Dokumentaalfilm Winny Puhhist, maailma veidraimast bändist

Kirjutas ivo
02-09-2013


Loo pealkiri, vastupidiselt tavapärasele praktikale, ei ole võetud õhust, vaid on täiesti mustvalgelt interveebides kirjas. Winny Puhh hoiab võidukalt bändide „The Weird 100“ esikohta, sellise tabeli jaoks sobival veebilehel weirdestbandintheworld.com. Vajaliku tähelepanu tiitli haaramiseks tõi muidugi Eesti Laulu konkursil esitatud "Meiecundimees üks Korsakov läks eile Lätti".

Tuusikut Malmösse Eesti Laulu esinemine kahjuks küll ei toonud, aga hääletustulemuste kokkulugemisest sõltumatult oli juba poole pealt selge, et selle aasta võitjaks on Winny Puhh. Võistluse finaal oli efektne – Eurovisiooni karmi reaalusega karastamata lapsed nutsid, sotsiaalmeedias võeti radikaalselt pooli ning esinemisvideo YouTubes sai mehemoodi vaatamisi. Toetava sõnaga jagas välismeedia, omadki proovisid kannul püsida, postitasime meiegi. Suurim töövõit aga oli alles saabumas – ootamatu võimalus reisida Pariisi. Kuumadest uudistest ilmajäänule selgituseks, et Winny Puhh esines juunis mõjuka moebossi Rick Owensi moeshowl.

Teisipäeval, 3. septembril kell 22.10, ehk juba homme, ETV vahendusel linastuv film on korralik moodne reklaamdokk, mis sobib hästi nii neile, kellest seni Winny Puhh täiesti mööda miskipärast on läinud, kui juba vanale tuttavale. Veidi alla tunni kestvas filmis alustatakse päris algusest ning seletatakse väledalt tausta, antakse aega üksteisele õlale patsutada, heidetakse Eesti Laulul toimunu üle veelkord veidi nalja, tehakse Owensi esitlusel ülesastumise tähtsus arusaadavaks ning peab ütlema, et kruvitakse enne kõrghetke ka vaataja jaoks pinge üles.

Ja pealegi, sündmus oli ju vaieldamatult salvestamist väärt. Ehkki küll tulemusena väidetavalt nende elu lühim, vaid 10 minutit kestnud kontsert, siis samaaegselt kõige pikemalt ette valmistatud ning hoolikalt saladuses hoitud, et moeshow publikut rabada. Ning see õnnestus väga hästi – koos Owensiga räägiti just nimelt Eestist pärit Winny Puhhist ajalehtedes ja ajakirjades nagu New York Times, The Independent, GQ, Dazed & Confused jne. Rääkimata The Guardiani päeva pildi rubriigist, kus leidis Winny Puhhi samast reast näiteks Obamaga.

Võibolla vaid lõpp oli filmil kuidagi kahetine. Ei saanudki lõpuni aru, kas oli tegemist mingi mainenõksuga või lihtsalt eestlasliku „Ah, mis nüüd mina ka ikka…“ tüüpi pobinaga või hoopis midagi kolmandat. Sellest hoolimata soovitan filmi väga – vahel on „making of“ põnevamgi jälgida, kui vaid lõpptulemust.

Niisiis, televiisori ees peab olema ühel neist kolmest ajast või kõigil neist (NB! Film ei ole järelvaadatav ETV veebiarhiivis, seega ajastus on oluline):
T 3. septembril kell 22.10, kordus K kell 12.55 ja L kell 17.35

„Winny Puhh: maailma veidraim bänd“
Režissöör Jaan Laugamõts, produtsendid Ove Musting ja Mart Normet.
Heli Arian Levin, juhtoperaator Ergo Treier.
Tootjad: Eesti Rahvusringhääling ja Downtown Pictures.

Vanemaid artikleid:
"Brääznik" arvustus: "Kõneminuti hind on sada krooni", 07-02-2010, kodutööstus
Intervjuu: "Winny Puhh: elurõõmsad ja huumorimeelega. Raha eest muidugi!", 25-05-2006, ivo

Veel artikleid