Von Hertzen Brothers ja hea proge saladus

Kirjutas kodutööstus
24-09-2011

Kolme Von Hertzeni venna näol on tegemist tõelise Soome muusika raskekahurväega. Aastate jooksul on Jonne, Mikko ja Kie kaasa teinud muu hulgas Jonna Tervomaa, Egotrippi, The Mama Kingi, Lemonatori ja Don Huonote ridades. 2001. aastal otustasid vennad hakata koos muusikat tegema, mille tulemusena sündis tänavu oma neljanda kauamängivani jõudnud Von Hertzen Brothersi nimeline ansambel. Sellel reedel esineb Von Hertzen Brothers Tallinnas Rock Cafes. Sel puhul rääkisin laulja ja kitarrist Mikko Von Hertzeniga malest, vinüülidest ja Minimoogi pehmest saundist tulenevast rusikareeglist.

Uue „Stars Aligned“ albumi produtseeris Pepe Deluxé’st tuntud James Spectrum. Kuidas sai koostöö Jamesiga alguse?
Esimene kohtumine leidis aset 2007. aastal EMMA auhindade galal. Ilmselt kiitsime teineteise musikaalseid saavutusi ja õnnitlesime üksteist saadud auhindade puhul. Kolm aastat hiljem esinesime koos Pepe Deluxé’iga ja Spectrum mainis, et oleks väga äge, kui me saaksime midagi koos teha. Sealt see koostöö alguse saigi.

Rock Cafe kontsert on Von Hertzen Brothersile juba kolmas esinemine Eestis selle aasta jooksul. Mis teid Eesti juures nii palju tõmbab, et tulete nii lühikese aja jooksul siia juba mitmendat korda?
Rock Cafe on väga hea kontsertpaik ja nüüd seoses uue albumiga anname rohkem kontserte ka väljaspool Soomet. Tallinnas on väga elav rockmuusika kultuur, mis tähendab meie jaoks ka väga head publikult. Lisaks on Leen ja Margus Universal Music Balticus väga ägedad inimesed, kes on meie asju väga hästi ajanud.

Oasise Gallagheri vennad, The Black Crowesi Robinsoni vennad ja Ramonesi da brudas. Tundub, et alati kui vennad on bändiliikmed, tähendab see ka suuri omavahelisi tülisid. Von Hertzen Brothers on aga suutnud suurtest tülidest hoiduda. Mis on hea bändikeemia saladus?
Kui aus olla, siis eks meil tuleb ka aeg-ajalt riide ette, kuid me oleme oma varasematest bändidest õppinud, et kõige parem tulemus sünnib siis, kui kõik puhuvad nn ühtse leegi tulele. Lisaks oleme me ka aru saanud, et me kõik oleme ühtviisi tähtsad. Ei ole olemas Von Hertzen Brothersit ilma meie kõigita.

Mikko, sa elasid aastatel 1998 – 2005 Indias, kuna olid muusikuelust tüdinenud. Mis see oli, mis tõmbas sind nõnda palju Indiasse, et otsustasid sinna elama kolida ja kavatsed sa sinna ka kunagi naasta?
Mul on seal siiani oma elamine ja käin seal nii tihti, kui selleks aega leian. Hakkasin õppima idamaist filosoofiat juba 20-aastasena. 1998. aastal tekkis mul võimalus teha radikaalsem elumuutus, mida ma siis ka tegin. India juures paelus mind mitu asja, kuid kõige rohkem vabatahtliku töö Amma (Mātā Amṛtānandamayī Devī) organisatsioonis Edela-Indias. Amma on väga äge ja lõpmatult inspireeriv persoon.

Suomen Kuvalehti’le antud intervjuus ütlesite: „Kui raha ja mainega kaasnev on kõik kogetud, võib keskenduda kõige olulisemale." Mis on kõige olulisem hetkel sinu elus?
Muusika ja armastus.

Von Hertzen Brothers annab detsembri alguses Tavastia klubis neli kontserti. Igal õhtul mängite algusest lõpuni ette ühe oma albumi, mis lastakse kõik samal ajal välja ka vinüüli kujul? Kust tuli selline idee?
2011. aastal tähistame oma kümnendat tegutsemisaastat, kuna meie esimene album „Experience“ ilmus 2001. aastal. Publik soovib pidevalt, et me mängiksime lives ka vanemaid lugusid. Seega mõtlesime, et anname kõigile võimalus oma lemmik Von Hertzen Brothersi lugu lives kuulata.

„Von Hertzen Brothers – lähikuvissa“ raamatust leiame ühe pildi alt järgmise teksti: „Prooviruumis viis minutit enne bändi hetkelist laialiminekut aastal 2009“. Raamatus endas ei mainita seda juhtumit aga poole sõnagagi. Seega tuleb küsida, mis siis juhtus?
Noo jaa, eks see bänd laguneb ja läheb ikka aeg-ajalt laiali. Eriti siis, kui me loome midagi uut täiesti tühjast kohast. Demokraatia on vahest ikka väga-väga raske juhtimisviis.

Olete intervjuudes öelnud, et teile meeldib väga 1970ndate hard rock ja proge. Kas on tõsi, et hea progeplaadi või -loo tunneb ära sellest, et seal kasutatakse Minimoogi?
Hahahah… Seda ma nüüd päris kindlalt küll ei tea. Aga eks ta selline rusikareegel kipub olema, eriti kui jutt käib näiteks James Spectrumi loomingust.
Mis võib olla põhjuseks, et ajal, kui plaate müüakse aina vähem ja vähem, on kõige populaarsemad just bändid, kes loovad tervikalbumeid – nagu näiteks Arcade Fire, Porcupine Tree, The National ja Deerhunter.
Ma ise arvan, et armastuse ja hoolivusega tehtud muusika on just see, mida inimesed tänapäeva kiire elutempo juures tahavad. Niinimetatud throwaway-kultuur vaevleb hetkel juba surmaagoonias ja inimesed soovivad uuesti omada ja kuulata asju ja muusikat, mille on teinud reaalsed inimesed.

YleX’lle Dynasty tuuri ajal antud intervjuus ütlesite, et mängite tuuribussis malet. Kes on bändi kõige kõvem maletaja?
Ma ütleksin, et selleks on meie trummar Kuoppalan Juha.

J.Karjalaisel oli kombeks minna hotelli, kui tuuril olles tekkisid mõned vabad päevad, et tuuril oleku elurütm ära ei kaoks. Mis on teie arvates kõige parem tuurifiilingu säilitamise viis olukorras, kui esinemiste vahel on 1-2 vaba päeva, mis on normaalse argirütmi saavutamiseks liiga väike aeg?
Mina isiklikult pean küll aeg-ajalt kodused lontis dresspüksid jalga tõmbama. Tuuril on tore olla, nagu ka kodus. Ma armastan väga rahu ja see on üks asi, mida tuuril olles eriti kogeda ei saa.

Ja lõpuks midagi traditsioonilist. Mida võib publik järgmisel reedel Von Hertzen Brothersilt Rock Cafes oodata?
Aastakümne parimat rock’n’roll show’d loomulikult. Mida muud.

Lisainfo: http://www.rada7.ee/yritus/56178

Veel artikleid