Seitse lemmikplaati – Jānis Lūsēns, ZODIAC

Kirjutas ivo
17-07-2013


Te ju teate kõik seda bändi. Ilmselt kõigil, kel vähegi kodus Melodija vinüüle leidus, oli vähemalt üks Zodiaci plaat. Melodija alt tuli neil neli plaati välja – “Disco Alliance”, “Music In The Universe”, “Музыка Из Кинофильмов” ja “In Memoriam” – ning kõigist neist mitu versiooni ka veel. Näiteks kõige esimeset vähemalt 32 eri varianti ja teisest 25. Jätkus kindlasti igasse kodusse. Nüüd on need õige aeg üles otsida ja üle kuulata – see legendaarne Läti muusikaline kollektiiv esineb Positivus festivalil, reedel, kell 23:00.

Oma esimese kahe disko-ajastust inspireeritud albumi lugude Positivusel esitamiseks on bändi tegevusse kaasatud eriline meeskond muusikuid, juhiks muidugi bändi asutaja Jānis Lūsēns ise. Tema hoolitseb klahvpillide ja elektroonilise osa eest, viiulil aitab kaasa kuulus Läti laulja Zigfrīds Muktupāvels. Lisaks bändi originaal-liikmetele astuvad lavale Jānis Lūsēns jr, kitarrist Mārcis Auziņš ja trummar Mārtiņš Linde.

Zodiac (või läti keeles Zodiaks) oli Nõukogude Liidu ajal üks esimesi bände, kelle album “Disco Alliance” pakkus konkurentsi lääne muusikale. Müües 20 miljonit koopiat, sai Zodiac’ist üks Läti laulva revolutsiooni eestvedajaid. Viimased rohkem kui kümme aastat hoopis teatrimuusikale ning ooperile keskendunud Lūsēns on oma muusikalise tegevuse eest Läti riigilt isegi ametliku ordeni rinda saanud. Lūsēns kommenteerib: “Oleme austatud ja tänulikud kutse eest festivalil esineda – see tähendab, et meie muusika on endiselt oluline ja pole unustatud. Positivuse atmosfäär on sellise muusika esitamiseks parim!”

Tavapärase intervjuu asemel aga palusime Jānis Lūsēnsil vaadata üle oma plaadiriiul ning sealt tuua välja täpselt ja ainult seitse kõige olulisemat või meelepärasemat albumit ning siin nad on.

Anouar Brahem – Le Voyage De Sahar
"See album kõlab kõige paremini vihmase ilmaga ringi sõites. See on ühtlasi sellises stiilis, mida tahaks kunagi oma bändikaaslastega proovida mängida."

Herbie Hancock – River: The Joni Letters
"Seda albumit olen palju kuulanud. Erakordsed muusikud ja võrratu atmosfäär, mis paneb aja rahulikult voolama."

Anders Jormin – In Winds in Light
"Kuna mu esimene muusikaline kirg oli orelimuusika – alles hiljem järgnes jazz ja elektroonika – siis see album on suurepärane kombinatsioon kõikidest eelnevatest stiilidest oma ajast eest saundiga."

Anders Jormin.Anders Jormin.
Albumiinfo Wikipedias

Jacques Loussier Trio – Satie: Gymnopedies Gnossiennes
"See muusika on ideaalne lõdvestumiseks ning maailmast eraldumiseks – midagi, mida just prantslased ideaalselt suudavad teha."

Messiaen – Quartet for the End of Time
"Fantastiline helilooja, kes on suutnud saavutada erakordse dünaamika oma nelja muusikuga ning ainulaadse oskusega peatada aeg. Täiesti püüdmatutes kõrgustes kompositsioonid."

Sergei Rachmaninov – The Divine Liturgy of St John Chrysostom (Latvian Radio choir, Sigvards Kļava)
"Üks parimaid vaimuliku muusika heliloojaid, kes muide iroonilisel kombel õigeusu kirikust välja heideti. Fantastiline muusika ja väga kõrge kvaliteediga esitus."

Emerson, Lake & Palmer – Trilogy
"See on vundament, millest kõik alguse sai. “Hammondi” analoogsüntesaatori saund ja akustiline orel kombineeritud orkestri mõtteviisi ning jõuga, kõik loodud kolme võrratu muusiku poolt."

Vaata lisaks: 19-07-2013 kuni 21-07-2013 Positivus festival 2013

Veel artikleid