiskopilinnus ja Kiltsi lennuväli, Haapsalu) – Arch Enemy, Amaranthe, Uriah Heep, Winny Puhh, Lenna, Matchbox, Pete Anderson & the Swamp Shakers
Uhuh, autonäitus festaritelistis. Saab ka kiirendada. Aga line-upis näiteks Arch Enemy pole ju üldse paha?
PositivusPositivusFoto: Kaarel Kärner
Positivus (18.07-20.07, Salacgriva, Läti) – Kraftwerk, Ellie Goulding, Junip, Get Your Gun, Super Besse…
Positivus toimub peaaegu Eestis ja on ainuüksi seetõttu kindlasti ka üks paljude siinsete festivalikülastajate kindlaid sihte. Ilmselt pikemat tutvustust ei vaja. Eelmise aasta kajastus: "Ei saa läbi Lätita – Positivus 2013"

tess: "Kui mingi hetk tundus, et jätaks Läti suurfestari (krt, kaua me nuumame neid naabreid, tooge Rabarock tagasi! Not…) külastuse sel aastal ära, siis esinejate listi kujunemise aina huvipakkuvamaks muutuvad tendentsid ei lase ilmselt sel juhtuda."

Melt! Festival (18.07-20.07, Ferropolise kaevandusmuuseum, Dessau lähistel, Saksamaa) – Portishead, Four Tet, Panda Bear, Darkside, Fritz Kalkbrenner, Röyksopp & Robyn, me, Dixon, SBTRKT, Little Dragon, Erol Alkan, Jeff Mills, Dusky…
Kesk-Euroopa üks kõige kvaliteetsemaid alternatiiv-elektroonika festivale. Külastajate arv küünib suurusjärgus 40 000-ni, festival toimub linnast väljas kunagise söekaevanduse territooriumil, ööbimine telkides. Meie elektroonikaäss Sander seletab: Kui festivali läbivaks heliks on Berliini underground techno, siis ei jää Melt! siiski pelgalt technopealinna väljasõiduks loodusesse, vaid pakub ka mitmekesist valikut teistsuguseid elektroonikahelisid UK’st ja mujalt ning päevasel ajal ka paraja annuse indiet ja alternatiiv-rokki. Mitte ilmaasjata ei ole Melt! Resident Advisori festivalisoovituste nimekirjades teist suve järjest hõivanud kõrge 2. positsiooni.

Festival Eesti Pops (18.07-20.07, Noblessner, Tallinn) – Apelsin, Ans. Andur, Argo Vals Band, 3Pead, Kali Briis, Marten Kuningas, Leslie Da Bass jne.
18-20. juulil toimuvate Tallinna Merepäevade raames leiab aset ka värskekõlalisele kodumaisele muusikale keskendunud Festival Eesti Pops. Teistkordselt toimuv vabaõhufestival pakub linlastele suurepärast võimalust nautida eripalgelist valikut uudsetest ja klassikalistest pop-kõladest merevaatelises Noblessneri sadamas.
Viljandi pärimusmuusika festivalViljandi pärimusmuusika festivalJelena Rudi
XXII Viljandi pärimusmuusika festival (24.07-27.07, Viljandi lossimäed, Viljandi) – Etran Finatawa, Antti Paalanen, Ciac Boum, Baltazar Montanaro, Matija Solce…
XXII Viljandi pärimusmuusika festivali teemaks on mäng. Selle teemaga võtavad korraldajad oma ülesandeks eestlaste ja teiste rahvuste kultuurilise mineviku ja oleviku tutvustamise läbi mänguliste tegevuste. Laulu- ja tantsumängud, murumängud, sportmängud, ringmängud, vaatemängud, sõnamängud ja õnnemängud – kõik need leiavad mingil kujul oma koha järgmise festivali programmis. Kõige tähtsamal kohal saab loomulikult olema pillimäng – universaalseim kõigist mängudest, kuulajaid ühendav ja kaasa elama panev.

AUGUST
OFF FestivalOFF Festivaloff-festival.pl
OFF (31.07-03.08, Katowice, Poola) – Belle and Sebastian, Neutral Milk Hotel, The Jesus and Mary Chain, 65daysofstatic, Black Lips, Slowdive, Fuck Buttons, Deafheaven, Chelsea Wolfe…
Poolas on festivale muidugi teisigi, aga üheksandat aastat toimuv OFF on ilmselt üks suurimaid ja mainekamaid neist. Toimub see Poola lõunaosas, Katowice pargis, mis reklaami järgi pidi olema maaliliselt kaunis. Nii suure festivali puhul, nagu tänapäeval kombeks, on esindatud lisaks muusikale ka näitused, töötoad ja filmid. Hinnataset ja kaugust arvestades peaks tegelikult ju meil olema rohkem juttu Poola festivalidest – millistel olete käinud ja mida soovitate?

Poola Woodstock (31.07-02.08, Kostrzyn nad Odrą, Poola) – Manu Chao, Skid Row, Volbeat, Hatebread, Accept…
Ainult 1 suur lava ja pool miljonit inimest selle ees. Tundub piisavalt hullumeelne. Kui õigesti aru saan, siis ka piletita?

Yaga Gathering (31.07-04.08, Spengla, Valkininkai, Leedu) – peamiselt teema DJ-de paraad
Paljude eestlaste lemmikuks kujunenud omapärane underground trance (goa, psy jm) festival ja muidu hipide kokkutulek Leedu looduses. Baltikumi BOOM festivali vaste?

Kukemuru Ambient (01.08-03.08, Kukemuru mets, Järvamaa) – Biosphere, Christian M. Fisher, Lotte & Robert Jürjendal, Kaido Kirikmäe, Stereo Hypnosis…
Sündmuse läbivaks ideeks on loodusliku keskkonna ja orgaanilise ambientmuusika kontsertide näol tekkiv ühtne tervik ja atmosfäär, mida kohapeal toetavad reaalajas loodavad visuaalid, põnevad töö ja õpitoad, Kukemuru kohvik ning meeldivad inimesed.

Brutal Assault (06.08-09.08, Jaromer, Tšehhi) – Slayer, Amon Amarth, Children of Bodom, Satyricon, The Devin Townsend Project, Katatonia, Six Feet Under, Obituary…
Samuti arusaadavalt üks radakasutajate lemmiksihte.

tess: "Et see Ida-Euroopa festivalide külastamise plaan… äkki… Tšehhi on ju ka tore paik…"
Flow FestivalFlow FestivalFoto: Mari "Madu" Peterson
Flow Festival (08.08-10.08, Helsingi, Soome) – Outkast, The National, Die Antwoord, Jon Hopkins, Tinariwen…
Flow pakub muusikat indie-rockist souli ja jazzini, lisaks kaasaegseid klubisaunde. Lisaks muusikale püüab ka Flow pakkuda muid väärtusi, nagu rõhutatult hea söök ja jook, film ja disain. Väga mõnus linnafestival, Kalevipojal vaid kiviviske kaugusel. Eelmise aasta kajastus: "Tihe ja kirev voolav festival"

tess: "Kuulutan varem kuuldud jutud festivali tohutust suurusest ja rahvarohkusest täiesti alusetuks. Üritus ilusti kompaktselt üsna väikesel alal, rahvast on palju muidugi, aga mitte niiii palju. Igati mõnus üritus, mitte nii mõnusad alkoholihinnad (rämekallis)."

Patareiv (08.08, Patarei Vangla, Tallinn) – ?
Hetkel veel kõik teadmata, aga ei usu, et ära jääb.
Sziget FestivalSziget FestivalSándor Csudai
Sziget Festival (11.08-18.08, Budapest, Ungari) – Placebo, Queens of the Stone Age, Outkast, The Prodigy, Lily Allen, Skrillex…
Samuti ei vaja ilmselt suuremat tutvustust. Megafestival, kus peaaegu kõik artistid korraga ja ilmselt samal ajal esinevad. Jõhker paraadnimekiri ikka.

tess: "…või sinna… Budapesti lähedal, Rada7 Szigeti teemades ainult ülivõrdes kiidulaul ja sellega seoses ka ohtralt põhjalikku isiklikust kogemusest lähtuvat informatsiooni, odav vein…"

Satta (14.08-17.08, Pape, Läti) – Dirty Beaches, Forest Swords, Submotion Orchestra, Kode9, King Midas Sound
Kuuldavasti Leedu kõvemaid elektroonilise muusika festivale, mis kolis sellest aastast Lätti – mitte kaugele, põhimõtteliselt nagu Positivus Eestist. Pape peaks olema tore kuurortlinn, mis tähendab, et peaks saama nii hea rannakogemuse, samas jääda linnavahel siiski soliidseks. Line-up juba lubab ja arvestades, et soojenduspidudel Riias ja Vilniuses esineb juba Mount Kimbie, siis ootan põnevusega esinejate lisandumist.

Nowa Muzyka Festival (21.08-24.08, Katowice, Poola) – Mouse on Mars, Dixon, WhoMadeWho, Kode9, Cooly G, Ikonika, Laurel Halo, Ben UFO
Sander seletab: “Väiksemat sorti kultuurne ja alternatiivne elektroonika-festival, mis paistab oma suuruse kohta (suurusjärk 5000-10 000 külastajat) silma väga heal tasemel line-upiga. Kommertslikest helidest täiesti vaba programm sisaldab lisaks underground elektroonikale ka mõningaid indie-sugemetega artiste ja stiilinäiteid teistestki külgnevatest stiilidest…” Eelmise aasta kajastus: "Tippelektroonika väikefestivalil – Nowa Muzyka Festival"

Kõik festivalid ja rohkemgi veel leiab ka meie ürituste kalendrist. Nimekirjas olevatel on nimi viiteks tehtud!

Avalehe foto autor: Marko Pütsep

Veel artikleid