Eesti Tops 2013

Kirjutas Rada7.ee
15-01-2014

Eesti Tops on plaadifirma ja raadiosaate Eesti Pops poolt teist aastat korraldatav muusikaküsitlus, mis keskendub ainult Eesti muusikale ja koostab pingerivi aasta parimatest kohalikest plaatidest. Lisaks antakse hinnang möödunud aasta Eesti muusika seisule, tuuakse välja aastat defineerinud sündmused ning ka märgitakse eraldi välja kolm parimat lugu eelneva aasta kohalikust muusikasaagist. Kuna lugude valik varieerub tohutult, siis nendest eraldi koontabelit ei ole võimalik teha, kuid need andsid põnevat materjali terveks aastat kokkuvõtvaks Eesti Popsi raadiosaatetunniks.
Küsitluse eripäraks on väikeplaadifirmade esindajatest koosnev žürii, kellele on sel aastal lisandunud ka seltskond muusikaedendajaid-ja organisaatoreid. Oleks patt see materjal ka Rada7-s avaldamata jätta, seda enam, et me ise oma koondedetabeleid teha pole viitsinud. Ning tabel tabeliks, kommentaarid ise on juba omaette huvipakkuvad.

2013. aasta hääletuses osalesid leibelid Eesti Pops, Seksound, Pudrukuul, Lejal Genes, Trash Can Dance, Legendaarne, Õunaviks, Vitamiin Loft Records, Frotee, Elwood Muusik ja Biit. Lisaks paluti arvamust avaldama Margus Varusk (Universal), Mart Niineste (EPL), Natalie Säde-Mets (Baltic Scene), Janar Ala (PM), Valner Valme (kultuur.err.ee), festival Schilling, Kohviradio ja meie ise, Rada7.ee. Meie tabel on kokku pandud Rada7 minitiimi isiklike tabelite põhjal, lõpptulemusega olid kõik rahul ja kaklust ei toimunudki.

Aga nüüd, taaskord trummipõrin, teie ees tervelt edetabeli 50 esimest, EP-d ja albumid koos! Ning põneva lisana nautige kommentaare teemal "Märgiline sündmus Eesti muusikas aastal 2013".

1. 3Pead – 10Tõmmet
2. Jakob Juhkam – H (bandcamp)
3. Kali Briis – Say Whaat?
4. Galaktlan – Second Memory (archaichorizon.com)
5.- 6. Leslie Da Bass – Times New Roman (spotify)
5.- 6. Talbot – Scaled (bandcamp | spotify)
7.- 8. Music For Your Plants – Humanity (bandcamp | spotify)
7.- 8. Psychoterror – Vaenlaste aeg
9.- 10. Vaiko Eplik – Suur maalritöö OST
9.- 10. DVPH – Mõtted on mujal (bandcamp)

11. Mart Avi – After Hours
12. Kroma – Otsi mind Merkuurilt EP (bandcamp)
13. – 14. Robert Jürjendal – Rõõmu allikas (bandcamp | spotify)
13. – 14. Pastacas & Tenniscoats – Yaki Läki (bandcamp | spotify)
15. Faun Racket – Enter Projector
16. Uku Kuut – Grand Hotel (spotify)
17. Jaan Kuman – Jaan Kumani instrumentaalansambel
18. Tornaado – Instrumentaaltsükkel "Regatt"
19. Juhan – Juhan
20. Wochtzchée – T400 (bandcamp)

21.-24. Wolfredt – Lullabies to Vilhelmine
21.-24. Iduvigik – Laulud lindudelt (bandcamp)
21.-24. Quarah – Omniscience (bandcamp | beatport | spotify)
21.-24. Allinn – Allinn (bandcamp)
25.-26. DND – Tulede säras
25.-26. Teisikud – Pilvede peal on taevas (bandcamp)
27.-28. Ranon – Africa Edits (bandcamp)
27.-28. Facelift Deer – Facelift Deer (spotify)
29. 5loops – 2013 (bandcamp)
30.-31. Mait Vaik – Üksi
30.-31. Teisikud EP (bandcamp)

32.-34. Out-Or – Footq EP (bandcamp | spotify)
32.-34. Zebra Island – Saturnine (spotify)
32.-34. Vaiko Eplik – Varielu remixid
35.-36. Gorõ Lana – Mesi
35.-36. Aapo Ilves – Ükskord
37.-40. Paul Oja – Imaginary Lounge Act (spotify)
37.-40. Edmund Hõbe – Art Disease (bandcamp)
37.-40. Abi Zeider – Arhiivisalvestused 1959-1984 (spotify?)
37.-40. Noorteorkester Reaalmazoor – Lumevalgus

41- 45. Suur Papa – Grammilinn
41- 45. Bisweed – Tsar Bomba EP (juno)
41- 45. Thou Shell of Death – Sepulchral Silence
41- 45. Wrupk Urei – Teahupoo (bandcamp)
41- 45. Picnic – The Weathers Fine
46- 51. Hypnosaurus – Untitled
46- 51. Maria Faust Jazz Catastrophe – Maria Faust Jazz Catastrophe (spotify)
46- 51. Marten Limbach – Lained EP (bandcamp)
46- 51. Profile – Back To Basics
46- 51. Sequoia 7 Mutant Discol jagatud cd-r
46- 51. Sädelev Kass – Sädelev Kass

Eesti Tops 2013 top 10 pildi kujulEesti Tops 2013 top 10 pildi kujul
Kogu kaanepiltide ilu taandub värvuste keskmist võttes värvikoodiks #847e6bKogu kaanepiltide ilu taandub värvuste keskmist võttes värvikoodiks #847e6b

Elwood Music: 1. Märgiline sündmus on, et Margo Vaino sai valmis Grapsi raamatu, mis polegi lihtsalt elulugu, vaid lausa uurimus. 2. Vennad Rebased suutsid oma firma Live Nationile maha müüa ja et nad Robbie kontserdi (ja selle ümber toimunu) eest Ettevõtluse auhinna said.

Vitamiin Loft Records: 1. Noorte autorite jõuline ja jätkuv pealetulek. Mitte ainult Mart Avi, Jakob Juhkam, Jaan Tätte jun., Lotte, Kene ja teised muusikud, vaid ka filmikunstnikud ja lavastajad nagu Triin Ruumet, Hanna Samoson jt. Eestis on autor tagasi. Rock on! 2. Kontsertide traditsiooni elustumine selle õigetel kellaaegadel.

Valner Valme: Plaadifirma Porridge Bullet tegutsemine.

Mart Niineste: 1. Juhtum: Metro Luminal andis viis kontserti koosseisu ja lugudega, mida keegi neilt enam isegi ei lootnud. 2. Artist: Kene Verniku esimesed soololood olid värskendav vaheldus sellele muusikale, mida Eestis traditsiooniliselt naiste pärusmaks peetakse. Ja tema jõudis oma soolokarjäärini ise, leides endale oma ideede vormimiseks sobiva produtsendi, traditsiooniliselt käivad need asjad meil vastupidi, naisartist on käpikbarbi. 3. Suund: Punnitamine. Ziggy Wild, Odd Hugo ja I Wear* Experiment tegid tööd ja said nii mõneltki arvamusliidrilt kiita, kuid olgem ausad – kõigis kolmes puudub sisemine sügavus ja sellest tulenevalt pole neil ka häid lugusid, on vaid poos ja show, mis tähendab skaalal Eplik-Padar viimase mentaliteedi ehk kergekoelise imitatsiooni hiilivat ülekaalu päris poeetide suhtes. 4. Trend: Intsest. Keegi ei julge kedagi avalikult kritiseerida, käib ainult üks teineteise kiitmine, mistõttu arvavad kõik, et nad on tegijad. Õnneks TMW demopaneel kainestab.

Janar Ala:
Sündmuseks oleks Talboti plaat pluss see, et nad esinesid Roskildel.

Pudrukuul:
Raul Saaremets: Ühtegi plahvatust ei toimunud.
Siim Nestor: Sekundeerin. Pluss a) instrumentaalmuusika laine laienemine – lisaks jazz-rock-proge ansamblitele on juurde tulnud ka uusi süntesaatoripõrnitsejaid, b) Eesti muusikat ilmus taas rohkem vinüülidel kui kunagi varem.

Frotee:
Sündmus: Viljandi lauluväljaku valmimine

Lejal Genes:
Sündmus 2013: haigelt palju Eesti muusikat vinüülidel, nii et tuleb juba valima hakata – enam ei jõua lihtsalt kõigel silma peal hoida ja kõiki Eesti artistide plaate endale soetada.

Eesti Pops:
1. Winny Puhhi triumf siin ja välismaal.
2. Vinüülalbumite väljastamise muutumine normiks.

Seksound:
Märgiline on kindlasti Vaiko Epliku muusika joonisfilmile "Suur maalritöö". Ülo Vinteri, Olav Ehala, Paul McCartney ning Brian Wilson’i sõpradele on see lausa palsam hingele!
Rada7.ee:

1. Festivalide ja suurkontsertide seis Eestis. Tohutu valiku suviste väikefestivalide ja Manowari sekunditega läbi müüdud kahe kontserdi kõrval Rock Summeri (eeldatav ja ignorantne) fiasko ja Rabarocki ärajäämine. Erinevate meetmete ja faktorite koosmõjul on saavutatud tulem, et Depechile peab minema Riiga ja eestlaste lemmikfestar toimub Lätis.

2. 2013. aasta Eurovisooni eelvoorus kolmandaks jäänud bändi triumf mitmel rindel.
Estrada (Schilling):
Ei tajunud mingit otsest revolutsiooni. Kuna lähenen muusikale lugude-, mitte reliisipõhiselt, võib vabalt anda 10 – ideaalseid lugusid oli rohkem, kui tabelisse mahub.

Snafu ehk Tõnis Kreinin (Kohviradio)
Selle aasta trend või märgiline suundumus oli minu meelest eesti muusika jätkuv läbimurre rahvusvahelisel vinüüliturul, sh.
a) Uku Kuut „Vision of Estonia“ LP repress (kordustrükk näitab mu meelest, et esmareliis on läbi müüdud, kuid nõudlus püsib) ja „Grand Hotel“ LP (PPU)
b) Tornaado „Regatt“ 10“ ja „Keeris“ 7“ (Frotee)
c) Hypnosaurus „Untitled“ 12“ (Porridge Bullet)
d) Maria Minerva „Bless“ (100% Silk), ilmus aprillis ja novembris tuli 2011 LP „Noble Savage“ repress

Tauno Maarpuu:
Nostalgia: Metro Luminali come-back kontserdid, Hüpnosauruse singliesitlus Kodulinna Majas ja 12-tolline 1992.a looga, ansambel Teisikud, Sven Grünbergi mõjud paljudes bändides ja sooloprojektides, Jaan Kumani, Keerise ja Tornaado vinüülid.
Parim kontsert: Sociasylum (Trashi sünnipäev, 15.11.2013 @ Von Krahl).
Eesti muusika hetkeseisule võiks anda skaalal 1-10 6 p – on küll palju head, kuid võrreldes mõne viimase aastaga ehk vähem väga head muusikat. Uuemas muusikas annavad tooni kvaliteet, professionaalsus ja nn. kindlapealeminek, aga vähe on omanäolisi, kuid hästi (mõjuvalt) elluviidud ideid. Tundub, et “undergroundis” midagi toimub, aga viljad lasevad end veel oodata.

Madis Nestor (BiiT):
Ilmselt Eesti muusika jõuline tung välisturule, millest märkimisväärsemad ilmselt Pudrukuuli maailma vallutav Benga Benga, millele lausa repress tehti. House’i produtsent Kask EP Hollandi plaadifirmale. Erilise dnb’ga kuulsust võitnud Thing välja antud Blu Mar Teni poolt. Ja Uku Kuudi jätkuv edu ja tähelepanu albumi Grand Hotel toel.

Baltic Scene:
Väga rõõmustav on üha enamate Eesti artistide sisenemine välisturgudele, kahe eriliselt ereda näitena Winny Puhh ja Elephants from Neptune.

Universal (Margus Varusk):
1. Kohalike vinüülireliiside hulk ja positiivne müügitrend.
2. Eliidi esinemised (nägin neid vähemalt 10 korral, kõik olid vähemalt väga head)
Ära võiks märkida ka Metsatöllu menuka tuuri USAs ja Iirise 500 000 streami Spotifys.

Õunaviks:
Ma ei leidnud mingit põrutavat uut ühte asja, mida kehtestavana öelda Eesti muusika kohta. Küll aga võib öelda muusika-aasta kohta: mind on sel aastal saatnud ühelt poolt pikad lood ja teisalt kompaktsed plaadid. Ja see on olnud mõnus.

Legendaarne:
Winny Puhhi edu ja tähelepanu maailmas.

Ja loomulikult on kõik kutsutud kommentaariumisse oma panust lisama. Eesti Popside antud lähteülesanne on selline:
1. 2013 aasta parimad Eesti albumid ja EP’d. Palun reastage 10-15 albumit ja EP’d paremuse järjekorras.
2. 2013 aasta 3 parimat Eesti lugu. Palun reastage 3 tähelepanuväärsemat kodumaist pala paremuse järjekorras.
3. 2013 aastat defineeriv sündmus Eesti muusikas.
See võib olla trend, suund, artist või ka märgiline juhtum muusikas, millega käesolev aasta meelde jäi. Kui võimalik, siis hinnake ka selleaastast Eesti muusika seisu skaalas 1-10 punkti!

Veel artikleid