Rock´n´Roll – All night long!

Kirjutas Roosipõld
30-06-2012

Täna, laupäeval on Von Krahlis üles astumas 2 rockabilly kollektiivi: Itaalia ansambel The Dragons ja kodumaine Rockin´ Lady & Her Rivertown Boys. Olles sattunud lugema Rock´in Lady & Her Rivertown Boys´i kirjeldust nende kodulehelt, võib täheldada, et tegemist on rockabilly muusikat ja elustiili propageeriva bändiga. Kahjuks ei ole ma kunagi sattunud sellesse kultuuri süvenema. Kiire ülevaate saamiseks otsustasin küsitleda Rock´in Lady & Her Rivertown Boys kontrabassimängijat Remo.

Oma kodulehel mainite, et soovite elustada ja edendada rockabilly muusikat ja eluviisi. Ehk oskaksite täpsemalt seletada, mida rockabilly eluviis endast kujutab?
Rockabilly eluviis/elustiil kujutab endas paljut. Asi ei keerle mitte ainult muusika ümber, vaid on palju laiahaardelisem. Lisaks riietusele ja soengutele käivad Rockabilly stiili juurde ka vanad ameerika autod ja mootorrattad. Rockabillydel on üle kogu maailma oma festivalid, riietepoed, juuksurisalongid, kodusisustus, sümboolika, tätoveeringud ja palju muudki. Kõik see, mis saanud alguse sõjajärgsest Ameerikast, kuid on kestnud tänapäevani ikka samamoodi nagu alguspäevil.

Kuivõrd selline elustiil Eestis levinud on? Meil on küll American Beauty Car show, aga kuidas on lood riietepoodide, juuksurisalongide jms?
Eestis on Rockabillyga hakatud tegelema tõsisemalt kusagil 80ndatest alates. Tol ajal oli asi veel vägagi underground, kuid mitmedki tegijad tegelevad asjaga siiani.
Tänapäevaks on kasvanud peale uus põlvkond. Ligi 5 aastat tagasi loodi oma internetifoorum ja nüüdseks on olemas mittetulundusühing. Peale foorumi loomist on kodumaiste ürituste ja Rockabilly entusiastide hulk hüppeliselt kasvanud. Korralikku juuksurisalongi ja riietepoodi veel kahjuks pole. Ostud tehakse peamiselt Soomest-Rootsist või siis internetipoodidest. Uus põlvkond tegeleb aktiivselt ka juba autokultuuriga. Eelmise sajandi viimaste kümnendite bändide asemele tuleb tasapisi uusi tegijaid.

Millega rockabilly mittetulundusühing tegeleb ja mis nime ta kannab?
MTÜ kannab nime Rockabilly Estonia. Selle eesmärkideks on Rockabilly muusika ja kultuuri edendamine Eestis. Rockabillyga seonduvate ürituste korraldamine jne. Esimene üritus saigi läbi viidud selle aasta maikuu lõpus.

Rääkides Rockin´Lady & Her Rivertown Boys´ist, siis Teie bändiliikmed on üsna noored – kuidas Te sattusite sellise vanakooli muusika ja elustiili otsa nagu rockabilly?
Kui nüüd isiklikult rääkida, siis juba varasest lapsepõlvest hakkasid mulle muljet avaldama raadiost kuuldud ameerika Rock`n`Rolli hitid. 90ndate alguses levinud satelliittelevisiooni kaudu nähtud filmid andsid oma osa ja nii see huvi vaikselt kasvaski.

Kui vanalt sattusid rockabilly lainele ja mis vanuses kontrabassimänguga tegelema hakkasid?
Rockabilly lainele üldiselt kusagil 18-aastaselt ja kontrabassi hakkasin mängima umbes 4 aastat tagasi.

Kus Sa oma instrumenti õppinud oled ja kes on Sinu iidoliteks?
Instrumenti sai hakatud õppima omal käel ja hiljem sai lisaks võetud ka mõningaid tunde eraõpetajate juures. Iidoleid on mitmeid, kuid tuntumaid selle stiili kontrabassimängijad on ehk Bill Black (Elvise kontrabassimängija), Marshall Lytle (Bill Haley kontrabassimängija). Lisaks on mind mõjutanud veel ka mõningad vähetuntud, kuid andekad mängijad tänapäevastest bändidest.

Mis Sind just kontrabassi õpingutele suunas?
Päris alguses sai Rockabillyga seonduvalt proovitud ka trumme ja mõnda aega isegi laulmist. Eks ühes õiges Rockabilly pundis peab ju kontrabass ka olema. Tol ajal, kui bändiga alustasime, polnud Tartus võtta ka ühtegi kontrabassimängijat, kes seda stiili mängida tahaks ja nii tuligi ise asi käsile võtta.

Kas rockabilly on Teie jaoks muusika tantsuks või kuulamiseks? Või kolmandaks variandiks: lugesin ühte etoloogia-alast käsitlust muusikast ja seal väideti, et tantsimine ja kuulamine kuuluvadki kokku ning kontserdisaalid on muusika algupära ära rikkunud. Ehk olete pigem nõus siis viimase väitega?
Rockabilly on nii väljendusrikas ja kaasahaarav muusika, et jalg hakkab tatsuma nii ehk naa. Üldiselt on Rockabilly muusikas tantsimisel väga suur roll. Muidugi on ka neid nautlejaid, kes lihtsalt kuulata armastavad, aga tantsida ei taha. Mina kuulan näiteks kodus hea meelega ka vinüüle ja see on see hetk, mil istud ja lihtsalt kuulad.
Aga selle viimase väite kohta arvan, et eks see oleneb muusika stiilist ja kontserdi kontseptsioonist ka, kas tantsitakse või mitte. Loomulikult oleneb palju ka publikust.
Selles artiklis oli postuleeritud, et muusika algupära on rituaalid jms ning muusika eesmärk oli algselt luua grupiühtsust. Rockabilly seltskond on vist üsna kokkuhoidev?
Jah, on küll. Ükskõik, kuhu üritusele sa maailmas ka ei satuks ja kui palju rahvast seal on, siis Rockabilly rahvas on kõik nagu üks suur sõbralik pere.

Rääkides rockabillyst ja tantsust, siis üks asjatundlikum härra soovitas küsida, et kas tänapäeval teatakse, kuidas rockabillyt tantsima peab?
Jah, teatakse küll. Paljud käivad selle tarbeks suisa tantsutunde võtmas.

Kas Sa või mõni teine Teie bändist kuulab salaja ka mõningaid teisi stiile peale rockabilly?
Üldiselt oleme kõik suhteliselt laia silmaringiga ja kuulame palju erinevat muusikat. Kitarrist on meil elukutseline muusik juba aastaid. Seoses sellega käib ta mängimas paljudes erinevates bändides. Kodus olles ma isiklikult kuulan üldiselt kõike Rockabillyga seonduvat.

Vaatasin, et Teil on üsna hulgaliselt esinemisi olnud. Milliseid neist kõige meeldejäävaimaks pead?
Meeldejäävamad on olnud Soome ja Rootsi mängud, kuna seal riikides on see kultuur tekkinud juba 50ndatel, paralleelselt USAga. Rockabilly austajaskond on seal võrreldes Eestiga tohutult palju suurem.

Ma ei ole nüüd kindel, aga tõenäoliselt üks küsimus, mida kindlasti peaks vist ühe rockabilly mehe käest küsima, on, et kas Elvis on surnud?
Füüsiliselt on ta küll surnud, kuid muusikas ja filmides elab ta ilmselt lugematute fännide jaoks igavesti.

Kas teda võiks pidada kõikide rock´n´roll ansamblite esiisaks või oleks seda arvata pigem ekslik?
Seda arvata on pigem ekslik, kuid Elvis oli õige mees õigel ajal ja kohas, et anda oma panus ja muuta maailma muusikas midagi jäädavalt.

Ehk oskaksid soovitada mõningaid kollektiive lisaks, kes on olnud rockabilly esiisad, sest kahjuks olen sellest muusikastiilist üsna kauge.
Lisaks Elvisele peaks siin välja tooma kindlasti Jerry Lee Lewise, Carl Perkinsi, Johnny Cashi, Bill Haley, Buddy Holly, Ritchie Valens, Eddie Cochran, Gene Vincent. Need vast sellised tuntumad nimed ja hea sissejuhatus sellesse stiili.

Mida ootate laupäevaselt esinemiselt? Ja keda ootate kuulama?
Laupäevaselt esinemiselt ootame meeldivaid kohtumisi, uusi tuttavaid ning suurehulgalist publikut. Kuulama ootame kõiki, kel sees väikegi Rock`n`Rolli pisik.

Aga sellega vist ongi kõik. Kas sooviksid ise midagi lisada?
Ega muud midagi kui Rock`n`Roll – All night long!

*Kirglikkusest oma stiili vastu, on antud artikli intervjueeritava vastustes kasutatud vastastikkusel kokkuleppel stiili nimetusi läbiva suure tähega.

Lingid laupäevasele sündmusele:
Rada7: http://www.rada7.ee/yritus/62969
Facebook: http://www.facebook.com/events/440160259335283/

Lingid laupäeval esinevate bändide muusikale:
The Dragons

http://www.myspace.com/thedragonsgroove
Right Behind You(live):

http://www.youtube.com/watch?v=QZF6jYrC79A

Rockin’ Lady and her Rivertown Boys

http://www.rockinlady.com/
Black Cadillac:
http://www.youtube.com/watch?v=XNZUb5usIRo
Vintage Tallinn Vol 3:
http://www.youtube.com/watch?v=2vaoEKbKWws

Veel artikleid