Badass Yuki esitleb loo “Changeling” värsket videot

Kirjutas ivo
23-03-2010

Badass Yuki on kahe, Luksemburgis sõbrunenud, noore tüübi muusikaeksperiment. Struktuuritutest noise-eksperimentidest kujunes 2008. aasta jooksul välja eklektiline helikeel, mis seikleb nüüdsest kuskil pop-muusika äärealadel. Mitte just väga hiljuti, kuid siiski viimase garaažibändide konkursi “Coca-Cola Soundwave powered by MTV” kinni pannud bänd esitleb lõpuks peaauhinda – värsket muusikavideot loole “Changeling”. Video režissööriks on Heleri Saarik, kes on ühtlasi Popidoti "Hanging On Friday" menuvideo autor. Veidi enne lõpliku versiooni valmimist vastasid bändimehed Mart Avi ja Paul Sild kiirelt viimasel ajal toimunu ning lähitulevikus tuleva kohta. Pange aga video mängima ja head lugemist! Duo järgmine kontsert on laupäeval, 27. märtsil Tallinn Music Weeki raames, klubis Rockstar’s, kus samal õhtul astuvad üles ka Under Your Skin, Epoche, The Souls (FIN) ja Shelton San.

Pean ütlema, et viimane kord nägingi teid esinemas vist Krahlis, sellel õhtul, kui võitsite. Mis te vahepeal teinud olete?
Mart: Peale seda sõitis Paul Luksemburgi. Peale suve lõppu siis. Ja siis talvel saime jälle esineda ja uut kraami luua.
Paul: Talvel tulin tagasi ja siis andsime paar kontserti Tallinnas.

Aga kas see vähe pole? Leian, et mingis mõttes on esinemine bändi üks olulisemaid väljundeid. Eriti, kui eesmärk on saavutada mingisugune tuntus ja jõuda ehk suurematele lavadele… või ei ole see primaarne?
Mart: Paraku pole see lihtsalt logistiliselt võimalik… Nüüd märtsi lõpus-aprilli alguses tuleb jälle esinemisi.
Paul: Ma arvan, et vähene esinemine hoiab huvi üleval ja bändil endal ka huvitavam. Saab iga kord miskit erinevat teha. Ja ei põleta läbi ka.
Mart: Kahju on muidugi pidevalt neid pakkumisi ära öelda, aga ega muud üle ei jää. Ja seda tuleb võtta kui paratamatust.

Aga kui teil on seos Luksemburgiga, siis kas esinemisi on ka seal olnud?
Paul: Veel mitte 🙂

Veel?
Paul: See tuleb kunagi küll ära teha.
Mart: No sellega on jälle see värk… et mina olen ju Eestis.
Paul: Ma olen siin ise sõna ka levitanud ja publikut oleks küll tegelikult.

Aga mis plaan siis on?
Paul: Albumiplaan on muidu.
Mart: Plaan on selline, et suvel tuleb kogu see põhiperiood. Suve jooksul mõlemad Eestis – saame esineda, lindistada.

MTV kadumisega kahjuks eriti head väljundit uuele videole ilmselt ei olegi? Kuidas seda kasutada kavatsete?
Paul: Ega jah. Youtube, TMW koduleht ja Facebook.
Mart: Oma ringkonnast on sellega raske väljapoole saada – seda küll. Tänu MTV-le oleks see jõudnud nendeni, kelleni praeguse seisuga ilmselt ei jõua.

Kes see videotiim oligi?
Mart: Allfilm.

Idee on teie oma? Või jätsite neile vabad käed?
Mart: Idee valmis Allfilmiga koostöös põhimõtteliselt. Istusime suvel seal mõnel õhtul koos ja arutasime. Mõtlesime märksõnu. Väikesed ajurünnakud. Põhiline oli asja juures see, et me ei tahtnud sellise lihtsa poploo taha mingisugust eriti sügava looga videot.

Aga mis need märksõnad on siis? Mis kõige olulisemad seal?
Mart: Hmm… märksõnad. Need olid seotud selle loo üldise vibe´iga, aga mitte sõnumiga. Näiteks insomnia, kergelt paranoiline keskkond. Sellised segased meeleseisundid… Bipolaarsus, selline veider reaalsuste vahel tuiamine, mis õnnestus isegi päris hästi.

Ja muidugi – lõpptulemus sai siis selline nagu peab?
Mart: Pole veel seda päris lõpptulemust veel näinud. Sellist 90% valmis versiooni oleme näinud. Seal meeldis üldine tonaaž ja atmosfäär. Andis päris hästi edasi neid meeleolusid, mis valitsesid, kui lindistasime seda lugu. Video eemärk oli tabada vibe´i – ma arvan, et see sai täidetud.

Lindistate te kõik kodus?
Mart: Minu maamajas, eelmise aasta suurel reedel. Olime seal kolm päeva järjest isolatsioonis.

Aga kas see Coca-Cola Soundwave powered by MTV (kõlab juba ise väga moodsalt, eksole), tähendab siis, et teete väga trendikat muusikat? Väga "now" ja väga "in"?
Paul.: Hehe, suve kuumim bänd olime ju.
Mart: Me mingeid trende küll enda musa osas ei järgi. Ei ole trendi-indie vms.
Paul.: Eks selle värgi võitmine meil väga plaanis ei olnud ja radas hakkasid mõned torisema ka, et lähebki mainstream’i ära.
Mart: Oleme alates 2008. aasta algusest omi asju kahekesi lindistanud ja tuleb, mis tuleb. Enda jaoks eelkõige. Soundwave’i võitu küll ei oodanud. Meil polnud isegi ühtegi kõrvalist inimest, kes kuulas tollel ajal – enne EP netti panemist.

Seega mingeid eriti selgeid ambitsioone teil bändina ei ole?
Mart: Ambitsioonid on muidugi olemas. Lihtsalt. Need ilmselt erinevad mõnede teiste puntide ambitsioonidest. Peame arvestama sellega, et meid lahutab paartuhat kilomeetrit ja me ei saa paratamatult kogu aeg asja juures olla. Lähitulevikus jääb Paul ilmselt Eestisse paikseks. Aastaks 2010 on olemas konkreetne ambitsioon – täispikk album.

Saab see siis poelette kaunistama või on veebist tirimiseks või mõlemat?
Mart: Eks näis, kuidas asjad liiguvad. Võibolla anname ise omal käel välja, võibolla võtab meid keegi oma hõlma alla, aga tahame, et see oleks füüsiline reliis. Ikka päris plaat. Materjali on praeguse seisuga päris palju, aga materjali rohkus pole oluline – vaja on ühtset toimivat tervikut. See tähendab, et enne ei reliisi midagi, kui pole sellist tunnet, et asi toimib. Kui juba reaalselt midagi välja anda, siis hea komplekt. Ja kui me ei saa suve jooksul sellise, enda jaoks perfektse albumimaterjaliga hakkama, siis võib see kõik edasi lükkuda. Tausta teha ja vokaale lindistada või muud sellist saan ma ise iga kell teha. Paul peab oma kidraträkkide lindistamiseks siin Eestis viibima.

Esinete ka Tallinn Music Weekil – millised on ootused ja plaanid selleks?
Mart: Läheme lavale sellises seisus, et pole üksteist kolm kuud näinudki, aga see saab cool olema! Lisaks selline asi, et vähemasti TMW live’ks liitub meiega ka kolmas isik – Aigar Vals tuleb live-trumme taguma. See on siis esialgu just live-projekti raames, mis on stuudioasjast võrdlemisi erinev. Me tahaksimegi seda ideaalis veidi eraldi hoida, et endal huvitav oleks. Mitte siis live ja stuudiovärk üks-ühele.

Tore. Aga ma selle küsimusega tahtsin natuke uurida ka selles mõttes, et TMW pole päris lihtsalt festival ning seal on erinevad võimalused ja tingimused loodud. Kas ja kuidas plaanite neid kasutada? On mingi siht või mingid soovid?
Mart: Ma käisin eelmisel aastal asja kaemas Krahlis ja kogu üritus jättis väga hea mulje. Väga cool on seal esindatud olla. Juba see on omaette tunnustus ja võibolla kirjutan mõned promoplaadid selleks ajaks või muud sellist. Me oleme noored ka – lõpuks küll 18 saanud, aga ikkagi… Ma arvan, et kogu asi läheb rohkem käima kuskil aasta-kahe pärast. Ja hetkel jõuame vaid kuskil 10% live pakkumistest reaalselt ära teha.

Mulle meenub ainult ühe Luksemburgi bändi plaat oma riiulis… Mis seal veel ägedat on?
Mart: Mina elasin seal kaks aastat tagasi ja siis ei paistnud midagi otseselt silma. Selline suhteliselt üheülbaline värk ja mingit konkreetset skenet (nagu Eestis see indieskene on kujunenud) ma seal ei suutnud leida. Seal polnud ka vähemasti sellise indie liini esindajate jaoks korralikku kontsertpaikade infrastruktuuri. Seal pole oma Genialistide klubi või Krahli. Aga nüüd võibolla on muutunud asjad…
Paul: Hetkel on Luxis kaks põhitrendi muusikas – tüüpiline elektro-pop teema ja siis on ka palju garaažirokkbände. Noored bändid on totaalselt kinni pop-pungis. Ei erine vist kuigivõrd paari aasta tagusest Eesti noorte bändide seisust. Vähesed julgevad seal oma muusikaga justkui "kaugele minna", mingit kiiksu kellelgi pole läbi käinud Luxi noorte hulgast.

Okei. Aga mida Eesti valikust kiidaks?
Mart: Nägin 1998. aastal “7-vapras” "Venus’t". Sellest ajast saadik on olnud ikka Vaiko peamine influenza. Ja siis kindlasti Röövel Ööbik. Borax. Dallas. Seksoundi pundid. Bizarre. Ma väikestviisi kogun neid vanemaid Eesti reliise.

Väga indie valik. Mis rariteetset kogus on?
Mart: “History Of The USSR EP 7"”, Ööbikute esimene reliis. Messi 7". Grünberg on ka väga suur mõjutaja. Ja kõik Kohvirecordsi artistid. Hip-hopi on ka head – Chalice, Toe Tagi 2009.aasta plaat. A ja hullult palju on mõjutanud lapsepõlves üks linnuhelidega LP. Ja kogu pungi skene ka, eesotsas Vennaskond minu puhul. Ja siis tahaks ära mainida ka elektroonilisema kraami poole pealt, näiteks Enn Tiidumaa "Must pesu" oli päris lahe. Sellest aastast meeldivad muidu, Eesti poole pealt, kõige rohkem Uncandy & ML.

Loetelus on 7" ja Kohvi asjad, kas kogud siis teadlikult ka vinüüle?
Mart: Väikestviisi jah. Luxis elades oli oluliselt lihtsam nende vinüülidega. Pariis kahe tunni rongisõidu kaugusel. Seal palju poode, kus leidub pea kõike, mida ihaldada ja soodsalt kah veel… Camden ka muidugi. Luxis oli ainult üks pood, kus sai väga harva midagi, aga kui sai, siis soodsalt. Eestist pole eriti ostnud. Peaks seda poodi külastama… Vinüül.

Raadiomajas ka mingi asi.
Mart: Jaja! Sinna olen ka sattunud täitsa. Seal oli kunagi Jim Arrow & The Anachrones odavalt.

Aga kokkuvõttes, ma ise muidugi ka hetkel suht pühapäevameeleolus – rahulik selline, aga hetkel kõlama ei jäänud mingi maailmavallutuse – tormijooksu plaani? Vaatate, mis saab?
Mart: Otseselt nagu ei ole…hehee.. pole nagu kiiret. Jah, vaatame, mis saab. Lihtsalt üritame võimalikult head kraami toota ja küll siis "saab midagi", kui asi seda väärib. A ja mainiks ära, et märtsi lõpus- aprilli alguses, tuleb vähemasti kolm live. Ja siis sõidab Paul ära.

Veel artikleid