Kosmikud: Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa

Kirjutas kodutööstus
10-11-2011

Kosmikud on oma tegemistes algusest peale silma paistnud maitseküsimuste ülese kontseptuaalsusega. Sedapuhku läks bänd täispangale. Kõik bändi viienda albumi „Öö ei lase magada” tekstid kirjutas luuletaja Mait Vaik. Sellise valiku põhjustest, Linnahalli stuudio mõjudest, sellest, kas Aleksander Tambergi legendaarne kaustik on viimaks end ammendanud ja paljust muust rääkisid Kristo Rajasaare (trummid), Kõmmari (bass), Hainz (laul ja klahvpillid) ja Aleksander Vana (kitarr).

Uus album on valminud sama meeskonnaga, kes olid abiks plaatide “Ei Roosid” ja “Kuidas tuli pimedus” valmimise juures. Kuidas tuli otsus pöörduda tagasi juurte juurde?
Kõmmari (K): Loomulik vajadus toob loomulikud otsused.
Kristo Rajasaare (KR): Vanale sõbrale Mait Vaigule tegime ettepaneku terve Kosmikute plaadi lüürika kirjutamiseks juba mitu aastat tagasi, vahetult peale „Ainus, mis jääb, on BEAT“ ilmumist. Kuna Maidu varasemad tekstid meile („Kuidas tuli pimedus“, „Haiged lapsed“, „Öine kriisi-ja nõustamistelefon“) olid salvestatud Elmu Värgiga Linnahallis ja need meile kohutavalt meeldisid, siis uue plaadi salvestus sealsamas oli asjade väga loogiline käik. Pealegi olime vahepeal Elmu juures teinud Varjude kaveri „Sel poisil oli raske veretõbi“ ja taaskord magnetlindile salvestada paitas vägagi kõrvu.
Hainz (H): See oli lintmagnetofoni ürgne kutse.
Aleksander Vana (AV): Maidu tekstid lausa nõuavad analoogtehnikat.

Teie uue albumi nimeks on “Öö ei lase magada”. Mis on need asjad ja sündmused, mis Kosmikute liikmetel öösel magada ei lase?
AV: Minul isiklikult ei lase öösiti magada väike 4-kuune poeg. Samas on mul unega alatihti suht kehvad lood.
K: Eks see ole meil kõigil praegu lastega seotud, kuna kolmeaastase plaadipausi ajal on terve bänd järelpõlve tootnud.
Viktor Koškin
Uue plaadi kõik tekstid on pärit Mait Vaigu sulest. Kas Taavi Pedriksi leitud legendaarne Aleksander Tambergi luuletusi sisaldav kaustik on nüüd täiesti tühi, et uuel plaadil pole ühtegi Tambergi sulest pärit teksti?
KR: Ei, seda pole põhjust karta, Tambergi kaustikust jätkuks veel mitme plaadi jagu. Nagu öeldud, oli see plaat otsast lõpuni Mait Vaigule reserveeritud.

Kui palju on tõde ringlevas kuulujutus, et Kosmikute liikmetel õnnestus eelmisel talvel (sõltuvalt nüüd allikast) kas härra Tambergi enda või tema järglastega kohtuda?
H: Seda ei tea me ise ka veel päris täpselt.

Võrreldes albumiga „Ainus, mis jääb, on BEAT“, mis sisaldas lisaks sugestiivrokile ka kantrit ja muud, on „Öö ei lase magada“ suhteliselt otsekohene rokk-plaat. Miks otsustasite seekord muude muusikastiilidega eksperimenteerimisest hoiduda?
KR: Uue materjali demode hulgas oli meil palju selliseid, aga need ei sobitunud kuidagi Maidu tekstidega. Nii et tuli tõesti üsna ühtlane album. Samas on tuttavad esmakuulamisel kasutanud erinevate lugude puhul märksõnu nagu „Cure“, „kraut“, „Darkness“.
AV: Väikestviisi õnnestus plaadile talletada ka mõned fantoomhelid. Need kostavad siis, kui plaati kõvasti kuulata. Ja toimivad nad kõige paremini kui kasutada lihtsaid riffe. Seega võib öelda, et seekord sai helidega veidi eksperimenteeritud.

Kosmikuid on aastate jooksul kirjeldatud nii depressiivrokkaritena kui ka kosmopunkaritena. Uue plaadi pressiteade defineerib Kosmikuid kui sugestiivrokkareid. Mida õigupoolest kujutab endast sugestiivrokk?


KR: Pole näpuga järge ajanud, milline kriitik täpselt millise stiilinimetuse meile pannud on. Sugestiivrokk tuli ilmselt eelmise plaadi hüpno-rokk lugudest „Beat“, „Meister“ ja „Seanss“. Julgeks ennustada, et peale seda plaati kutsutakse meid jälle depressiivikuteks.
H: Linnahalli aura soodustab depressiivrokki.

Olete öelnud, et bändi algusaastatel tundsite end tõeliste võõrkehadena Eesti muusikas. Kas see tunne on aastate jooksul muutunud?


AV: Kehad on ajapikku harjunud, vaim aga mitte.
K: Oleme tegutsenud 12 aastat ja müünud tuhandeid plaate ja andnud väärika hulga kontserte täismajadele, aga ikka leidub Eestis noori inimesi, kes Kosmikutest kuulnud pole. Kriitikute jaoks liiga mainstream ja laia massi jaoks liiga alternatiivne.

Plaadi “Pulmad ja matused” ilmumise ajal antud intekas ütlesite, et Kosmikute muusikas ja lüürikas leiduv süngus sõltub paljustki sellest, millise tundega inimesed plaati kuulavad. Paljud ehk tõsisena tunduvad lood võivad mõnes teises olukorras jällegi muigama panna. Uuel plaadil leiduva refrääni tekst “Kitsekesed ärge kartke mind” on minu meelest väga heaks näiteks. Kas vahest tundub, et Kosmikute muusikas leiduv huumor ei jõua inimestele kohale?
AV: Selle plaadi puhul ei tohiks sõnad küll kedagi muigama ajada, pigem elu üle mõtisklema.
K: See kitsekeste lugu on plaadi üks kurvemaid laule ja uue plaadi puhul saame rahulikult hoiduda lugude lahtiseletamisest.
Viktor Koškin
Kosmikud on kontserdi lisalugude ajal mitu korda teinud niiöelda Kotiteollisuust ehk mänginud seti viimase loo alasti. Millist mõju on selline käitumine avaldanud Kosmikuid jahtivate gruupide arvule?
KR: Sellekohane arvepidamine puudub, aga kindlasti on olnud gruupide iive aastate lõikes positiivne.

H: Järjekord on ukse taga

Milliseks arvate, et kujuneb Kosmikute teine tegutsemisdekaad. Võttes arvesse, et oma esimese dekaadi olete kokku võtnud kui mullahõngulise?
KR: Loodetavasti jääb muld sedapuhku ainult loomingusse.
AV: Vahest kasvab mullale ka sammalt, nii et äkki siis „samblahõnguline“?

Veebruaris Von Krahlis toimunud festivalil Heliosphere vabandas ansambel Circle oma etteaste ajal kõigi soomlaste nimel nende rahvuskaaslaste pärast, kes Tallinn-Helsingi vahet sõitvatel laevadel on kunagi purjus peaga lällanud. Mille eest võiksid Soomes esinevad Eesti bändid kõikide eestlaste nimel soomlaste käest andeks paluda?


AV: Ei pea mitte andeks paluma, vaid aru pärima, miks mõnes hotellis on artistide tubades minibaar lukustatud ning võti asub retseptsioonis ja seda artistile ei anta? Ennekuulmatu!
K: Paluda andeks selle eest, et 25 aastat tagasi jätsid Eesti mehed Soome meestele kasutatud naised, nagu näiteks Anu Saagim.

Kosmikud andsid suure enamuse oma sellesuvistest kontsertidest Soome festaritel. Ka plaadi esitlustuuri esinemistest arvestatav osa leiab aset Soomes. Kas pole olnud mõtet otsida plaadilepingut mõne Soome plaadifirmaga, et üle lahe jalg veelgi tugevamalt maha saada?
K: Meile piisab Stupidoga koostööst ja sellest, et pakkumised tulevad tänapäeval meie juurde. Pole mõtet suuri illusioone koos mullidega luua. Nagu venelane ütleb, üle oma tilli pole võimalik hüpata.

Eelmisel aastal Tartu Ülikoolis peetud folkloorikonverentsi raames leidis aset ettekanne “Kosmikute looming kui itku aseaine”, mille kohaselt on Kosmikute looming muistsete itkulaulude traditsiooni edasikandja. Kas võib väita, et bänd on viimaks tõeliselt läbi löönud, kui tema loomingu põhjal juba ülikoolis ettekandeid peetakse?

AV: Kui hakata mõõtma rannajoont millimeeterhaaval, võib tulemus osutuda lõpmatu pikaks. Igasuguse muusika analüüsi ja lahkamise puhul on oht omistada asjadele tähendusi subjektiivsest vaatevinklist. Ega me ei pretendeeri küll nutunaiste kohale. Tore, et inimesed võtavad vaevaks selliste asjadega tegeleda.

Tuntud soome muusikaajakirjanik Janne Flinkkilä tunnistas nädalavahetusel toimunud Musiikki & Media konverentsi ajal, et urineeris neli aastat tagasi delegaatide hotellis jäämasinasse. Kas Kosmikute liikmeil on hinge peal patte, mida sooviksid siinkohal üles tunnistada?
KR: See lits on kahjuks meie sõber ja ta on ööbinud ka Tallinna hotellides, väga piinlik.
AV: Ootan aega, millal Hainz hakkab Mooste kiriku kellamees-pihiisaks. Küll siis saab tunnistada.
H:Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa…

CMX’i laulja A.W.Yrjänä on öelnud, et imetleb bände, kellel on olemas nn suur visioon ehk kes teavad, mida soovivad saavutada ja kuhu jõuda. Kellel on teie arvates hetkel Eesti muusikas olemas suur visioon?

AV: Ei tea. Igatahes Üllar Jörberg oli oma plaadi kaanele pannud nii palju firmade logosid kui leidis. Järelikult visionäärina kavatses ta ilmselt kõikide nende firmade pidudel esineda.

Kosmikute sõprusansambel Viikate on hetkel stuudios lindistamas oma uut plaati. Kavas on lindistada ka üks Kosmikute kaver. Kas Kosmikutel on plaanis vastutasuks kunagi mõnda Viikate lugu kaverdada? Kui jah, siis millist?
AV: Hetkel on meie kaverite limiit täis. Eks paistab, mis tulevik toob.

Veel artikleid