Faithless – tants lootmaks ja lihtsalt enda paremini tundmiseks

Kirjutas ivo
04-10-2010

Sister Bliss, päris nimega Ayalah Bentovim, on olnud aktiivne DJ Londoni klubiskenes alates 80ndate lõpust, seejuures mitme olulise klubi resident-DJ. Täpsemalt alates aastast 1987, kui veel naisi DJ puldi taga UK-s ülearu tihti ei näinud. Mul õnnestus saada kümme ilmselgelt väheks jäänud minutit ta kiirest ajast – mul jagus küsimusi veel ja veel, kuid õel oli öelda palju ning nii see aeg ootamatult juba otsa saigi. Kiire intervjuu põhjuseks on muidugi Faithlessi kontsert 15. oktoobril Rock Cafés – Sister Bliss on üks kolmandik Faithlessist, kogu muusika autor.

nullnull

“Jah, mina teen muusika, kuid ma ei oska öelda selle “hinge” osa kohta. Ma arvan, et tõenäoliselt on Faithlessi hingeks siiski Maxi Jazz. Tead, see on Faithlessi mõte, see on sängiks ta suurepärasele lüürikale ja tema filosoofiale. Juba alates kõige esimesest albumist on Maxi budism kindlasti mõjutanud meie tehtud muusikat ja seda, mis me tahame sellega öelda.”

“Ei saa öelda, et uuel plaadil poleks enam üldse sotsiaalset ja poliitilist alatooni. See on samuti natuke poliitiline album, ehkki tõesti – sel korral on see rohkem optimistlikest meeleoludest kantud. Aga näiteks on seal lugu “Crazy Bal’heads”, mis viitab otseselt finantskriisile. Me tegime selle loo küll läbi huumori ja kergemalt, kuid see on väga tõsine ja raske teema. Need ahned pankurid peavad mõtlema hakkama – nad lõhestavad ühiskonda, vähemalt siin riigis. Lugesin ükspäev just ka ühte artiklit Euroopa kohta ning on mitmeid riike, kus majandus hakkab kokku kukkuma. See mõjutab ju inimesi kohutavalt – neil pole ressursse, et rahuldava elustandardi järgi, töö ja tervishoid… See on täiesti hullumeelne. See põhjustab väga suure lõhe ühiskonnas, õigemini isegi – vähemalt siin juba on väga väga kohutav vahe inimeste vahel, kellel on raha ja kellel pole. Lihtsalt pole kvaliteetseid võimalusi inimestel end sellest … välja rabeleda. See lihtsalt ajab närvi, et pankurid saavad selle peale vaid suuri boonuseid ja mängivad meie rahaga. Terve riik kukkus kokku eelmine aasta Islandi kriisiga. See on lihtsalt uskumatu ja need on need inimesed, kes ütlevad, et sa peaks neid usaldama. Ning muidugi puudutab see teema ka meid ennast. On endiselt oluline, et muusika räägiks oma erilisel moel ka maailmast, kus me elame. See ei ole kindlasti meie kõige poliitilisem album, aga see on huvitav ja räägib sellest, mis maailmas toimumas. Võib võtta ka seda plaadi nime, “The Dance”, metafoorina suhetele – suhe iseendaga, oma armastatuga, võimuga ja tavalise inimesega.”

“Muusikaliselt on see tõesti positiivne ja meeltülendav album. See on album fännidele. Me teame, et meil on palju austajaid, kellele meeldib meie tantsulisem ja klubilikum külg. Ja ma tõesti tahtsin, et see muusika täidaks taas tantsusaale, sest ma lausa tunnen, et inimesed tunnevad puudust sellisest Faithlessist. Meil olid remiksid loost “Music Matters” eelmiselt albumilt, kuid meil ei ole olnud sellist klubihümni mõned aastad – sest meie paar eelmist albumit olid suhteliselt pehmed. On näha, kuidas inimesed lähevad lausa hulluks, kui nad tunnevad ära Maxi hääle. Mööda maailma DJ-dena tuuritades on pidevalt tulnud juurde inimesi, kes küsivad, millal te teete seda ja teist ja millal te tuuritate taas ja millal tuleb uus album ja me mõtlesime, et on viimane aeg see ära teha. Lisaks tundus, et tõesti kõige parem koht, kust taas alustada, on minna tagasi klubiskene juurde. Ma arvan, et selles on jõudu. Faithlessil on see teatud saund, see ei ole lihtsalt “tantsumuusika”. Muidugi on meil ka see oma vaiksem külg alles, kuid seekord jah – tahtsime, et see oleks väga tugev just klubide jaoks.”

“Seega tõesti, võib nõustuda, et see on justkui tants lootmaks ja lihtsalt enda paremini tundmiseks. Ma arvan, et see on põhjus, miks inimesed väljas käivad. See on midagi, millele me viitame ka lugudes “God Is a DJ” ja “We Come 1”. Päris, südame põhjast tulev kogemus väljas käimisest… ja võimalus unustada oma mured selleks mõneks tunniks. See on mingis mõttes arutu, hullumeelne ja … rumal tegevus, kuid… minu kirg klubis käimise vastu ja osa skenest olemine on põhjuseks, miks me täna sinuga räägime. Sellest kirest on sündinud kuus albumit. Ma armastan elektroonilist muusikat, see on väga põnev. Ma armastan seda skene ja neid inimesi, keda kohtan – see on tõeline kogukond. Ja tead, ma arvan, et kui me kirjutasime “God Is a DJ”, siis viitasime ka sellele tantsumuusika osale, mis on alati justkui religioosne kogemus. See võib olla nii intensiivne, nii erutav. Ja väga vaimne. Ma arvan, et tantsimine tähendab inimeste jaoks väga palju ja seda väga mitmel erineval moel.”

nullnull

“Oooh! Võrreldes sellega, kui me alustasime on peod ja kontserdid kindlasti erinevad. Ilmselt halvim osa selle juures on vanemaks jäämine, raskem on kaua üleval olla ja peale kontserti pidutseda, haha! Tõsisemalt võttes, siis võibolla kõige kurvem osa on see, et tänapäeval tõmmatakse suuresti muusika internetist. Inimesed endiselt armastavad muusikat, kuid nad ei maksa selle eest. See muudab noortele ja alustavatele muusikutele elu väga raskeks. Ma arvan, et me oleme väga õnnelikus seisus, et meil on bänd ja inimesed tahavad endiselt saada osa kontserdikogemusest, aga isegi meie tasemel annab see väga tunda. Olukord on võrreldamatu isegi viie aasta taguse seisuga. 15. aastaga on vahe ikka üüratu. Meil pole enam palju plaadipoode Londonis, mis peaks olema üks maailma kultuuripealinnu. See osa on tõesti väga väga muutunud. Ma arvan, et muusika tõmbamine netist on sama, mis poest näiteks riiete varastamine. Kuidas peaks nii bänd kasvama ja arenema? Seetõttu lõpetavad paljud bändid tegevuse. Nii võib saada muusikast rikaste privileeg, mis on jabur!”

“Samas Faithlessi kohalt mulle tegelikult tundub, et bänd on sisemiselt paremas vormis, kui kunagi varem. Meil oli just täiesti uskumatu suvi, täis rokkimist – tõesti väga intensiivne. Maxi on lihtsalt uskumatu – temagi pole enam kõige noorem, aga tal on energiat rohkem, kui 30 aastat noorematel. Ja see intensiivsus ja tarkus… Tead, inimesed on tulnud Faithlessil kontserdilt, öeldes, et neil on täiesti erakordne tunne – ma arvan, et see on kindlasti meil parem kui varem.”

Kontserdi teema:
http://www.rada7.ee/?s=f&k=1&id=46994

Veel artikleid