"Äriasjad ehk Sissejuhatus Muusikaturundusse"

Kirjutas Ivo Kiviorg
15-09-2010

Sellel neljapäeval, 16. septembril toimub minu arvates üks väga oluline sündmus. Nimelt leiab aset Von Krahli Teatri Baaris raamatu “Äriasjad ehk Sissejuhatus Muusikaturundusse” esitlus. Raamatus tuleb juttu kuvandiloomest, levitamisest, messidest kuni autoriõiguste ja tuuritamiseni välja. Rõhk on eelkõige muusikaturundusega seotud praktilistel teadmistel, nii et selles mõttes on tegu teatavat sorti käsiraamatuga artistidele.

Raamatuga koos ilmub ka “Äriasjad” EP, kus on lugudega esindatud Maria Minerva, Zahir, Enn Tiidumaa ning 60ndate lõpus haihtunud, kuid legendina mälus püsinud punkbänd Kooma. Kogu materjal on varem avaldamata.

Kõik see toimub peosarja Estosteroon raames. Kogu õhtu mängib ainult Eesti muusika – nii elavas esitlus kui ka plaatide pealt. Eesti muusika elujõulisust tõestavad Vägilased, Zahir, Mirabilia, Spice Mouse ning hulgaliselt dj-sid. Lisaks esitlevad Vägilased oma verivärsket plaati “Kes Aias?”. Selgitusi jagab raamatuidee algataja, väljaandja ja üks autoritest Meelis Ojasild.

Alustaks sellest, et kuidas tuleb üldse selline hull idee raamatut kirjutada? Kas selle taga on peamiselt idee tõestada, vajadus selgitada, oma mõtteid korrastada või hoopis midagi muud?
Ma arvan, et sa tabasid kümnesse eelkõige selle kolmanda variandiga. Ühel hetkel tekkis endal lihtsalt vajadus teatud asjad läbi mõelda ning juurde uurida seda, mida ei teadnud. Kui juba tegemiseks läks, siis miks mitte antud teadmised ka kirja panna, et kohalikule skenele midagi tagasi anda.

Mis sellest tuli siis? Kas selle 25ndat kordustrükki võib leida nende eneseabi raamatute riiulilt kõikidest maailma raamatupoodidest?
Eneseabi raamatute tunnus on, et nendest ei muutu suurt midagi. "Äriasjad" on ikkagi praktiline käsiraamat. Ma oleks väga üllatunud, kui keegi siit midagi ei õpiks. Kuna see on tehtud DIY stiilis, siis esialgu tuleb köidetud print-versioon, mitte trükitud liimköitega variant 😉

Eelinfost loen, et "raamatus tuleb juttu kuvandiloomest, levitamisest, messidest kuni autoriõiguste ja tuuritamiseni välja". Pean ütlema, et kõik see kokku võtta on ülimalt tänuväärt töö. Kuid pean ka kohe ütlema, et ma poleks kindel, et näiteks ma ise julgeks sellisel teemal kirjutada. Ennekõike pakuks sellise raamatu autoriks kedagi, kes juba 40 aastat industry‘s kaelani sees olnud. Kust tuli see veendumus või sisemine kindlus teha sellist asja? Või pole see olnud üldse küsimus?
Kui sa oleks 40 aastat industry‘s sees, siis osad asjad enam ei kehtiks (võrreldes kasvõi 5 aasta taguse ajaga). Selles mõttes pole vahet. Ma olen muusikaga seotud olnud kuskil 8 aastat, aga ma pole ju ainus – oma nõu andsid ja kirjutasid ka Ingrid Kohtla, Mart Niineste, Priit Juurmann, Janno Vainikk jpt. Ma ei jaga seda vaatekohta, et asju oleks vaja lihvida lõpmatuseni. Pigem las olgu natuke toores, kui üle lihvitud ja väljaandmisajal juba aegunud. Too käsiraamat ei pretendeerigi mingi akadeemilise kirjutise staatusele. Lihtsalt nüüd on selline asi olemas – kasuta seda või viska minema, oma asi.

Lisaks, ma tahtsin selle loeteluga edasi anda seda, et kamba peale on kogemust kokku kõvasti rohkem kui 40 aastat.

Olen nõus, ehkki aegumise suhtes ma kahtleks – näiteks Eurosonicul oli üks sessioon, ma ei mäleta enam peast, mis see nimi täpselt oli, aga vist 20vs20. Ehk vähemalt 20 aastat industry‘s olnud tüübid arutasid äsja alustanud 20ndates aastates tüüpidega musamaailmas toimuva üle. Põhiline, mis kokkuvõttes pooleldi naljana välja tuli, oli vaid see, et võrreldes varasemaga on moraal paranenud (näiteks mõni neist vanadest tegijatest oli alustades tuuril kütust illegaalselt hankinud…).
Aga see on väga tore, et kaasasid palju inimesi, kellel kindlasti midagi teemasse lisada. Mis oli kõige huvitavam asi, mis ise selle käigus õppisid?

Koostööd. Ma olen tavaliselt eelistanud oma asju omaette vaikselt nokitseda. Selle projekti puhul polnud lihtsalt võimalik teistmoodi, kui teisi kaasata. Ma olen väga tänulik, et leidusid need inimesed, kes mõtlesid enam-vähem samas suunas ja olid nõus oma aega pühendama sellele.

Põhiteemaks on muusikaturundus ja lisaks muusikale peaks sul jaguma kogemust just ka turunduse teemas. Kas sealt võib lugeda välja ka üldiseid moodsa turunduse nippe?
Ma usun küll. Esimese sektsiooni põhiidee sain ma tegelikult filminduse vallast, aga turundus ongi mõnes mõttes universaalne. Lihtsalt vahendid, mida kasutatakse, võivad erineda.

Raamatuga ilmub ka EP… oot, mis pidi see on? Kas raamatuga ilmub EP või EP-ga ilmub raamat?
Füüsiliselt ilmub koos raamatuga EP. Digitaalselt on vastupidi. Kui see midagi selgitab. Füüsilises mõttes oleks lihtsalt imelik, kui on 4-looline EP ja sellega kaasas on raamat, mis on juba kasvõi suuruselt tunduvalt märgatavam. Nii et sel neljapäeval presenteerime raamatut, millega on kaasas EP.

Mis seal EP-l on ja miks nad koos käivad?
EP-l on 4 täiesti erinevat lugu. Kooma lugu aastast 1971 (või 1972 – nad ise ka ei ole päris kindlad ses osas), Zahiri lugu kuskilt 2000ndate keskelt, Maria Minerva lugu ning üks täiesti uus minu lugu. Ma arvan, et siin on ka märksõnaks koostöö. Sa võid vaadata, et oh, meil on ägedaid bände olnud koguaeg ja on ka praegu – osad on rokiskenes, osad elektroonilises muusikas jne. Tegelikult on ju kõik üks kompott – riik on nii väike, et muusikaelu pole mõtet väga lahterdada erinevatesse kategooriatesse või skenedesse. Puht minu arvamus muidugi. Peol on ka koos täiesti erinevad bändid.

Esitlus ja pidu neljapäeval, peosarja Estosteroon raames. Kas ma saan raamatu juba neljapäeval omale osta?
Jep, raamat on kõigi eelduste kohaselt neljapäeval olemas ja saab kohapealt osta. Kuuldavasti on võimalik rada7 plaadipoe plaate ka kohapealt osta.

Ooo, vau, jaa! Pean valiku tegema, õige jah.
Tuleb lihtne valik?

Põnev kindlasti!
Ma lootsin, et vastad, et raske! Tahtsin sellega sinnamaani jõuda, et tegelikult kohalik musa praegu vägagi elujõus.

Veits poppi ja rokki, aga ka kindlasti veidi üllatusi – haruldasemat kraami. Ei ole raske, radaseitse plaadipoe “ladu” on mu magamistuba – ma elan nendega koos!
(Meelis aint naerab).

Kas sellel on mingi eraldi tagamõte ka, et peol sellised bändid-dj-d?
Tahtsin võimalikult laia läbilõiget. Folgi kohapealt on Vägilased, rokist Zahir, elektroonikast Spice Mouse, tantsumuusikast üllatusesineja ja indie’st Mirabilia. See on selle peo mõte koguaeg olnud, et ei oleks ühte auku esinejad või diskorid.

Kohtume neljapäeval! Ürituse teema: http://www.rada7.ee/?s=f&k=1&id=47216

Veel artikleid