Pyhä Kuolema rüütab Rakvere kirikus vaimulikud laulud tõukudest järatud matusekuubedesse

Kirjutas takashi
03-12-2013

Foto: Marianne Loorents
Laupäeval Rakveres gurmaanlikke muusikaelamusi pakkuv festival Darkland Fire IV algab reedel Eesti artistide ja Prantsuse DJ ülesastumistega soojenduspeol Darkland Night ning lõpeb pühapäeva pärastlõunal Rakvere Kolmainu kirikus advendikontserdiga Darkland Fire Advent, kus valikuga ameerika traditsioonilistest vaimulikest lauludest ja muusiku omaloomingust esineb Pyhä Kuolema, mis on mitmes neofolk-bändis kaasalööva andeka Soome kitarristi, laulukirjutaja ja laulja Mikko Pöyhöneni sooloprojekt. Mikko astub üles ka neofolk-bändi Tervahäät koosseisus Rakvere Rahvamajas festivalil Darkland Fire IV, laupäeval, 7. detsembril

Miks otsustasid tõlkida traditsioonilised ameerika vaimulikud laulud soome keelde?
Ameerika ja ka Lääne-Euroopa rahvakombed on mulle väga kallid. Nad mängivad võtmerolli praeguses neofolgi ja psühhedeelse folgi laines ja et enamik neist on suurepärased lood, on mul kerge neid aeg-ajalt oma kavva lülitada. Nad pakuvad väljakutset. Nende lugude tõlkimisel ilmneb kaks sarnast asja. Esiteks kadunud sõnade taaselustamine. Lauludes öeldakse asju kadunud moel, ammu unarusse jäänud, kasutuselt kadunud inglise keeles. Tõlkimine puhub nendesse tekstidesse elu sisse. Teiseks, et tõlkimine tähendab tegelike soomekeelsete sõnade moodustamist, tähendab see ka vana soome keele taaselustamist. Mul ei ole kavatsustki neile lauludele kaasaegset ilmet anda. Vastupidi, ma rüütan nad tõukudest järatud matusekuubedesse!

Millised on su ootused kontserdile Rakvere Kolmainu kirikus?
Olen kindel, et need laulud teenivad publikut hästi ja kõlavad selles suurejoonelises hoones imepäraselt!

Koos Tervahäät’i esinemisega festivalil Darkland Fire IV on advendikontsert su neljas kontsert Eestis sellel aastal. Esined üldiselt harva, seega kas see tähendab, et astud sel aastal Eestis üles rohkem kui Soomes?
Nii see on. Mul on olnud hea võimalus mängida Eestis paljudes erinevates kohtades, nii et need 2013. aasta viimased kontserdid on selle aasta loetelule suurepäraseks täienduseks.

Millised on su muljed suvistest esinemistest Lääne-Virumaal?
Mängisin kahes väga erinevas kohas. Rakvere linnus oma vabaõhu atmosfääriga tegi mulle väga kindlalt selgeks, et seda sorti muusika nõuab intiimsemat õhustikku.
Esinemine Muuga mõisas õnnestus suurepäraselt, tõstan kaabu publikule, kes saali tollel õhtul täitis.

Kuidas soovitaksid Tervahäät’i inimestele, kes on otsustanud tulla ainult Pyhä Kuolema kirikukontserdile ehk miks nad võiksid tulla ka laupäeval festivalile?
Tervahäät räägib atavistliku häälega. Nagu seda on Kaarna ja minu hääl, see tuleb sügavalt maast, milles on meie juured. Tervahäät on olemuselt spirituaalne muusika väga rituaalses tähenduses. See tervendab ja pagendab.

08-12-2013 DARKLAND FIRE ADVENT: Pyhä Kuolema /fin/, Rakveres

Veel artikleid