Režissöör Hanna Samoson räägib uue Malcolm Lincolni video saamisloost

Kirjutas ivo
08-06-2010

Eurolaulu sära, debüütplaat Universali alt ja seda kõike nii lühikese ajaga – Malcolm Lincolni hoo, uudiste ja kommentaaride hulga juures tundub ehk, et neid enam justkui tutvustama ei peakski. Värske uudise meister, Malcolm Lincolni loo "Loaded With Zoul" uue video režissöör Hanna Samoson, aga nii ei arva ning tutvustab Robin Juhkentali omamoodi. Ka eelmise video loole “Siren” teinud preili räägib veidi video tagamaadest ning mis on tema jaoks ühe video tegemisel oluline.

Video esmaesitlus on ETV saates EESTI TOP 7 täna, teisipäeva õhtul kell 23:35!

Tore, et leidsid praegu aega ja loodan, et saad kümme korda kuulsamaks!
Oeh, jeebus, ma küll ei looda!

Miks?? Kas video tegemine pole samamoodi väljendus… mis justkui eeldab juba tähelepanu?
See tähelepanu, mida ma loodan saada, on pigem selline, et leiaks edaspidiseks ka projekte ja koostööpartnereid ja mõttekaaslasi. Õnnelik tunne on midagi teha entusiasmist ja eriti siis, kui saad teha seda aina enam ja enam koos inimestega, kes jagavad sinu visiooni ja saavad sinust poole lause pealt aru. Kui alustada audiovisuaalsete projektidega, siis alguses ikka proovid ja proovid erinevate inimestega koostööd teha ja selle läbi, minu puhul üsna pika aja jooksul, leiad aina rohkem neid kellega kokku sobid.

Palju tehakse täna juba üksi asju, kas pole? Milliseid inimesi on vaja Direktorile?
Sellele on raske kuidagi originaalselt vastata. Ma arvan, et kõige tähtsam ongi vist umbes mingi selline asi nagu arusaam asjadest, mis asjad on nö "ägedad". Maitsed on ju niiiii erinevad, õigemini, arusaam sellest, mis on äge. Äge on nõme sõna…

Aga mis see umbes on? Olen kindel, et seda on veidi raske edasi anda sõnadega… aga võibolla läbi mingite näidete?
Ütleme nii, et mingisugune tiim saab kokku, sest kellelgi on mingi idee. Siis see keegi kannab oma idee ette ja kui teised seda mõistavad ja veelgi parem, hakkavad ka ise lahendusi ja lisasid juurde pakkuma, et kuidas võiks teha, siis see on juba super. Ja kui idee autorile meeldivad ka need ideed, mis teised välja pakuvad. Ideaalses produktsioonis on nii, et kõik saavad teha oma ülesannet nii, et nad on maksimaalselt huvitatud, usuvad sellesse ja tunnevad, et saavad teha seda, mida tahavad. Väga ümmargune jutt, aga kooskõla on väga tähtis. Ma olen näinud palju projekte, millega on küll seotud meeletult inimesi, aga tulemus on täielik kaos, sest kõik need inimesed on erineva visiooniga – siis tekib ebakõla ja üks suur jamps. Sellepärast ma eelistangi töötada koos nii väheste inimestega, kui võimalik. Vähemalt praegu. Aga eks tasapisi leiad neid jälle ja jälle juurde, keda saad sobitada oma projektide juurde. Ja ka vastupidi – inimesed leiavad sind.

Põhimõttest sain aru. Nüüd tahaks ikkagi umbes ette kujutada, mis see siis on – mis sulle meeldib?
Innovatiivsus, originaalsus, lihtsus, siirus, sundimatus, mõõdukas veidrus. Kindlasti on ka oluline, et video oleks kooskõlas looga ja nad täiendaksid teineteist – kui üks aitab teist paremini mõista. Video võiks ka anda ikkagi mingit tunnet edasi, mitte lihtsalt inimestest mööda minna.

Okei, võtame siis selle uue video ette. Miks see eriti äge on sinu jaoks? Tahaks, et sa midagi ütleksid selle video kohta – mitte, et räägiks selle loo ette ära, aga mingit tausta, mis võibolla aitaks mõista paremini, miks see on tehtud just nii.
Sa ei saa ometi kirjutada, et see on minuarust eriti äge! Aga ma olen sellega rahul ja mulle meeldib ta sellepärast, et ta on üdini aus. Üritasin selle kokku panna nii, et oleks võimalikult palju nö juhuslikult filmitud kaadreid sees, kus Robin võibolla ei teadnudki, et filmiti. Nii, et valdav oleks siiras emotsioon, mitte midagi sellist, mis on näideldud. Ma panin Robini erinevatesse keskkondadesse või paikadesse ning ütlesin talle minimaalselt ette, mis ta tegema peab. Andsin talle endale mänguruumi ja lasin tal leiutada, sest Robin on minu meelest väga huvitav ning inspireeriv poiss – ma tahtsin teda tuua ka teiste inimesteni, kes muidu ei ole temaga kokku puutunud. Ja sest esimeses videos ei teinud ma seda üldse ning ta on massile siiski väga uus persoon – mingil määral on see ehk teda natuke tutvustav video.

Üleüldine kontseptsioon, mis seda videot seob, on selline tähelepanuvajadus ning püüdmine seda saada. "I’ve got it loaded with soul, want to share it with someone, but I’m here alone." Tahtsin teha nii, et avalduks selline Robini lapsemeelsus, kuid teha seda võimalikult vaikselt ning mitte üle pakkuda. Näiteks olen netist lugedes avastanud, et paljudele meeldib üks Sigur Rosi video, kus kamp vanainimesi jookseb ringi ja teeb igast ulakusi – a la helistavad kellegi uksekella ja jooksevad minema. Minu jaoks on see liiga lapsik. Või noh, see pole kuidagi usutav. Lapsemeelsus inimeste sees on värskendav ning võluv ainult siis, kui see ei lähe üle piiri. Samas omades natukenegi seda lapsemeelsust saame olla igavesti noored.

Kas sul on juba järgmine videoidee ka?
On! Tainas on valmis enamvähem. Aga ma ei hakka rääkima praegu sellest ideest… tead mu peas on tihtipeale kõik asjad hoopis teistsugused, kui need lõpuks välja kukuvad. Vabalt võib juhtuda, et kui räägin sulle praegu sellest, et mul tuleb kreemitort ja siis tuleb hoopis ahjukana.

Pildid artikli juures on tehtud Hanna poolt video võtetel (“Mulle meeldib ikka kaamera, ükskõik millise, taga olla.”).

EESTI TOP 7 @ ETV:
Teisipäeval kell 23:35
Kordus laupäeval kell 01:25
www.etv.ee/eestitop7

Veel artikleid