Mustasch – muusika muskelautode jaoks

Kirjutas kodutööstus
10-07-2011

Kümne aastaga on Rootsist pärit Mustasch endale saanud maine kui bänd, mis kontsertidel pedaali halastamatult põhja vajutab ja sellel kogu kontserdi jooksul tõusta ei lase. Selle väite paikapidavust on eestlased tänaseks saanud kontrollida juba kolmel korral, neist viimati selleaastasel Rabarockil. Enne viimati nimetatud lavaesinemist sai Mustaschi bassimehelt Mats Johanssonilt küsitud e-maili teel muskelautode, Spotify ja bändi nimel ohverdamise kohta. Vastused jõudsid kohale nüüd.

Kuidas kirjeldaksite Mustaschi muusikat inimesele, kes teid kunagi kuulnud ei ole?
On öeldud, et meie muusika on hard rocki puhtaim definitsioon, kuid ma ise ütleksin pigem, et hard rock on küll peamine komponent, kuid seda on vürtsitatud rock’n’rolliga ja valatud üle heavy metal kastmega.

Rabarock on teie kolmas kontsert Eestis, mida mäletate varasematest esinemistest?
Viimane kord mängisime me Rock Cafés. Peale kontserti läksime me edasi pidutsema Soho stripiklubisse ja jõime ennast totaalselt purju. Isegi nii totaalselt, et meie trummar magas sisse ja jäi järgmine päev lennukist maha.

Kõigil Mustaschi liikmetel on väga muljetavaldavad vuntsid või habe. Kuidas säilitada habeme või vuntside perfektne korrasolek kuumadel suvekuudel?
Kõige tähtsam on asju tasakaalus hoida. Ehk siis trimmi oma habet nii palju kui võimalik, et see säilitaks siiski korraliku kohevuse, kuid samas alandaks piisavalt kehatemperatuuri. Mis omakorda lubaks juua nii palju hotshot’e kui vähegi võimalik.

Teie kontserdid lõppevad tavaliselt sellega, et vokalist Ralf tuleb lavalt maha ja joodab publikule Jack Danielsi. Kuidas see traditsioon alguse sai ja kas te olete mõnikord sattunud pahuksisse ka mõne lapsevanemaga, kellele ei meeldi, et te tema järelkasvule alkoholi annate?
See traditsioon sai ilmselt alguse mõned aastad tagasi, kui meil oli sponsorleping Jack Danielsiga, kes meid lahkesti viskiga varustas. Siiani oleme edukalt suutnud vanemate viha vältida, kuna anname ka neile lahkelt mõned shotid. Kuid traditsioon on natukene muutunud – nüüd joodame Jack Danielsi asemel publikule meie uue sponsori Fireball Cinnamon Whiskey toodangut.

Teie kolm esimest albumit ilmusid EMI alt. Peale „Powerhouse’i“ ilmumist teie leping lõppes ja järgmised kaks plaati „Latest Version of the Truth” and ”Mustasch” ilmusid Regain Recordsi alt. Teie kõige uuem „The New Sound Of The True Best“ ilmus jällegi suure plaadifirma, seekord siis Sony alt. Kust tuli otsus uuesti suurplaadifirmaga leping sõlmida?
Siinkohal pean sind natukene parandama. „Mustaschi“ me litsentseerisime Regainile nõnda, et plaadi levitamine toimus läbi Warneri. „The New Sound Of The True Best“ on jälle litsentseeritud Sonyle ja tema levitajatele. Sellised litsentsilepingud tagavad, et kontroll jääb meie kätte ja me saame teha otsuseid, mis tulevad meie karjäärile kasuks. Samas aga töötab meie heaks suurplaadifirma levitajate võrk ning promovõimalused.

Regain andis teile täieliku tegutsemisvabaduse, saite ise otsustada plaadi kujunduse, singlite ja muu kaasneva üle. Kas Sony annab teile samasuguse vabaduse?
Jah, nagu eelpool mainitud, siis tänu litsentsilepingule otsustame kõige üle ise.

Oled intervjuud öelnud, et inimesed võivad teie albumeid netist tõmmata ja kui need neile meeldivad, siis osta. Kas arvad, et streaming saitide nagu Spotify esilekerkimisega kaob ühel päeval ka failide allalaadimine?
Ei, kohe kindlasti mitte või vähemalt mitte seni, kuni internet pole igas maailma nurgas konstantselt hea kiirusega, mis rahuliku striimimist lubaks. Samas, kui ma nüüd õigesti mäletan, siis laseb Spotify sul teha offline playliste, mis on väga hea viis muusikat kuulata, kui sa parajasti näiteks reisil oled.

Mustasch’i muusika on kui loodud hästi kõvasti kuulamiseks, sõites vanakooli ameerika muskelautoga. Milline on sinu lemmik klassikaline ameerika muskelauto?
Kas Dodge Challenger või siis Dodge Charger. Kuid üks lahedamaid ja taibukamaid, ehkki natuke vähemate musklitega on kindlasti Chevrolet El Camino.

Mustasch tähistab tänavu oma kümnendat tegutsemisaastat. Kas bändil on mingeid erilisi plaane, kuidas seda sündmust tähistada?
Jah, selleks sündmuseks on album, mille me just avaldasime. See on eriline kogumik meie fännide jaoks, mis sisaldab uuesti lindistatud hitte. Lisaks müüme me seda suht soodsa hinnaga, nii umbes 10 eurot, mis jälle viitab kenasti meie juubelile.

Kui Hannes Hanson bändist lahkus ütles Ralf, et Rootsi on täis kitarriste, kes ohverdaksid oma maksad ja neerud, et teiega koos mängida? Seega, mida pidi David Johannesson ohverdama, et saada Mustachi liikmeks?
Ta ohverdas enda bändi, mille liikmed olid ta lapsepõlvesõbrad, sealhulgas ka ta vanem vend. Polnud just maailma kõige kergem otsus.

Lõpetades traditsioonilisel toonil – mida võib oodata Mustaschilt Rabarockil?
Karmi ja piirideta rock’n’roll kütet.

Veel artikleid