Ehitajad täna televisioonis ja reedel Levikas

Kirjutas ivo
29-06-2010

nullnullTäna, teisipäeval, 29. juunil kell 23:40 jõuab Eesti Televisiooni ekraanile viies saade juuni alguses käivitatud uuest Eesti muusikavideode edetabelist “Eesti TOP 7”. Tänases saates tuleb taas esmaesitlusele üks tuliuus video – elektroonilise tantsumuusika grupi Ehitajad video loole „The Messenger“. Paarile küsimusele vastab Meelis Ojasild, mõnele Enn Tiidumaa.

Kuidas sulle viitama peab? Mis on kahe vahe – milline on hr. Tiidumaa ja milline hr. Ojasild?
Oleneb! Video autorina ma kasutasin Meelis Ojasild, samuti bändi managerina. Bändi liikmena ja artistina Tiidumaa. Ma olen reeglina püüdnud hoida seda joont, et üks on nö. seotud kunstiliste taotlustega, teine pigem karjääriga. Kuna ma lähen ilmselt filmi õppima, siis jätsin seekord enda nime video autoriks.

Aga millest selline artistinimi? Kas see tundus parajasti kõige glamuursem?
Glamuurne pole võib-olla õige sõna. Sellel nimel on lihtsalt õige kõla osade asjade jaoks, mida ma teen või plaanin teha. Lihtne on viidata ka – no tead küll, Tiidumaa – tabakas on ees…

Olgu. Ja orkestris Ehitajad on teid neli – mis muidugi on samuti küsimusitekitav nimi – ja sinu osa seal oli… ?
Orkestris on rohkem. Meil on sellega tegelikult väike probleem, keda lugeda põhiliikmeks ja keda mitte. Kui sa nokitsed kodus kontrollereid teha, aga laividel ei käi, siis… Minu osa on hoida asja fookuses – nii muusikaliselt kui ka muus mõttes. Muidu võib ennast ehitajatega nädalateks kuskile ära unustada.

nullnullAhjaa, teil oli see kontrolleritega möllamine lives. Kas see on kuskile maale alati improvisatsioon?
Absoluutselt. Mõnes mõttes on lõbus teha ka etteharjutatud asja ja vaadata, et oh, nüüd suutsime ideaalselt ära teha, aga meie puhul ei tea kunagi, millisel hetkel võib improvisatsiooniks minna. Ma olen püüdnud plaate mängides sama joont hoida – ma ei usu, et keegi tahaks kuulata 6-7h järjest ühte ja sama lugu. Kui see pole just "Rhythm Is A Dancer"!

Ma pole just liiga palju teie laive näinud kahjuks, aga kas ma mäletan õigesti, et eelnev oli eesti keeles? Uus lugu on igal juhul inglise keeles. Või oli juba varem segamini?
Nii inglise kui eesti – siin proovime ikka rohkem emakeeles teha. Isegi neid lugusid, mis algselt pole eesti keeles. Aga ma usun, et nii ehk naa saab aru. Lüürika on küll tihtipeale kahemõtteline, kuid keelelises mõttes mitte just kõige keerulisem. See pole ka eesmärk kunagi olnud. Põhiline on, et endal ja teistel oleks pidu. Mitte mingi kunstiline jantimine.

Ma just tahtsin küsida, et kas rohkem peobänd või armastus nende kontrollerite vastu (ja kuskil oli kirjas ka midagi isetehtud instrumentide kohta)?
Peobänd absoluutselt. Me ise alguses nägime ennast vabaõhubändina, aga Aarne Valmis pole kahjuks ühendust võtnud veel.

nullnullJääbki veel lugu ise – loo nimeks “The Messenger”, viited Kissingerile… ja kuulsin külapealt, et video ise järgib ka kuidagi seda teemat – millest siis juttu? Ja kas räägid midagi video taustast ka enne näitamist?
Kohe alguses oli selge, et loo nimeks tuleb ilmselt The Messenger. Hakkasime mõtlema, et kes kurat on siis n.ö. sõnumitooja – kes on see mees, kes otsustab välispoliitikat ehk kuidas jõuvahekordi paika panna. See võib olla muidugi ka puhtalt meie enda luul, et Kissingeri peal sõrm pidama jäi.

Tahtsin, et video annaks sama teemat natukenegi edasi. Ülejäänud jätsime mõnes mõttes juhuse hoolde – ma ei ole kunagi pooldanud 100% läbimõeldud stsenaariume ja alati on (minu õnneks muidugi) läinud kuidagi nii, et juhus tuleb õigel ajal appi. Seekord läks samamoodi – Tallinn oli kõikvõimalikke relvafriike täis, tuli ainult vaadata, et snaiprid liialt äksi täis ei lähe, kui oma kahtlase välimusega kontrolleriga mööda linna ringi hiilid.

Ja siis jooksite võttegrupiga mööda turvatud tänavaid?
Umbes nii.

Olgu, selle jätame siis vaatajale avastamiseks! Millised võimalused suvel teid lives näha on?
Sel reedel oleme Levist Väljas – kogu öö. Ja järgmine reede Rakveres Baltoscandalil. Riias ka tegelikult peale seda, aga ilmselt kui keegi Lätis üldse ongi, siis Jurmalas.

Kogu öö ehitate Levikat?
Laiviga enne keskööd ilmselt pihta ei hakka. Eks me teeme pausidega – vahepeal on laiv, siis plaadid, siis võib-olla mingi crossover jne. Kohapeal selgub – Levika pidudel on komme muutuda üsna ettearvamatuks.

Vaata lisa:
www.myspace.com/ehitajad
www.etv.ee/eestitop7

Veel artikleid