Plektrum Festival 2011 – järjekorranumbrilt üheksas

Kirjutas ivo
08-09-2011

Täna algab juba üheksandant korda toimuv Plektrum Festival, eesmärgiga esitleda ja mõtestada inimese, tehnoloogia ja kaasaegse kultuuri kokkupuutepunkte, pakkudes selleks kontserte ja pidusid, kohtumisvõimalust maailma tipptegijatest kunstnike ja mõtlejate, VJde ja DJdega, linnaruumi installatsioone, kunstiprojekte ja performance’eid, õpitube, tehnoloogiat ning keskkonnasäästlikku ja kogukonnapõhise koostöö mõtteviisi arendavaid sotsiaalprojekte.

Kolm aastat tagasi alustas Plektrum teemaderingiga, mis kulmineeruvad käesoleval festivalil: 2009 arutleti virtuaalreaalsuse temaatikal küsimusega „Kas sa elad reaalsuses?“, 2010 tutvustati publikule robotit kunsti ja kultuurinähtusena hüüdlasega "Kas sa armastaksid robotit?" ning sel aastal jõutakse virtuaalelu ja tehisintellekti juurest tagasi elu eksistentsi küsimusteni, esitades väljakutse teemaga „Elu?“. Kas Plektrum suudab pakkuda rikkalikumat mõtteainet pakkuva vastuse kui „42“, saab ilmselt teada vaid festivalist aktiivselt osa võttes.

Heaven + Earth + Joe DavisHeaven + Earth + Joe DavisPlektrumi põnevaimaks ja muidugi harivaimaks osaks on õpitubade ja loengute osa, kuhu muide on suuresti prii pääs. Selleaastased staaresinejad on skandaalne USA geeniteadlane ja biokunsti isa Joe Davis ja samuti USA kodakondsusega interdistsiplinaarne mõtleja teoreetik Alan N. Shapiro.

Davis püsib konkreetsemas teemas ning küsib „kuidas luua uut elu?“. Töötoas valgustab ta geenitehnoloogia baastõdesid ning viimaseid arengutendentse alati üllataval moel – kord on abimeheks muruvoolik, siis aga bakterid, kellele ta jazzmuusikat mängib ning nende reaktsiooni uurib.

Shapiro üritab hammustada suuremat tükki ning tõstatab teema „mis on elu mõte?“. Selleteemalised arutlused kadusid pärast 1960ndaid Euroopa ja Põhja-Ameerika intellektuaalide huviorbiidilt, kuivõrd teemat peeti liialt paatoslikuks, eriti akadeemilistes ringkondades. Nüüd kui seisame silmitsi tohutu keeruliste probleemidega majanduses, ökoloogias, valitsussektoris, hariduses, usu vallas, bioloogias, meedias, tehnoloogias ja mujal, on ehk paras aeg pöörduda tagasi 20. sajandi keskpaiga suurte eksistentsialistide ideede juurde, arvab Shapiro, vaimseks toeks ja inspiratsiooniks Baudrillard, Derrida, Virilio ja Camus.

Festivali üheks avaürituseks on täna suurprojekti „Mälupilt“ esitlus Vabaduse väljakul, kell 21.00. "Mälupilt" on tervet Eestit hõlmav fotoprojekt, mis jäädvustab Eesti elanike kultuurimälu aastal 2011. Selle tulemusena sünnib digitaalne pildipank, mis, kasutades kaasaegset digitaalset kunsti ning multimeediatehnoloogiaid, andmete visualiseerimist, antropoloogilist ja sotsioloogilist uurimist ning kogukonnademokraatiat, kajastab eestimaalaste nägemust tänasest Eestist.

Digitaalse talgusündmuse puhuks on Lenna Kuurmaa ja Chalice loonud koostöös Plektrum Festivali ühe peakorraldaja Sten Saluveeriga loonud artistide muusikast spetsiaalse uudisteose just projekti “Mälupilt” jaoks. Muusikat toetab hiigelsuurtel videoekraanidel lahti rulluv visuaalne videoetendus.

Projekti teeb eriliselt huvitavaks see, et tulemus ei ole ette aimatav ning võib anda üllatavaid tulemusi vastuseid selle kohta, kas ning millised on Eesti erinevate rahvuste, piirkondade ja erinevas vanuses inimeste ühised jutustused. Korraldajad loodavad, et "Mälupilt" suudab tuua omavahel kokku unikaalses vormis kogukondade kaasamine, tipptehnoloogia ning tänapäevase digitaalse kultuuri, jäädvustades seeläbi tulevastele põlvedele Eestimaalaste nägemusest ning ühisest kultuurimälust aastal 2011.

Lisaks stardivad juba täna festivaliga kaasnevad näitused. Samuti muusikaprogramm, millest esimeseks on Estonia kontserdisaalis toimuv etendus "Bareljeef. Kujundid ja helid", kus kohtuvad Saksa ja Eesti kaasaegne klassikaline muusika, koos Plektrumi VJ Emer Värgiga. Ettekandele tulevad Tulevi, Reinvere, Pärdi ja Maltise teosed. Samuti Saksa helilooja Reinhard Flenderi ning Šveitsi helilooja Fabian Mülleri looming. Malle Maltis ja Fabian Müller loovad spetsiaalselt festivali avakontserdi jaoks uudisteosed, mille kannavad ette NYYD kvartett Eestist ja Nathan kvartett Saksamaalt.

Kontserte, projekte, loenguid, meistriklasse, kino ja palju muud põnevat jagub Plektrum Festivalil kokku kümneks päevaks. Lisainfo ja kogu ajakava leitav aadressilt www.plektrumfestival.com

Veel artikleid