Agent Side Grinder kavatseb Tallinna kontserdipubliku hüpnotiseerida

Kirjutas Priit Liiviste
17-09-2010

Neljapäeval, 23. septembril esineb Tallinnas Von Krahli teatri baaris rootsi ansambel Agent Side Grinder. 2005. aastal kokku tulnud elektroonilist dark-rocki viljelev bänd satub Eestisse ja teistesse Balti riikidesse oma albumit “Irish Recording Tape” tutvustava tuuri raames. Sel puhul vastas küsimustele ansambli peamine muusikaline mootor, asutajaliige ja klahvpillimängija Johan Lange.

Räägi ehk kõigepealt sellest, kuidas Agent Side Grinder üldse alguse sai.
Johan Lange: Ma kohtusin 2004. aastal ühel salvestussessioonil Peteriga (efektimeister Peter Fristedt) ja me avastasime üsna pea, et meil on sarnased muusikalised ideed. Alguses tegime me minimalistlikku elektroonilist muusikat, kasutades süntesaatorit, trummimasinat ja kassettmakki. Umbes pool aastat hiljem liitus bändiga laulja Kristoffer (Grip). Nime mõtles välja Peter ja reaalselt hakkasime tegutsema 2005. aastal.

Praeguseks on bändi koosseis oluliselt suurenenud, nagu ma aru saan.
JL: Jah, nüüd on ansamblis on Kristoffer Grip (vokaal), Johan Lange (süntesaatorid), Henrik Sunbring (süntesaatorid), Peter Fristedt (efektid) ja Alexander Blomqvist (basskitarr).

Mida sa ASG suurimateks saavutusteks pead?
JL: Minu arvates on meie suurimaks saavutuseks olnud pühendunud fännibaasi rajamine üle maailma hoolimata sellest ,et me oleme väga ebatavaline bänd. Siiani oleme me oma muusikat välja andnud vaid vinüülidel, “Irish Recording Tape” on esimene plaat, mis lisaks vinüülplaadile ka CD kujul ilmub (plaadi ametlik ilmumiskuupäev on 15. oktoober). Me oleme suutnud tõestada, et sellisel muusikal on tohutu potentsiaal.

Kes peamiselt teie muusika kirjutab?
JL: Peamine laulukirjutaja olen mina, aga kõik teised annavad oma ideedega samuti panuse.. Laulud algavad tavaliselt mingist riffist või helisämplist, mille peale me kõik improviseerima hakkame. Seejärel näeme me kõvasti vaeva, et luua õige atmosfäär. Kõik sõnad kirjutab Kristoffer.

Mis bändid teid kõige rohkem mõjutanud on?
JL: Minu jaoks on kõige olulisemad mõjutajad olnud Suicide, Throbbing Gristle, Cabaret Voltaire, D.A.F., Kraftwerk ja Joy Division. Aga muidugi on meid mõjutanud ka mitmed teised bändid, ka kaasaegsemad.

Teie MySpace´I profiilifotol meenutab laulja väga Ian Curtist. Kas see on taotluslik?
JL: Ei, see polnud üldse nii plaanitud. Aga jah – Kristoffer sarnaneb nii mõneski mõttes Ian Curtisega, nii vokaali kui välimuse poolest.

Kuidas sa oma sõnadega ansambli muusikalist stiili kirjeldaksid?
JL: Post punk, industrial, EBM, kraut ja dark pop kokku segatuna. Me valime igast stiilist parimaid elemente. Teine variant meid kirjeldada on “kaasaegne elektrooniline muusika, mida mängitakse vanadel analooginstrumentidel”.

Mis sulle bändi tegemise juures rohkem meeldib – kas esinemine või stuudiotöö?
JL: Mõlemad. See on vajalik sümbioos. ASG algusaegadel oleksin ma öelnud, et stuudiotöö meeldib rohkem, aga me oleme viimastel aastatel live-bändina tohutult arenenud ja kasvanud.

Kas ja kui palju sa Eesti alternatiivroki skenest tead?
JL: Ma kardan, et ma ei oska selle kohta midagi öelda, aga ma imetlen väga Arvo Pärti. “Spiegel im Spiegel” on tõeline meistriteos!

Mis on kõige olulisem asi, mida sa Agent Side Grinderis mängimise jooksul oled õppinud?
JL: Kui sa kõvasti vaeva näed ja usud väga sügavalt sellesse, mida sa teed, tasub see varem või hiljem ära.

Mis muusikat bändiliikmed ise kuulavad?
JL: Me oleme kõik üsna laia muusikalise silmaringiga musanohikud. Ja palju on ka selliseid bände, mille juurde sa alati tagasi jõuad, nagu näiteks need, mida ma varem mainisin. Aga praegu kuulan ma tegelikult peamiselt meie uusi demosalvestusi.

Mida te Tallinnast algavalt Baltikumi miniturneelt ootate? Sel suvel mängisite te ühel Leedu festivalil, aga klubides pole te seni vist veel esinenud?
JL: Täpselt nii. Me esinesime Vilniuses Drop Dead Festivalil, mis on suur pungi/gooti/coldwave´I bändide festar. See oli päris huvitav kogemus. Baltikum on Rootsile väga ligidal, aga meie jaoks tundub see ikka natuke eksootiline. Kõige enam loodame me seda, et inimesed meie kontsertidele ikka kohale tulevad ja loodetavasti leiame me uusi fänne.

Kes peaks järgmisel neljapäeval KINDLASTI kontserdile tulema?
JL: Kui sulle meeldib live-muusika ja sa tahad näha midagi uut ja värsket, peaksid sa kohale tulema. Ja kui sa oled valmis väljakutseks ja valmis saama hüpnotiseeritud, siis see on veel parem.

Agent Side Grinder @ MySpace
http://www.myspace.com/agentsidegrinder

videod:
Agent Side Grinder – Life In Advance
http://www.youtube.com/watch?v=maNKSLQtlho

Agent Side Grinder – Die To Live
http://www.youtube.com/watch?v=59nrIk2s_Xk

Veel artikleid